„Donatorul de sânge, atunci când stă de vorbă cu medicul și completează chestionarul, trebuie să fie sincer și să răspundă la întrebări, pentru că noi nu putem face toate analizele din lume. El completează chestionarul de autoexcludere, care este foarte important, și nu e sincer dacă e motivat financiar. Poate ascunde lucruri și riscăm să dăm o pungă de sânge contaminat pacientului în stare critică la spital”, atrage atenția directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină din București, Doina Goșa, într-o declarație pentru Libertatea.
Totodată, Doina Goșa a mai explicat că proiectul prin care Gabriela Firea vrea să le dea câte 1.000 de euro celor care donează plasmă convalescentă nu doar că încalcă clar legislația, atât cea națională, cât și cea europeană, dar creează și discriminare între donatori, pentru că în timp ce donatorii de sânge primesc doar câteva tichete de masă, cei care donează plasmă vor primi 4.800 de lei.
„Vor veni contaminați, necontaminați, să doneze plasmă convalescentă. Vor da năvală peste noi, vor veni din toată țara. 4.800 de lei este foarte mult, e o sumă nejustificată. Medicamentele se dau la aprozar? Îmi cumpăr vitamina C de 4.800 de lei?”, a explicat directoarea CTS București.
Citește și: Acordarea stimulentului de 1.000€ pentru donatorii de plasmă vindecaţi de COVID, adoptată de CGMB
Amintim că, potrivit Legii 282/2005, donarea de sânge este un act „nonprofit, voluntar, anonim și neremunerat”.