GRAFICE Ce știm despre cele aproape 200 de cazuri Omicron din România

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 07.01.2022 - 09:26
Inquam Photos / Octav Ganea
Harta cu județele unde au fost depistate prin secvențiere cazuri de infectare cu Omicron, colorată de Newsweek România
Sursa: INSP

Din cele 183 de cazuri de infectare cu mutația Omicron a coronavirusului, doar 51 au fost raportate la persoane cu istoric de călătorie în străinătate, iar 69 de persoane sunt nevaccinate.

SHARE

Până în prezent, nu avem date despre starea de sănătate a persoanelor confirmate cu această tulpină, dar știm că nu au fost decese confirmate cu Omicron.

Newsweek România a cerut Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) informații suplimentare despre cazurile secvențiate și le va publica îndată ce le va primi. 

Până la sfârșitul anului 2021, au fost confirmate 92 de cazuri de infectare cu Omicron, iar în acest an au fost confirmate alte 91 de cazuri, conform Ministerului Sănătății. Primele două cazuri de infectare cu Omicron au fost confirmate în România în 4 decembrie, la două persoane din Brașov și Vaslui, care au fost repatriate din Africa de Sud. 

Citește și: Scoaterea AUR în afara legii, un demers greoi. Care l-ar putea avantaja | Newsweek Romania

Primele 92 de cazuri de Omicron, depistate în dec. 2021: jumătate au călătorit în alte țări, 29 nevaccinați 

Un raport al Institutului Național de Sănătate Publică analizează primele 92 de cazuri de infectare cu Omicron. Dintre acestea, 42 de persoane au avut istoric de călătorie în alte țări, iar 63 de persoane infectate erau vaccinate anti-COVID.

Alte informații cuprinse în raportul INSP: 

- 42 persoane au avut istoric de călătorie în UK (23), Africa de Sud (8), Nigeria (4), Spania (2), Tanzania (2), Belgia (1), Olanda (1), RD Congo (1);
- șapte cazuri se află în cinci focare, toate familiale, însumând 15 cazuri de COVID-19. Focarele au fost depistate în București (4) și județul Prahova (1). Dintre cazurile din focare, pentru două a fost menționat istoric de călătorie/contact cu persoană sosită din Spania (1), respectiv SUA (1).
- cinci cazuri au avut legătură epidemiologică cu un caz COVID-19;
- 32 cazuri nu au nici o legătură epidemiologică menționată;
- în șase cazuri, persoanele depistate cu Omicron nu au răspuns apelului telefonic de la DSP.

În informările transmise de Ministerul Sănătății până în 16 decembrie, au existat date și despre starea de sănătate a persoanelor infectate cu această tulpină, menționându-se că pacienții se simt bine, însă, în informările ulterioare pe această temă, MS nu a mai oferit nici o informație.

În 82 din cele 91 de cazuri Omicron depistate în ian. 2022 nu există istoric de călătorie în altă țară 

În ceea ce privește celelalte 91 de cazuri de infectare cu Omicron, pe care Ministerul Sănătății le-a anunțat miercuri seară, știm că doar nouă persoane au istoric de călătorie în Marea Britanie, Italia și Portugalia, iar 40 sunt nevaccinate. 

În cazurile depistate în ianuarie 2022, este vorba despre „46 de bărbați și 45 de femei cu vârste cuprinse între 0 ani și peste 80 de ani din municipiul București și județele Brașov, Mureș, Constanța, Harghita, Ilfov, Sibiu, Tulcea, Argeș, Călărași, Maramureș, Călărași, Caraș Severin, Prahova, Satu-Mare, Timișoara”, conform MS. 

Citește și: Sârbii lui Novak Djokovic sunt mai vaccinați decât românii. Care sunt procentele | Newsweek Romania

Sunt și bebeluși infectați cu varianta Omicron 

Raportul INSP despre primele 92 de cazuri de Omicron nu menționează informații despre vârsta celor confirmați cu această mutație a coronavirusului. Din datele comunicate public de MS, știm că există cazuri de infectare cu tulpina și la bebeluși, fără să avem date despre numărul exact al acestora. 

În cazurile depistate în ianuarie 2022, este vorba despre „46 de bărbați și 45 de femei cu vârste cuprinse între 0 ani și peste 80 de ani din municipiul București și județele Brașov, Mureș, Constanța, Harghita, Ilfov, Sibiu, Tulcea, Argeș, Călărași, Maramureș, Călărași, Caraș Severin, Prahova, Satu-Mare, Timișoara”, conform MS. 

Pentru cele confirmate în decembrie 2021, conform datelor MS, știm că:

- din cele 49 de cazuri din 31 decembrie, au fost „ 28 de bărbați și 21 de femei cu vârste cuprinse între 0 și 79 ani din municipiul București și județele Cluj, Ialomița, Ilfov, Prahova, Suceava și Vaslui.”

- alte cinci cazuri confirmate în 31 decembrie: „patru bărbați și o femeie, cu vârste cuprinse între 20 și 52 de ani. Două dintre acestea sunt din județul Dâmbovița și câte una din județele Galați, Mureș si Dolj.”

- 27 decembrie: 13 cazuri de Omicron - 10 sunt din București, două din județul Ilfov, una din județul Galați, sunt cinci bărbați, șapte femei și un copil, cu vârste cuprinse între 14 și 89 de ani. 

- 23 decembrie: nouă cazuri - „trei bărbați și trei femei, cu vârste cuprinse între 19 și 84 de ani din București, un bărbat în vârstă de 31 de ani din județul Dâmbovița cu istoric de călătorie în Marea Britanie, un bărbat de 43 din judetul Ilfov cu istoric de călătorie în Belgia și un altul de 49 de ani din județul Prahova”. 

- 21 decembrie: cazul nr. 16 - femeie de 39 de ani, din județul Bihor, starea ei de sănătate este „bună”

- 20 decembrie: două cazuri - o femeie în vârstă de  65 ani și un bărbat de 67 de ani, ambii din județul Brașov, starea lor de sănătate este „bună”

- 17 decembrie: două cazuri - o femeie în vârstă de  45 ani, din județul Constanța și un bărbat în vârstă de 29 de ani din județul Ilfov, starea lor de sănătate este „bună”

- 15 decembrie: femeie de 31 de ani din București, alte două femei de 41 și 39 de ani, din București, starea lor de sănătate este „bună”

- 12 decembrie: bărbat de 39 de ani din județul Maramureș, stare de sănătate bună 

- 11 decembrie: patru cazuri - sportiv rugby de la CSM Știința Baia Mare și trei contacți ai săi, starea lor de sănătate „bună”

- 9 decembrie: „bărbat de 56 de ani, din Brașov, contact de familie cu pasagera cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021 și care a fost confirmată cu tulpina OMICRON în data de 4 decembrie 2021, starea de sănătate este bună”

- 4 decembrie: două cazuri de infectare cu Omicron, o femeie de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat de 59 de ani din județul Vaslui, cei doi sunt asimptomatici și s-au întors din Africa de Sud. 

Citește și: Italia a introdus vaccinarea obligatorie a persoanelor de peste 50 de ani | Newsweek Romania

În ce județe sunt cazuri de Omicron secvențiate

În ceea ce privește primele 92 de cazuri de Omicron depistate în decembrie, situația arată astfel: 56 - București, cinci  - Maramureș, patru - Iași, câte trei cazuri - Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, câte două cazuri - Galați, Suceava, Vaslui, câte un caz - Bihor, Cluj, Dolj, Ialomița, Mureș. 

În ceea ce privește cele 91 de cazuri depistate în ianuarie 2022, știm doar județele, fără să știm și numărul de cazuri din fiecare județ: București, Brașov, Mureș, Constanța, Harghita, Ilfov, Sibiu, Tulcea, Argeș, Călărași, Maramureș, Caraș-Severin, Prahova, Satu Mare, Timiș. 

Mai jos, puteți vedea colorate în galben județele unde au fost depistate cazuri de Omicron: 

 

De la 1.000 de cazuri/zi la 6.000 pe zi în 10 zile 

În raportul INSP despre primele 92 de cazuri de Omicron, care analizează datele despre infecțiile COVID până în 2 ianuarie 2022, se menționează că „în acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Omicron”. 

Reamintim că, din 28 decembrie, numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus a început să crească, 28 decembrie fiind prima zi în care au fost raportate peste 1.000 de cazuri noi, iar în 3 ianuarie erau raportate deja 1.756 de cazuri noi. Creșterea a continuat și în zilele umătoare, a urmat o dublare a numărului de infectări în 4 ianuarie, iar joi, 6 ianuarie, au fost raportate peste 6.000 de cazuri noi. 

Conform previziunilor INSP, după jumătatea lunii ianuarie, experții în sănătate publică se așteaptă ca cel puțin 50 la sută din cazurile de COVID depistate să fie Omicron. 

Citește despre cele trei scenarii vehiculate pentru valul al cincilea de COVID aici: GRAFICE Cel mai pesimist scenariu al INSP: 25.000 de cazuri COVID/zi, unul din opt pacienți la ATI | Newsweek Romania

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te