Cum am ajuns să avem, din nou, epidemie de rujeolă. ”Peste 60 de copii morți am avut data trecută”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.12.2023 - 20:01
Copil vaccinat Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Copil vaccinat Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

România se află, din nou, în epidemie de rujeolă. Neglijarea procesului de vaccinare a copiilor a crescut numărul de cazuri în ultimii ani, astfel că, acum, potrivit datelor Ministerului Sănătății, avem aproximativ 2.000 de cazuri.

SHARE
Ministerul Sănătății din România a declarat epidemie de rujeolă după ce numărul îmbolnăvirilor a crescut alarmant. Autoritățile încearcă să-i convingă pe părinți să-și vaccineze copiii. 
 
Dr. Ștefan Dascășu, cercetătorul român de la Oxford, spune că această epidemie de rujeolă nu ne surprinde, având în vedere că a fost neglijat programul de vaccinare ROR. 

Cum am ajuns să avem, din nou, epidemie de rujeolă. ”Peste 60 de copii morți am avut data trecută”

”Epidemia de rujeolă de acum nu surprinde. Este rezultatul neglijării programului de vaccinare timp de zeci de ani. În 2019 am publicat analiza situației rujeolei din România, care a devenit, între timp, un material de referință pentru epidemiologia acestei boli la noi în țară şi în Europa.
 
Între 2016-2018, România a trecut prin una din cele mai severe epidemii de rujeolă din Europa din ultimii ani. Cauzele epidemiei curente sunt aceleaşi ca şi atunci: scăderea continuă a acoperirii vaccinale cu vaccinul antirujeolic.
 
Ultima epidemie românească de rujeolă a infectat aproape toată Europa. Focare detectate în multe țări UE (şi nu numai) şi-au avut originea pe plaiurile mioritice în care programele naționale de prevenție sunt neglijate sistematic.
 
Peste 60 de copii morți am avut data trecută. Mă cutremură şi mă întristează gândul că acest număr poate fi chiar mai mare acum, dată fiind acoperirea vaccinală şi mai scăzută pe care o avem.
 
Să ne ajute Dumnezeu că este clar că noi nu ne-am putut ajuta singuri să evităm această tragedie în curs de formare...”, a scris specialistul pe pagina sa de Facebook.

Rezultatul unei cohorte de copii nevaccinați

De asemenea, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, a afirmat că în cazul epidemiei de rujeolă, situaţia a rămas neschimbată în cele două zile de la declararea epidemiei. "Situaţia transmiterii în numeroase judeţe ale ţării a epidemiei de rujeolă - rubeolă - oreon a apărut ca urmare a reducerii acoperirii vaccinale la nivel naţional; doar 78% pentru prima doză şi 62% pentru cea de-a doua doză a vaccinului ROR.

”Este o consecinţă a acumulării unei cohorte de copii nevaccinaţi, care nu sunt protejaţi. Acest lucru s-a întâmplat şi în alte ţări, nu doar în România. Aceste măsuri de sănătate publică, recomandate şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, sunt pentru reducerea consecinţelor unei răspândiri epidemice a rujeolei, boală care are ca ţintă eliminarea ca problemă de sănătate publică, la nivel global", a mai menţionat ministrul Alexandru Rafila.

Totodată, Rafila, a avertizat că dacă oamenii nu se  vaccinează există riscul să reapară și alte boli infecţioase contagioase, considerate eradicate. El a făcut această declarații la două zile după ce în România a fost declarată epidemie de rujeolă.

Ministrul Rafila a subliniat că vaccinurile au ajuns să fie victimele propriului succes, întrucât anumite boli contagioase au fost eradicate prin vaccinări de-a lungul anilor, iar acum populaţia nu mai consideră că trebuie să se protejeze împotriva lor prin imunizare. 

Una dintre principalele cauze de mortalitate infantilă

Conform studiului publicat de dr. Ștefan Dascălu pe site-ul Frontiers, rujeola rămâne una dintre principalele cauze de mortalitate infantilă la nivel mondial, majoritatea deceselor survin la persoane sub 5 ani. Cu toate acestea, există un vaccin ieftin și sigur, iar eforturile internaționale constante au fost îndreptate spre eliminarea bolii.

Pentru a se realiza acest lucru, trebuie realizată și menținută o acoperire de vaccinare foarte mare (>95%) pentru perioade lungi de timp.

În România, prima doză de vaccin monovalent care conține rujeolă (MCV1) a fost introdusă în 1979 pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 9-11 luni, iar a doua doză (MCV2) a fost implementată în 1994 pentru copiii cu vârsta între 6-7 ani .

 Înlocuirea primei doze cu vaccinul trivalent împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (RMOR) a avut loc în 2004, vârsta recomandată de inoculare fiind de 12-15 luni. A doua doză a fost programată ca parte a programelor de vaccinare în școală și a fost adresată copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 7 ani.

Citește și: Epidemie de rujeolă în zeci de orașe din țară. Ce trebuie să știe părinții pentru a feri copiii

 În 2015, vârsta standard pentru inoculare cu a doua doză de vaccin ROR a fost redusă la vârsta de 5 ani, iar livrarea vaccinului a fost mutată în centrele de sănătate în loc de școli.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te