RAPORT. Spitalul Săpoca: pacienți legați de pat, represalii, camere neaerisite, personal nepregătit

DE Petre Bădică | Actualizat: 18.08.2019 - 18:11

 Un Raport al Avocatului Poporului arată numeroase neajunsuri la Spitalul de Psihiatrie Săpoca unde un bolnav  a omorât patru pacienţi şi a rănit alţi nouă.

SHARE

Probleme la Spitalul Săpoca au fost menționate, într-un raport al Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, în anul 2017, ca urmare a unei vizite a reprezentanților acestei instituții.  

Raportul, consultat de revista Newsweek, arată:  

„Un pacient  spus că a fost legat de pat și că a fost văzut de ceilalți pacienți, fapt care l-a determinat să spună că s-a simțit ca ultimul om… Iar, cu privire la posibilitatea pacienților de a formula plângeri/ sesizări nu există o procedură specială. Camerele de izolare nu erau corespunzătoare. Iluminarea și arerisirea nu erau corespunzătoare.

Nu exista o dotare minimală a majorității camerelor de izolare… unora dintre pacieți și aparținători ai acestora le este teamă să formuleze plângeri referitoare la tratamentul aplicat pacienților în cadrul spitalului, de teama represalilor asupra pacieților”, se arată în Raport.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii probabil nu cunoaște acest document. Ea a declarat: „am cerut o verificare amănunţită şi rapidă Corpului de Control. Dacă este neglijenţă, vom acționa în consecinţă".  

Ce a găsit Avocatul Poporului la Spitalul de la Săpoca în Raportul din 2017:

1.     „Nu era respectată obligația angajatorului prevăzută în regulamentul de Ordine interioară, conform căreia angajatorul are obligația să asigure salariaților acces periodic la pregătirea profesională…. Conducerea spitalului a prezentat o adresă formulată în anul 2015 către ministerul Sănătății în care era sesizată lipsa organizării de cursuri de formare profesională.

2.     În cadrul internării voluntare (cum a fost cazul criminalului n. noastră), aceasta se aplica în același mod ca primirea în oricare serviciu medical, pacientul având dreptul de a se externa în orice moment.

3.     Repartizarea pe secții se realiza în baza următoarelor ctiterii: sexul, vârsta, natura și gravitatea tulburării de către medical șef / asistenta șefă în perioada programului și medicul de gardă pe perioada gărzii.

4.     Avocatul Poporului atrage atenția că este discriminatoriu modul în care sunt tratați pacienții internați nevoluntar care nu beneficiază de aceleași dreptui ca cei internați voluntar.  

Informații, ascunse în rapoarte

Raportul Avocatului Poporului atrage atenția: „contenționarea și izolarea pacienților se făcea la recomandarea medicului curant și cu aprobarea medicului șef de secție… în registru nu erau consemnate toate infomațiile prevăzute: gradul de restricție, numele membrilor personalului care au participat la aplicarea măsurii restrictive, prezența oricărie leziuni fizice, îndeplinirea nevoilor fiziologice.”

 

În final Avocatul Poporului face opt recomandări pe care le orezentăm mai jos:

Din informaţiile primite de Ministerul Sănătaţii de la Centrul Operativ pentru Stiuaţii de Urgenţă şi de la conducerea Spitalului, în jurul orei 3:30 în niaptea de sâmbătă spre duminică, unul dintre pacienţii internaţi în secţia de psihiatrie acuţi, aflat în salonul cu regim normal, a luat un stativ de perfuzii şi a lovit în zona capului pacienţii din salonul său şi din unul dintre cele alăturate, unde erau internate femei”, informează Ministerul Sănătăţii, potrivit Mediafax.  

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te