OFICIAL Când se raportează un deces din cauza Covid-19 și în ce situații se efectuează autopsia

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 30.04.2020 - 16:37
Inquam Photos - Virgil Simonescu

Cazurile de deces raportate de Institutul Național de Sănătate Publică și anunțate de Grupul de Comunicare Strategică sunt cazurile care au fost testate și confirmate cu coronavirus.

SHARE

De la raportarea primelor cazuri de deces la pacienți infectați cu coronavirus, în spațiul public au început să apară teorii ale conspirației potrivit cărora „acum, toate decesele sunt consemnate ca fiind din cauza COVID-19” sau „dacă o persoană moare într-un accident de mașină și era infectată cu coronavirus, va fi raportat ca deces din cauza coronavirusului?”.

Unele din aceste teorii au apărut pe site-uri închise de Guvern pentru că promovau fake news, altele, pe pagini de Facebook ale unor antivacciniști.

Newsweek România a cerut Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) să explice când este raportat un deces din cauza coronavirusului, care este protocolul pe care trebuie să îl respecte medicii și dacă este declarat un deces din cauza coronavirusului, dacă pacientul nu a fost confirmat.

Protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu coronavirus (SARS-CoV2) datează din 13 martie și a fost aprobat prin Ordinul ministrului Sănătății nr. 436

Citește și: INSP: Decesul la un pacient confirmat cu Covid-19 nu poate fi atribuit unei boli preexistente

Se fac autopsii doar în cazurile de moarte violentă

Nu se efectuează autopsie în cazul pacienților care au decedat în spital și care au un diagnostic confirmat de infectare cu coronavirus, din cauza „riscurilor ocupaționale și de transmitere a bolii infecto-contagioase la personalul medical”.

Cu toate acestea, se va efectua o autopsie dacă a fost o „moarte violentă sau când există o suspiciune rezonabilă că decesul a fost cauzat direct sau indirect printr-o infracțiune sau în legătură cu comiterea unei infracțiuni”, precizează Ordinul 436 al ministrului Sănătății.

La decesele pacienților suspecți se recoltează probe necroptice de plămân pentru diagnostic 

Institutul de Sănătate Publică mai precizează că orice deces suspect/probabil/confirmat se raportează imediat, telefonic, de către spitale către Direcția de Sănătate Publică (DSP), iar DSP către INSP-CNSCBT (Centrul Național pentru Supravegherea și Combaterea Bolilor Transmisibile), conform metodologiei de supraveghere a Covid-19.

Cu toate acestea, numărul de cazuri anunțate public ca decese din cauza coronavirusului este cel al persoanelor testate și confirmate prin teste de laborator cu infecție SARS-COV 19, conform metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu coronavirus

De asemenea, INSP precizează că la decesele înregistrate la cazuri suspecte de Covid-19 se recoltează probe necroptice de plămân care trebuie trimise la Centrul Național de Referință pentru Gripă din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” pentru diagnostic virologic.

Recoltarea nu este, însă, necesară pentru cazurile confirmate anterior, pe baza exsudatului nazal, faringian sau a aspiratului traheo-bronșic și nici la cazurile cu rezultat negativ pentru virus SARS-Co-V2 în aceste probe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te