Longevitatea este o prioritate pentru mulți români, indiferent de vârstă. Nu numai că ne dorim să trăim mai mult, dar ne dorim să facem acest lucru fiind sănătoși la bătrânețe.
Dacă facem alegeri inteligente privind stilul de viață, vom putea fi sănătoși la vârste înaintate, scrie Real Simple.
Hidratarea, arma secretă pentru longevitate. Câtă apă să bei pe zi? Alimente care hidratează corpul
Citește și: Dieta pentru longevitate a unei femei de 106 ani. Ce alimente nu mănâncă și cum abordează viața?
Aceste alegeri includ o alimentație sănătoasă, activitatea fizică, prioritizarea relațiilor cu cei apropiați și menținerea unei hidratări corespunzătoare.
Dovezile indică faptul că hidratarea este unul dintre cei mai importanți factori ai procesului de îmbătrânire.
Cum sunt legate hidratarea și longevitatea?
Aproape toate zonele corpului sunt influențate pozitiv de hidratare, având în vedere că organismul este alcătuit în mare parte din apă.
Acest lucru face ca hidratarea corectă, sau consumul mai multor lichide decât pierde organismul prin acțiuni precum respirația, transpirația și urinarea, să joace un rol esențial într-o varietate de mecanisme vitale în întregul organism.
Citește și: O proteină care influențează longevitatea oamenilor a fost descoperită de cercetătorii danezi
„Hidratarea joacă un rol important în funcția cognitivă, nivelurile de energie și performanța fizică”, explică Carli, doctor.
Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
În plus, apa din organism are, de asemenea, un rol în comunicarea celulară, lubrifierea articulațiilor, detoxifierea și eliminarea deșeurilor, producția de salivă, sănătatea microbiomului intestinal, prevenirea constipației, reglarea temperaturii corpului, furnizarea de oxigen, fluxul sanguin, metabolismul și absorbția nutrienților, precum și sănătatea ficatului și a rinichilor.
Deshidratarea și îmbătrânirea
Pentru a îmbătrâni cu grație, toate aceste funcții vitale ale organismului trebuie să funcționeze în cea mai bună formă pentru cât mai mult timp posibil.
Așadar, în mod firesc, atunci când ne confruntăm cu deshidratarea sau cu pierderi de apă mai mari decât aportul de apă, simțim nu numai consecințele imediate, dar pot apărea și efecte de lungă durată dacă problema nu este abordată prompt.
„Deshidratarea poate duce la oboseală, crampe musculare și alte probleme de sănătate”, spune Carli.
Citește și: Ce să faci OBLIGATORIU după 50 de ani ca să ai o viață lungă și sănătoasă. Nu te costă niciun leu!
Alte simptome comune ale deshidratării includ dureri de cap, migrene, insomnie, amețeli, schimbări de dispoziție, scăderea imunității.
În plus, deshidratarea extremă poate avea efecte și mai îngrijorătoare, cum ar fi niveluri scăzute ale tensiunii arteriale, insuficiență renală și chiar convulsii.
Aceste efecte ne pot diminua, de asemenea, capacitatea sau chiar ne pot împiedica să ne implicăm în alte alegeri de viață sănătoase necesare pentru a promova longevitatea.
Hidratarea adecvată și longevitatea
Și dincolo de beneficiile evidente legate de longevitate ale hidratării corespunzătoare (și de consecințele opuse ale deshidratării), cercetările bazate pe dovezi ajung, de asemenea, la o concluzie similară.
„Cercetările, precum acest studiu din 2023 publicat în eBioMedicine, au sugerat că deshidratarea poate contribui la inflamație, îmbătrânire celulară și stres oxidativ, toate acestea putând accelera procesele de îmbătrânire în organism”, explică Carli.
Studii mai vechi, cum ar fi un articol din 2010 din European Journal of Physiology, afirmă că hidratarea adecvată promovează funcția mitocondrială și menținerea greutății, reducând riscul de boli cronice precum obezitatea, bolile renale, hipertensiunea, cancerul și diabetul - diagnostice care reduc de obicei longevitatea.
„Menținerea hidratării poate susține o tensiune arterială sănătoasă, funcția renală și sănătatea inimii, toate acestea jucând roluri într-o viață mai lungă și mai sănătoasă”, spune Carli.
Acest lucru, din nou, este foarte probabil legat de toate beneficiile pentru sănătate pe care le oferă apa și hidratarea, dar poate mai ales de promovarea fluxului sanguin sănătos, permițând principalelor sisteme de organe să funcționeze la capacitatea lor optimă, fără stresul cronic legat de deshidratare.
Cum să rămâneți hidratat
Un studiu din 2023 publicat în Clinical Nutrition a arătat că 25% din cei 22.398 de participanți la studiu, adulți în vârstă, erau deshidratați.
Din fericire, există o mulțime de modalități simple de a preveni deshidratarea pe termen lung.
„A bea apă în mod constant pe tot parcursul zilei este una dintre cele mai bune modalități de a rămâne hidratat. În loc să așteptați până când vă este sete - un semn că deshidratarea ușoară poate fi deja instalată - faceți-vă un obicei din a bea apă în mod regulat”, zice Carli.
Și dacă apa nu este băutura dumneavoastră preferată, există multe alte opțiuni de hidratare din care puteți alege și care vor promova în mod similar longevitatea.
În timp ce nevoile de lichide sunt individualizate în funcție de vârstă, activitate, condiții medicale preexistente și multe altele, o regulă generală este să beți între 1,8 și 2,8 litri de lichide neîndulcite, decofeinizate pe zi.
„Pe lângă consumul de apă (și alte băuturi hidratante), includerea în alimentație a alimentelor hidratante precum castraveții, portocalele, pepenii și supele poate ajuta la satisfacerea nevoilor zilnice de hidratare.
Aceste alimente bogate în apă adaugă atât lichide, cât și nutrienți esențiali, susținând hidratarea și bunăstarea generală”, adaugă Carli.
Prin aceste strategii de hidratare, puteți nu numai să profitați de beneficiile zilnice ale consumului adecvat de lichide, ci și să creșteți șansele de a trăi o viață lungă și sănătoasă.