Ce trebuie să faci ca să scapi de pofta de dulce? Sfaturi de la nutriționist

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 03.04.2024 - 10:41
Ce trebuie să faci ca să scapi de pofta de dulce Foto: freepik.com - rol ilustrativ

Milioane de oameni sunt dependenți de zahăr. Consumat în cantități mari, acesta duce la boli grave și chiar deces. OMS compară consumul de zahăr cu fumatul.

SHARE

Gogoșile, prăjiturile, dulciurile în general favorizează eliberarea de endorfine, numite în mod obișnuit hormonul fericirii. Un nutriționist spune ce trebuie să facem ca să scăpăm de pofta de dulce. 

Ce trebuie să faci ca să scapi de pofta de dulce? Sfaturi de la nutriționist

Dacă ți-ai pus în minte să renunți la alimentația nesănătoasă și să slăbești, ai grijă la zahăr. Acesta dă dependență și orice dietă poate fi distrusă dacă nu ne oprim din consumul acestui element. Puțini oameni sunt dependenți de broccoli sau de spanac, scrie elespanol.

Organizația Mondială a Sănătății a comparat zahărul cu „noul tutun”, deoarece se află în spatele unei tendințe care provoacă o dependență puternică.

Citește și: Secretul unei siluete de invidiat. „Dieta vedetelor”, în funcție de grupa de sânge, mit sau adevăr?

Problema cu zahărul nu este doar că nu putem scăpa de el, ci că uneori îl consumăm fără să ne dăm seama pentru că se găsește în majoritatea alimentelorAcesta poate crește riscul de obezitate, diabetul, hipertensiunea arterială sau bolile hepatice non-alcoolice. 

În acest moment, cea mai bună opțiune este să știți ce să faceți pentru a controla dorința de a consuma zahăr. 

Conform nutriționistului Boticaria García creierului nostru îi este mereu foame. Iar una dintre principalele noastre greșeli atunci când vine vorba de eliminarea sau reducerea zahărului din viața noastră: este să-l consumăm la micul dejun.

Când luăm o mușcătură din produsele noastre de patiserie preferate și zahărul intră în sângele nostru, acesta atinge vârful ca un roller coaster. În momentul în care același vârf coboară, corpul nostru caută echilibrul și intrăm într-o buclă infinită în care căutăm constant zahărul care să reechilibreze corpul.

Prin urmare, expertul recomandă evitarea lui la prima oră a dimineții, pentru a evita căderea în acea buclă pe tot parcursul zilei.

Cât de periculoase sunt alimentele de la micul dejun

Acel mic dejun pe care ni l-au vândut de ani de zile ca fiind sănătos, lapte cu cacao, produse de patiserie, cereale și suc, nu numai că ne face să depășim cantitatea zilnică recomandată de zahăr chiar înainte de a ieși din casă, ci și ne va face să căutăm să consumăm zahăr pe tot parcursul zilei.

Citește și: Băutura de 3 lei, din 2 ingrediente, care te ajută să slăbești 30 de kilograme. Și bunica o folosea

Alternativ, ceea ce ar trebui să facem este să creștem consumul de fibre. Cerealele integrale, legumele, nucile. Acestea ne pot oferi acel efect sățios și vor ingreuna absorbția zahărului în corp, făcând ca vârful de glucoză să fie mai lent. 

Nutriționistul susține că această dopamină care este eliberată după consumul de dulciuri este generată și prin realizarea altor lucruri preferate: cum ar fi să cântați la instrumentul preferat, să vorbiți cu un prieten căruia nu i-ați mai scris de ceva vreme, să ascultați melodia preferată, să facem exerciții fizice, sau pur și simplu să trageți un pui de somn sănătos, scrie ziarulromenesc.de.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te