Compania Valneva, mărul discordiei în Franța. UK a comandat vaccinuri de la grupul franco-austriac

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 04.02.2021 - 16:08
Laborator de cercetare al Valneva/FOTO: Getty

Franţa trebuie să-şi dubleze eforturile pentru a-şi apăra „suveranitatea” în materie sanitară, susţin politicieni francezi în contextul cazului grupului franco-austriac Valneva, care îi va furniza Regatului Unit vaccinuri anti-COVID, scrie AFP.

SHARE

Ministrul francez al industriei, Agnes Pannier-Runacher, a dat asigurări joi că ''nu va exista o pierdere de oportunitate'' pentru Franţa, întrucât Valneva nu va fi în măsură să livreze vaccinuri Londrei decât în toamna acestui an, aşadar după ce Franţa va fi primit 150 de milioane de doze de la alte laboratoare.

Ea a anunţat că Franţa a propus grupului Valneva, care nu are o fabrică de producţie pe teritoriul francez, să finanţeze 80% din testele sale clinice, dar că acest producător a refuzat şi s-a orientat ''în altă parte'', respectiv Regatul Unit.

Totuşi, criticile la adresa guvernului francez au continuat.

''Abandonarea suveranităţii noastre în profitul altor puteri emergente în globalizare este costisitoare şi în special în cercetare s-a investit insuficient'', a susţinut numărul 2 în partidul Adunarea naţională (extrema dreaptă), Jordan Bardella, la canalul de televiziune CNews.

El a cerut ''sporirea într-o manieră semnificativă a bugetului'' cercetării, întrucât ''a investi astăzi în cercetare va fi preţul independenţei mâine''.

''Franţa nu reacţionează şi lasă producţia pentru Regatul Unit, unde guvernul a semnat o pre-comandă gigantică cu fonduri pentru a finanţa testele clinice! De ce Macron nu a făcut nimic?'', a scris pe Twitter miercuri suveranistul Nicolas Dupont-Aignan.

În ceea ce-i pe priveşte pe Republicanii (dreapta), deputata Annie Genevard a afirmat miercuri că ''strategia europeană care constă în instalarea unei solidarităţi în accesul la vaccin nu scuteşte Franţa de extinderea ofertei prin încercarea de a susţine mai întâi o producţie naţională şi abia apoi de a achiziţiona vaccinuri de la cei care le pot furniza'', potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.