La fel ca tulpina detectată pentru prima dată în Marea Britanie, mutațiile din SUA sunt mai contagioase, dar nu par să diminueze eficacitatea vaccinurilor, au spus cercetătorii.
Jason McDonald, purtător de cuvânt al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a declarat că se analizează noile cercetări.
Una dintre noile tulpini, găsită la un singur pacient din Ohio, conține o mutație identică cu varianta care este acum dominantă în Marea Britanie, au spus cercetătorii, menționând că „probabil a apărut într-o tulpină de virus deja prezentă în Statele Unite”.
„Tulpina Columbus”, despre care cercetătorii au spus într-un comunicat de presă că a devenit dominantă în oraș, include „alte trei mutații genetice care nu au fost văzute anterior la SARS-CoV2”.
„Această nouă tulpină, Columbus, are aceeași coloană genetică ca și cazurile anterioare pe care le-am studiat, dar aceste trei mutații reprezintă o evoluție semnificativă”, spune dr. Dan Jones, vicepreședinte al diviziei de Patologie Moleculară din statul Ohio și autor principal al studiului.
„Știm că această mutație nu a provenit din ramurile virusului din Marea Britanie sau din Africa de Sud.”
Mutația găsită în noua tulpină dominantă din Columbus - COH.20G / 501Y - „poate să apară independent în mai multe părți ale lumii”, au spus cercetătorii.
Peter Mohler, șef științific la Ohio State Wexner Medical Center și coautor al studiului, a declarat că nu există date care să indice că noua tulpină va avea impact asupra eficacității vaccinurilor.
„Este important să nu reacționăm excesiv la această nouă variantă până nu obținem date suplimentare”, a declarat acesta. „Trebuie să înțelegem impactul mutațiilor asupra transmiterii virusului, prevalența tulpinii în populație și dacă acesta are un impact mai semnificativ asupra sănătății umane”.
Echipa ce se ocupă de criza coronavirusului de la Casa Albă a avertizat statele la începutul acestei luni că ar putea circula o „variantă SUA”.
Ipoteza, pe care The New York Times a raportat-o, a fost avansată de coordonatorul grupului de lucru, Dr. Deborah Birx, care s-a bazat pe cât de sever a devenit focarul american în ultimele luni.
CDC declarase săptămâna trecută că nu a detectat încă o nouă variantă în SUA care nu are legături cu tulpinile deja descoperite.