S-a vorbit atunci de un așa numit „miracol românesc” al pandemiei, în condițiile în care coronavirusul suferise mai multe mutații, dintre care cele mai contagioase erau tulpinile descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud.
În special prima variantă speriase țările din Europa, care luau măsuri tot mai dure de carantinare, căci campania de vaccinare era încă la început.
Ulterior, în martie, România a fost lovită de valul al treilea al pandemiei de coronavirus, care a dus la cel mai mare număr de persoane internate la Terapie Intensivă, aproape 1.400, și la un număr important de decese.
Acum, suntem din nou într-o situație bună în ceea ce privește contagiunea cu Sars-COV 2. Astfel, în ultimele 24 de ore a fost înregistrat o rată de infectare de 0,23% în ultimele 24 de ore, mult sub nivelul periculos de 1%.
Dar specialiștii avertizează că această acalmie poate să nu fie de durată, în condițiile în care majoritatea măsurilor de restricție au fost ridicate, iar campania de vaccinare se desfășoară lent.
Citește și: Ministrul Novak și-a delegat atribuțiile secretarului general adj. care a fost transferat de la MTS
Cum se explică perioada de acalmie
Cifrele bune anunțate zilnic în ceea ce privește numărul de infectări cu Sars-COV 2, numărul de persoane în stare gravă și al deceselor (41 de cazuri noi de infectare, 4 decese și doar 151 de oameni la terapie intensivă) au trei explicații, a precizat dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgențe Floreasca din București.
„Prima explicație e legată de imunizarea obținută prin vaccin, 4 milioane de persoane, și prin trecerea prin boală, un milion de persoane oficial plus încă un milion, estimativ, neoficial.
A doua explicație e legată de căldură și umiditate, care și anul trecut a dus la scăderea numărului de infectări.
Dar, într-o oarecare măsură, are legătură și cu faptul că se fac din nou mai puține teste PCR, așa încât probabil că numărul zilnic de infectări e de câteva sute, în realitate”, a precizat dr. Radu Țincu pentru Newsweek România.
O opinie similară o are și epidemiologul Emilian Popovici. Acesta a menționat că rata mică de infectare are legătură cu echilibru obținut în prezent de România.
„Este un echilibru între procentul de vaccinați și procentul persoanelor care au dobândit imunitate prin boală (undeva la 50% din populația adultă) și transmisibilitatea redusă variantelor care circulă în România la ora actuală.
Variantele prezente în țară au o transmisibilitate mai redusă decât varianta Delta, care face ravagii pe unde bântuie.
Altceva nu are ce să fie. Cât timp este acest echilbru, ne menținem la această cotă redusă de infectare zilnică”, a precizat Emilian Popovici pentru Newsweek România.
Pandemia nu a trecut. Valul 4 vine la finalul verii
Epidemiologul avertizează că scenariul din 2020 se repetă și acum, prin urmare românii trebuie să continue să fie atenți.
„Anul trecut, la începutul verii, eram la 300 de infectări pe zi, iar spre finalul verii am ajuns la 1.200 de infectări. Deoarece crește mobilitatea, oamenii merg în vacanțe și crește numărul de contacte pe care le au, în condițiile în care nu prea mai sunt măsuri de restricției.
Probabil că asta se va întâmpla și acum, căci așa merg lucrurile. Procentul de vaccinați reduse transmisibilitatea. Dacă tu ai 30% vaccinați, scade transmisibilitatea cu 30%. Dar campania de vaccinare a ajuns la un ritm extrem de redus”, a avertizat Emilian Popovici.
Epidemiologul arată că dacă am ajungem la un număr de 10 milioane de persoane imunizate, valul al patrulea poate lovi destul de consistent.
„Pandemia nu a trecut. Este un război de durată, căci la nivel global avem o lume cu măsuri și vaccinare, dar și o lume fără măsuri și fără vaccinare.
Așa că periodic vor apărea variante noi ale virusului. De exemplu, din Africa, unde este cel mai mare număr de persoane cu HIV/SIDA, ceea ce înseamnă imunodeprimați, care nu pot lupta cu virusul.
Așa au apărut varianta Delta, varianta sud-africană sau braziliană. Virusul ne ia exact pe căile prin care noi încercăm să-l contracarăm.
Totuși, trebuie continuată campania de vaccinare, în special în mediul rural, încât să avem o șansă ca în toamnă-iarnă să avem 60% persoane vaccinate și astfel să reducem valul 4, mai ales dacă ajunge varianta Delta și în România”, a menționat epidemiologul pentru Newsweek România.
Același avertisment îl lansează și dr. Radu Țincu.
„Dacă oamenii ar fi smart si autoritățile mai inteligente si ar mobiliza populația, în toamnă nu am aveam probleme.
Varianta indiană e mult mai contagioasă. Și o parte dintre cei vaccinați se vor infecta. Dacă am ajunge cu totul la 10 milioane de persoane imunizate prin vaccinare, am fi acoperiți pentru la toamnă.
Cifrele arată bine acum, dar există riscul consistent să nu fie la fel și în lunile următoare”, a precizat medicul de la Spitalul de Urgențe Floreasca.