Materialul din care sunt făcute tigăile și oalele în care facem mâncare este foarte important. Anumite tipuri de vase pot elibera substanțe toxice pentru organism, dar există și variante care nu prezintă riscuri.
Iată care sunt avantajele si dezavantajele fiecărui tip de vas de gătit, conform unui articol al publicației India Today.
Ce riscuri prezintă anumite tipuri de vase de gătit?
Tigăile antiaderente, în special cele acoperite cu teflon, pot emite vapori toxici atunci când sunt încălzite la temperaturi ridicate. Aceste fumuri pot provoca probleme respiratorii.
Pentru a minimiza riscurile, cel mai bine este să folosiți vase de gătit antiaderente la temperaturi joase sau medii și să evitați supraîncălzirea sau folosirea tigăilor zgâriate.
Citește și: Care e fructul din România care costă 80 de lei kilogramul. De ce este considerat un lux?
Vasele de gătit din aluminiu sunt cunoscute pentru conductivitatea excelentă a căldurii, ceea ce le face ideale pentru o gătire rapidă și uniformă.
Deși vasele de gătit din aluminiu sunt ieftine și ușoare, acestea pot reacționa cu alimentele acide, provocând o scurgere a metalului în alimente, ceea ce duce la niveluri ridicate de aluminiu în sânge, care au fost asociate cu boala Alzheimer.
Vasele de gătit din cupru oferă o conductivitate termică excepțională, permițând un control precis al temperaturii. Vasele sunt adesea acoperite cu un strat de oțel inoxidabil sau de staniu, pentru a preveni orice reactivitate cu alimentele acide.
Citește și: Cel mai sănătos aliment din lume. Nici nu te-ai fi gândit la acesta. De ce este pe locul 1?
Cu toate acestea, cuprul neacoperit poate provoca toxicitate prin intermediul alimentelor, ducând la vărsături și greață.
Tigăile de ceramică sunt o alternativă la vasele de gătit antiaderente. Cu toate acestea, unele vase ceramice pot conține plumb sau cadmiu, care pot fi dăunătoare pentru sănătate.
Cele mai bune variante de vase de gătit
Vasele de gătit din oțel inoxidabil sunt îndrăgite atât de gospodine, cât și de bucătarii din restaurante, din motive întemeiate.
Nu numai că vasele din oțel inoxidabil sunt durabile, putând rezista foarte mulți ani, dar oalele și tigăile din acest material sunt, de asemenea, nereactive și aproape complet rezistente la rugină.
O altă variantă pentru gătit, tradițională, este folosirea oalelor din lut, care dau mâncării o aromă unică și rețin bine umiditatea.
Citește și: Băutura de casă cu 3 ingrediente care îți curăță colonul și te ajută să slăbești. Costă doar 5 lei
Vasele de gătit din fier sunt, de asemenea, o variantă bună, care nu prezintă riscuri pentru sănătate.
„Vasele de gătit din fier sunt, fără îndoială, cel mai bun metal posibil pentru gătit. Puteți face cu ușurință orice tip de mâncare folosind vase din fier, deoarece acestea au zero efecte nocive.
Fierul se încălzește uniform și ajută la gătirea rapidă a alimentelor. Atunci când se încălzește, el eliberează și fier care este absorbit de alimente și este benefic pentru organismul nostru", spune chef Singh.