Statul are plasmă pentru unul din 18 pacienți COVID. Soțul Andreei Esca a fost unul dintre ei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.07.2020 - 18:30
Andreea Esca și soțul ei au avut coronavirus. Soțul ei a fost salvat după terapia cu plasmă convalescentă. Sursa foto: Cancan

În total, circa 200 de pacienți vindecați de coronavirus au donat plasmă care poate fi folosită la tratamentul pacienților COVID critici, arată datele firmei care a donat aparatele de plasmafareză statului român și puse la dispoziția Newsweek România.

SHARE

În total, este vorba despre 210 recoltări de plasmă cu ajutorul echipamentelor de plasmafereză, conform datelor Besmax Pharma Distribution. Dintr-o recoltare se obțin trei doze de plasmă, iar standardul este de două doze administrate unui pacient COVID critic. Un calcul matematic ne arată că circa 300 de pacienți pot beneficia de plasma strânsă în 13 săptămâni de centrele de transfuzie. 

În prezent, în România sunt 285 de pacienți la terapie intensivă, iar în total în spitalele COVID sunt internați 5.586 de pacienți. Un al doilea calcul matematic ne arată că unul din 18 pacienți ar putea beneficia de tratamentul cu plasmă convalescentă. 

În spațiul public, sunt două exemple de persoane cunoscute infectate cu coronavirus care au beneficiat de tratamentul cu plasmă convalescentă, Înalt Preasfințitul Pimen și soțul Andreei Esca, Alexandre Eram.

Newsweek România a întrebat Institutul Național de Hematologie Transfuzională câți pacienți critici au beneficiat până în prezent de terapia cu plasmă convalescentă. Nu am primit încă un răspuns.

 

60 de recoltări în 13 săptămâni. Adică 180 de doze de plasmă. Atât s-au strâns prin folosirea celor trei aparate de plasmafereză donate Ministerului Sănătății de compania privată Besmax Pharma Distribution, în aprilie. Acestea au fost instalate în București, Iași și Arad. 

Alte 15 echipamente au fost donate ulterior de aceeași firmă centrelor de tranfuzie din Alba Iulia, Bacău, Baia Mare, Bârlad, Bistrița, Brașov, Buzău, Galați, Giurgiu, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Sibiu, Hunedoara și Focșani.  

În total, din datele puse la dispoziția Newsweek România de Besmax Pharma Distribution, s-au făcut 210 recoltări cu cele 18 aparate de plasmafereză donate statului, în toată țara. Acest lucru înseamnă că au donat plasmă circa 200 de pacienți vindecați de coronavirus, din cei peste 24.800 de pacienți declarați vindecați până în prezent.

Dintr-o recoltare cu un aparat de plasmafereză se obțin trei doze de plasmă, iar protocolul medical prevede administrarea a două doze de plasmă unui pacient critic, explică, pentru Newsweek România, Florin Hozoc, cel care deține firma Besmax Pharma Distribution, activă pe piața produselor derivate din plasmă umană, și care a donat echipamentele MS.

Citește și: De ce Eram și Pimen au beneficiat de tratamentul cu plasmă hiperimună. Metodologia de administrare

210 recoltări de plasmă. Circa 200 de pacienți vindecați care au donat 

La începutul lunii aprilie, Ministerul Sănătății și Besmax Pharma Distribution au încheiat un protocol prin care firma a donat statului trei aparate de plasmafereză și 3.000 de kituri, în valoare de 103.950 euro fără TVA.

Cele trei echipamente de plasmafereză urmau să fie instalate în centrele de transfuzii din București, Iași și Timișoara, după cum anunțase Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

Totuși, cel de-al treilea aparat donat a ajuns la Arad, după ce Centrul de Transfuzie Sanguină Timișoara l-ar fi refuzat, potrivit lui Florin Hozoc. Șeful Besmax a declarat, pentru Newsweek România, că „Timișoara a refuzat echipamentul, au spus că că nu au bani să promoveze donarea, dar de fapt au avut o negociere să cumpere niște kituri și echipamente de plasmafereză la un preț de trei ori mai mare, de la un anumit furnizor”. Newsweek România a contactat Centrul de Transfuzie Sanguină Timișoara pentru un punct de vedere, pe care încă nu l-a primit și pe care îl va publica îndată ce îl va avea.

În afară de aceste trei aparate, Hozoc a propus Ministerului Sănătății să doneze, în total, 50 de aparate de plasmafereză, însă propunerea sa a rămas fără răspuns, reușind să mai instaleze, totuși, ca donație, încă 15 echipamente în centrele regionale de transfuzie.

În tabelul de mai jos, vedeți centrele de transfuzie și numărul de recoltări din fiecare centru, în 13 săptămâni. Tabelul a fost pus la dispoziția Newsweek România de către Besmax Pharma Distribution.

În total, sunt 210 recoltări făcute până în 21 iulie pe aceste 18 aparate de plasmafereză, adică au donat aproximativ 200 de pacienți vindecați de coronavirus. O recoltare înseamnă, de regulă, o persoană, pentru că, în cele mai multe cazuri, donatorul nu este rechemat la două săptămâni, pentru o nouă recoltare, a explicat Florin Hozoc.

„În acest moment, există centre de transfuzie care au recoltat peste media europeană, cum este centrul de transfuzie de la Galați, cel de la Piatra Neamț și cel de la Pitești – media european este de 8 recoltări la 100 de pacienți vindecați care au donat cel puțin o dată”.

Pe de altă parte, „sunt 11 din cele 18 echipamente care de două săptămâni nu au făcut nici o recoltare de plasmă, la Giurgiu nu s-a făcut de două luni jumătate nici o recoltare, la Bârlad și Alba Iulia s-a făcut o singură recoltare”, a explicat șeful Besmax.

În România sunt, joi, 24.862 de pacienți cu coronavirus declarați vindecați.

„Mi s-a spus că nu e bine să dăm speranțe populației”

În opinia lui Florin Hozoc, sunt mai multe motive pentru care sunt atât de puțini pacienți vindecați de COVID ajung să doneze plasmă pentru ajutarea celor critici. Acesta prezintă situațiile cu care s-a confruntat firma sa în cele 18 centre de transfuzie unde sunt montate echipamente de plasmafereză.

„Personalul din sistemul de transfuzie habar nu are cum se recoltează plasma. Ei știu doar metoda clasică, prin care se strânge sângele, se bagă în centrifugă, se separă plasma de restul componentelor, apoi cu o seringă se extrage plasma din punga de sânge. Echipamentele de plasmafereză separă în timp real și introduc în organism restul componentelor, reținând doar plasma – ei (personalul centrelor de transfuzie, n.r.) nu au învățat să le folosească. Și echipamentele și procedura sunt foarte noi pentru ei, avem semnale din toate centrele că se duce donatorul la recoltare și doamnele îi spun că e complicată procedura, că trebuie să stea 45-50 de minute să doneze. Ele îl descurajează pentru nu stăpânesc procedura.

La o colectare de plasmă prin sânge integral se recuperează doar 200 de mililitri de plasmă și după aceea ai pierdut donatorul, nu-l poți lua mai devreme de două luni, pentru că nu mai are anticorpi. În schimb, dacă faci donare prin plasmafereză, recoltezi trei doze separate de plasmă în trei pungi, iar el poate să revină la donare până când îi scade numărul de anticorpi; asta înseamnă că el poate să ajungă să doneze și de trei ori într-o lună”, a spus Florin Hozoc.

Acesta a acuzat și că Ministerul Sănătății nu vrea să armonizeze metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția plasmei cu ghidul european în domeniu, care este mai puțin stufos și care permite și pacienților care nu au fost internați în spital cu coronavirus, care au avut forme ușoare ale bolii, să vină să doneze plasmă, dacă au anticorpi suficienți anti-SARS-CoV-2 în sânge (o concentrație mai mare de 1:160).

Citiți aici metodologia MS

Hozoc a mai spus și că autoritățile nu promovează donarea de plasmă în rândul pacienților vindecați de coronavirus și că, chiar și atunci când a tipărit broșuri de informare pe care le-a dat centrelor de transfuzie să le distribuie în spitale, acest lucru nu s-a întâmplat, dar și, chiar și atunci când se reușește colectarea plasmei, nu toate spitalele COVID fac cerere pentru a primi plasmă convalescentă. 

„Noi am făcut lucrurile astea pentru că vrem să îmbunătățim colectarea, în schimb, în MS este o descurajare totală, pe motiv că privatul n-are de ce să se bage în chestia asta, că vreau să le fac eu ordine. Nu iau eu plasma acasă, plasma ei o colectează, plasma ajunge la spitale”, a acuzat Florin Hozoc, care a mai spus că, nici până în prezent, nu a primit vreun răspuns oficial de la Ministerul Sănătății privind donarea celor 50 de echipamente.

Unul dintre emailurile scrise de Florin Hozoc Ministerului Sănătății, prin care propune donarea a 50 de echipamente de plasmafereză statului român. Email pus la dispoziția Newsweek România de Florin Hozoc 
 

„Din două discuții pe care le-am avut cu ministrul Sănătății, la dumnealui în birou, sau cu secretarul de stat Garofil, cu care m-am întâlnit de câteva ori, mi s-a spus că nu e bine să dăm speranțe populației, că poate nu va funcționa așa de bine, să vedem ce rezultate se obțin în străinătate”, a susținut Hozoc.

„Dacă ar ajunge la 100 de donări pe săptămână - ei acum sunt la 5 donări pe săptămână, pentru cele 18 centre, dacă fiecare centru ar avea două donări pe zi, șase zile pe săptămână, ar fi cel puțin 600 de doze de plasmă colectate pe săptămână. Asta ar însemna cel puțin 300 de pacienți, câți avem acum în terapie intensivă, și atunci n-ar mai fi discuția de ieri, de ce îi dăm doar lui Pimen sau lui Alexandre Eram. Dacă avem, putem să dăm la toată lumea, dar dacă nu colectăm, de unde să dăm la toată lumea?”, a conchis Hozoc.

Unul dintre emailurile trimise de Florin Hozoc lui Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Newsweek România a solicitat un punct de vedere Ministerului Sănătății, privind problemele semnalate de Florin Hozoc și îl va publica îndată ce îl va primi. 

Și de numele lui Florin Hozoc, fost membru PNL și PDL, se leagă unele controverse: a fost partener de afaceri al lui Sebastian Vlădescu, ex-ministru liberal al Finanțelor, judecat pentru corupție. Conform unei anchete publicată de Rise Project, cei doi făceau afaceri cu imunoglobulină, furnizând statului român o mare parte din necesar. Citiți ancheta Rise aici și răspunsul lui Hozoc aici.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te