Mesajul judecătorului Cristi Danileț, după declararea epidemiei de pojar: ”Vaccinați-vă copiii!”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.12.2023 - 13:24
Judecătorul Cristi Danileț îndeamnă poplația să-și vaccineze copiii Foto: facebook/ Cristi Danileț

În România este declarată epidemie de rujeolă iar autoritățile recomandă vaccinarea copiilor. Chiar judecătorul Cristi Danileț a lăsat un mesaj pentru români pe o platformă de socializare. Unii utilizatori ai internetului l-au luat în râs.

SHARE

Ministerul Sănătății a declarat, marți, epidemie de rujeolă la nivel național.Autoritățile recomandă vaccinarea copiilor. Chiar judecătorul Cristi Danileț a lăsat un mesaj pentru români pe o platformă de socializare. Unii utilizatori ai internetului l-au luat în râs. 

În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

Pe de altă parte, medicul Tudor Ciuhodaru a explicat ce înseamnă de fapt această boală și cum se poate preveni.

Mesajul judecătorului Cristi Danileț, după declararea epidemiei de pojar: ”Vaccinați-vă copiii”

La puțin timp după ce ordinul Ministerului Sănătății cu privire la epidemiea de pojar a fost publicat în Monitorul Oficial, judecătorul Cristi Danileț a postat pe pagina sa de facebook. o captură după acest document. Fotografia a fost însoțită următorul mesaj: ”S-a declarat epidemie de rujeolă în România. Vaccinați-vă copiii!”

La această postare au apărut o serie de reacții. Unii spunând că știu remedii mai bune decât vaccinurile.

”Mai bun decât vaccinul e gargara cu apă caldă cu bicarbonat și lămâie. Asta cu vaccinul este doar gargară simplă”, a comentat un utilizator de Facebook. 

Cristi Danileţ a răspuns: ”mai bine decât să spuneți prostii este să vă abțineți să spuneți prostii”. Apoi a sugerat că există și persoane care cred că pot eradica bolile cu alte metode.

”Să nu uităm de rugăciuni”, a comentat Danileț la un alt mesaj, iar acest lucru i-a nemulțumit pe unii comentatori de pe pagina da de Facebook.

”Cristi Danileţ, nu este înțelept să-l folosești pe Dumnezeu drept chelner.
Adică să te rogi să te vindece de o boala absolut curabilă , doar pentru simplul fapt că nu crezi tu în progresele câștigate de oameni prin știință.
Dar nici înțelept nu este să ei în batjocura rugăciunea, în ideea că este absolut nefolositoare.
O să ai surprize. Mari!”, a comentat cineva.

Judecătorul a atras atenția că acest subiect este sensibil. ”Nă nu luați numele Domnului în deșert, totuși. Eu sunt atent la subiectul religie și nu îl antamez public. Sfătuiesc să aveți aceeași prudență. Tocmai ca să nu aveți mari surprize”, a scris acesta..

Ce trebuie să știi despre rujeolă

Citește și: Epidemie de rujeolă în zeci de orașe din țară. Ce trebuie să știe părinții pentru a feri copiii

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat ce înseamnă de fapt rujeola și cum se poate răspândi. 
 
”1. Extrem de contagioasă. Simplu contact cu virusul rujeolic duce aproape sigur la îmbolnăvire. Toţi pacienţii necesită izolare 7-10 zile.
 
2. Receptivitatea este generală, de 95-100%, indiferent de vârstă. Virusul este mult mai activ în lunile reci şi cu soare puţin. Trecerea prin infecție asigură o imunizare durabilă, pentru tot restul vieții dar principala metodă eficientă de prevenire a bolii rămâne vaccinarea.
 
3. Sursa este persoana infectată. Nu există purtători sănătoşi. Transmiterea se face frecvent direct de la persoana infectată, mai ales în cele 2-4 zile fără simptome de la începutul bolii, prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii.
 
Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
 
4. Simptomele pot apare între 7-18 zile din momentul infectării iar printre cele definitorii se numără febra înaltă (ce se normalizează în câteva zile) şi erupţia ca focul.
 
Petele apar de obicei în timpul nopții, mai întâi în spatele urechilor, apoi pe față (în prima zi), pe gât (a doua zi), urmând ca în 2-3 zile să se întindă pe tot corpul iar în momentul în care erupția cuprinde membrele, încep să pălească petele de la nivelul feței, ele retrăgându-se în ordinea în care au apărut.
 
Tipic pentru rujeolă este apariţia semnului Koplik: mici pete albicioase având un centru gri-albăstrui, care apar pe mucoasa obrajilor, în dreptul molarilor.
 
5. Tratamentul se face obligatoriu în condiţii de izolare şi este simptomatic şi de suport. Se impune repausul la pat cu evitarea efortului fizic și hidratarea corespunzătoare (aport crescut de apă, sucuri naturale de fructe, supe, ceaiuri). Scăderea temperaturii se poate face cu medicamente pe bază de ibuprofen sau paracetamol, în niciun caz aspirină (la copii poate cauza sindrom Reye care poate fi letal) sau prin alte metode (băi răcite progresiv, împachetări).
 
Medicamentele, dozele și ritmul de administrare sau alte soluţii terapeutice se stabilesc întotdeauna de către medic!”, a transmis medicul Tudor Ciuhodaru. 
 

Cum putem preveni îmbolnăvirea cu pojar. Și adulții se pot vaccina

Potrivit medicului sunt două măsuri simple de prevenție a acestei boli. 
 
1. Ele constau în imunizare şi respectarea strictă a regulilor de igienă referitoare la tuse, strănut, utilizarea batistei şi a şerveţelelor de unică folosinţă, spălarea corectă a mâinilor. 
 Virusul prezintă sensibilitate crescută la soluţiile de curăţare. Transmiterea prin contactul cu obiectele contaminate este rară.
 
2. Oricine, la orice vârstă, poate face vaccinul în scop profilactic, cu condiţia să nu fi dezoltat boala şi să nu aibă contraindicaţii.
Vaccinul ROR este indicat pentru vaccinarea simultană rujeolică, urliană şi rubeolică a persoanelor începând de la vârsta de 12 luni. Sub nouă luni nu sunt disponibile date cu privire la eficacitatea şi siguranţa administrării vaccinului.
 
În circumstanţe speciale, cum ar fi epidemiile de rujeolă, călătoriile în regiune cu prevalenţă mare a rujeolei, vaccinul poate fi administrat la sugari începând de la vârsta de nouă luni. O a doua doză poate fi administrată la cel puţin patru săptămâni după prima doză.
Dr Tudor Ciuhodaru 
Foto: Facebook/ Tudor Ciuhodaru
 
A doua doză este destinată persoanelor care din diverse motive nu au prezentat răspuns imunologic la prima doză.
La adulţi vaccinul se poate face la orice vârstă cu o singură condiţie: să nu fi dezvoltat boala până în momentul respectiv.
 
De exemplu, femeile nevaccinate şi nediagnosticate cu rujeolă pot să-şi facă vaccinul pentru a nu dezvolta ulterior multiple complicaţii.
 
Nu uitați :Cea mai gravă epidemie a avut loc între anii 2016 și 2019, când au fost raportate peste 20.000 de cazuri, din care 64 de decese. Cea mai afectată grupă de vârstă a fost cea sub un an, neeligibilă la vaccinarea cu ROR. Tulpina de virus rujeolic identificată a fost de import (B3), diferită față de tulpina endemică din România (D4).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te