Ce produse populare din supermarket conțin substanțe chimice periculoase? Sunt favoritele copiilor

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.10.2023 - 20:45
Chipsuri, periculoase - Foto: Freepik

Chipsuri comercializate de unele supermarketuri au substanțe chimice periculoase, potrivit unei analize realizate în Germania. Specialiștii spun că aceste chipusri nu ar trebui mâncate. Pachetele de chipsuri bio sunt mai periculoase decât cele normale.

SHARE

Chipsuri comercializate de unele supermarketuri conțin substanțe chimice periculoase, potrivit unei analize realizate în Germania. Specialiștii spun că aceste chipsuri nu ar trebui mâncate. Printre supermarketurile de unde s-au luat chipsuri sunt Kaufland sau Lidl.

Citește și: Românii vor avea parte de mâncare mai ieftină! Guvernul mărește lista alimentelor cu preț redus

„Gustări populare saturate cu substanțe chimice periculoase. Sunt înspăimântătoare de mâncat”, este titlul articolului din presa poloneză.

Ce produse populare din supermarket conțin substanțe chimice periculoase? 

„Una dintre cele mai cunoscute reviste de consum din Germania a analizat 20 de pachete de chipsuri de cartofi cu aromă de ardei, dintre care șapte se pretind ecologice. 

Au fost examinate chipsuri ale celor mai cunoscute mărci, vândute de lanțuri populare de magazine”, se arată în articol.

Rezultatele studiului asupra chipsurilor i-au surprins pe experți. 

S-a dovedit că multe loturi ale popularelor gustări sunt saturate cu substanțe nocive. În mod paradoxal, în special cele "organice" sunt cele care pot fi cele mai dăunătoare.

Citește și: Lista alimentelor cu preț redus. La ce produse vrea să facă ieftiniri Guvernul în perioada următoare

Revista a comandat testarea a 20 de chipsuri de cartofi de la producători precum Intersnack, Alnatura, Dennree, precum și a mărcilor proprii din lanțurile Lidl, Aldi, Kaufland, Rewe, Netto, Edeka și altele, potrivit fakt.pl

Au fost identificați cinci compuși principali nocivi pentru organism: acrilamida, componente de ulei mineral, esteri de acizi grași glicidilici, glicoalcaloizi, pesticide. 

Chipsuri cu acrilamidă cancerigenă

Öko-Test a găsit acrilamidă în opt produse. În experimentele pe animale, substanța s-a dovedit a fi cancerigenă.

Concluzia este că, deși niciun produs verificat nu este lipsit de acrilamidă, producătorii convenționali se descurcă mai bine cu această problemă decât cei bio.

O posibilă explicație este că utilizarea inhibitorilor de germeni este interzisă în agricultura ecologică.

Pentru a depozita cartofii pentru o perioadă lungă de timp, sunt necesare temperaturi de două până la patru grade Celsius. Cu toate acestea, mediul rece face ca zaharurile, precum glucoza sau fructoza, să se acumuleze în tubercul. Acestea, la rândul lor, pot contribui la niveluri mai ridicate de acrilamidă în timpul prăjirii.

Ingrediente de ulei mineral. Care este riscul?

Laboratorul a detectat, de asemenea, componente de ulei mineral în chipsuri. Acestea sunt în principal hidrocarburi saturate de ulei mineral (MOSH/Analogi MOSH), care se depun în organism.

Cele trei tipuri de chipsuri organice conțin, de asemenea, hidrocarburi aromatice de ulei mineral (MOAH), mai problematice, care pot conține compuși cancerigeni. 

Considerăm că nici analogii MOSH/MOSH, nici MOAH nu ar trebui să se găsească în chipsuri. Producătorii de alimente trebuie să identifice sursele de contaminare și să le elimine", se arată în raport.

Esteri ai acizilor grași

Acești compuși au fost detectați în patru pachete de chipsuri organice. Acest lucru este periculos deoarece în organism pot fi transformați în glicidol, care este cancerigen.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te