Ce se întâmplă în corp, dacă dormi cu o lumină aprinsă? Ochii, cei mai afectați

DE Florentina Enache | Actualizat: 28.07.2025 - 11:31
Ce se întâmplă în corp, dacă dormi cu o lumină aprinsă? Ochii, cei mai afectați - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ce se întâmplă în corp, dacă dormi cu o lumină aprinsă? Ochii, cei mai afectați - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ce se întâmplă în corp, dacă dormi cu o lumină aprinsă? Ochii, cei mai afectați - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ce se întâmplă în corp, dacă dormi cu o lumină aprinsă? Ochii, cei mai afectați - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Mulți oameni adorm cu lumina aprinsă fără să bănuiască efectele negative. Studiile arată că această expunere afectează ritmul circadian, dereglând ceasul biologic al organismului. Mai mult, lumina pătrunde prin pleoape și poate contribui la deteriorarea treptată a vederii.

SHARE

Indiferent dacă locuiești într-un mediu urban, suburban sau rural, există factori externi care influențează profunzimea somnului sau frecvența trezirilor în timpul nopții.

De exemplu, dormitul singur asigură de obicei o noapte mai odihnitoare decât dormitul cu un partener, deoarece nu ești trezit de mișcările acestuia.

Citește și: De ce un somn scurt după prânz este benefic? Cât să dormi? Ce spun doctorii despre siestă

Locuirea în apropierea luminilor stradale, a drumurilor aglomerate pe care circulă frecvent vehicule de urgență sau a animalelor nocturne poate însemna un flux constant de întreruperi.

De aceea, ar trebui să depuneți toate eforturile pentru a ajusta lucrurile pe care le puteți controla.

Luminile perturbă ritmul circadian

Oamenii au un ciclu natural de somnolență și veghe, oferit gratuit de soare. Ne trezim când este lumină și dormim când este întuneric. Acesta este cunoscut sub numele de ritm circadian, dar probabil îl cunoașteți mai bine sub denumirea colocvială de „ceas biologic”, conform Health Digest.

Citește și: Fructul mic care reduce riscul de demență, reduce stresul, reglează somnul și taie pofta de dulce

Corpul vostru are un întreg sistem de ceasuri biologice care gestionează diferite organe și țesuturi, iar toate aceste „ceasuri” sunt controlate de un „ceas principal”, nucleul suprachiasmatic sau SCN, a explicat Institutul Național de Științe Medicale Generale. 

Iluminarea artificială a nopții, fie cu lumini de tavan, fie cu lămpi, îl derutează. Corpul tău nu știe ce să facă când exteriorul îi spune să facă un lucru, iar interiorul îi spune altul.

Ce se întâmplă în corp, dacă dormi cu o lumină aprinsă? Ochii, cei mai afectați - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Citește și: De ce recomandă doctorii o cafea înainte de somnul de la prânz? Care e efectul în organism

Potrivit dr. Mark Dingman, acest nucleu este cel care stabilește sistemele și procesele din corpul tău, precum foamea și activitatea fizică.

Așadar, când îl confundați cu lumina artificială, acesta nu poate modula acele sarcini zilnice esențiale așa cum ar trebui.

Dormitul cu lumina aprinsă este dăunător pentru ochi, chiar dacă sunt închiși

Mulți oameni au obiceiul de a lăsa o lumină de veghe aprinsă sau chiar adorm cu lumina din cameră neînchisă.

Dacă nu stingeți lumina înainte de culcare, puteți provoca oboseală oculară. Chiar și cea mai slabă lumină poate avea un efect.

Citește și: Ce să NU mai mănânci seara după 40 de ani. Îți afectează somnul și îți dă metabolismul peste cap

Un studiu publicat în Journal of Korean Medical Science a descoperit că expunerea la o lumină de doar 10 lux afectează ochii persoanelor care dorm.

Sondajul cercetătorilor a constatat că „oboseala ochilor, durerea, dificultățile de concentrare și disconfortul vizual au crescut”, iar propriile observații științifice au concluzionat că măsurătorile presiunii oculare și hiperemia conjunctivală (un simptom al conjunctivitei, glaucomului și altor boli oculare) au o corelație negativă cu expunerea la lumina ambientală în timpul somnului.

Citește și: Durata optimă de somn noaptea variază în funcție de țara în care locuiești. Ce au aflat cercetătorii

Somnul deficitar are efecte fizice

Deoarece lumina perturbă somnul, aceasta perturbă și sănătatea. La Harvard, cercetătorii au asociat modificările ritmului circadian cu obezitatea și riscul crescut de diabet.

Într-un studiu, „nivelul zahărului din sânge al participanților a crescut, ducându-i într-o stare prediabetică, iar nivelul leptinei, un hormon care conferă senzația de sațietate după masă, a scăzut”, au scris autorii de la Harvard Health.

Melatonina, un hormon produs în mod natural care ajută la somn, este inhibată de lumină. Nivelurile scăzute de melatonină au fost asociate cu anumite tipuri de cancer, posibil deoarece melatonina încetinește dezvoltarea tumorilor. 

Citește și: O mutație genetică rară îi face pe oameni să fie odihniți după doar 4 ore de somn noaptea

Nu toată lumina este la fel

Lumina albastră, emisă de dispozitivele electronice, inclusiv telefoanele și televizoarele, este cea care vă menține treaz. Lumina albă, emisă de soare și de becurile fluorescente, este de asemenea eficientă pentru a vă menține alert. Dar, pe măsură ce soarele începe să apună, ritmul circadian are nevoie de mai puțină lumină.

Dacă pur și simplu ai nevoie de lumină după apusul soarelui (și cine nu are?), cel mai bine este să treci la lumina galbenă, portocalie și roșie. Acestea au un efect redus sau nul asupra ritmului circadian.

Totodată, este recomandat ca dispozitivele să aibă activată funcția de filtrare a luminii albastre.

Înlocuirea becului obișnuit al lămpii de noptieră cu unul cu lumină caldă este o modalitate excelentă de a vă oferi ceea ce aveți nevoie pentru a vă relaxa și a vă odihni fără a vă menține creierul și ochii în stare de alertă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te