Care sunt alimente la fel de nocive pentru sănătate ca tutunul? Duc la infarct, cancer și diabet.

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.03.2024 - 17:58
Care sunt alimente la fel de nocive pentru sănătate ca tutunul? Duc la infarct, cancer și diabet - Foto: Freepik
Care sunt alimente la fel de nocive pentru sănătate ca tutunul? Duc la infarct, cancer și diabet - Foto: Freepik

Care sunt alimente la fel de nocive pentru sănătate ca tutunul? Duc la infarct, cancer și diabet. Avem lista: cerealele, batoanele proteice, băuturile carbogazoase, mâncărurile gata preparate și mâncarea rapidă.

SHARE

Alimentele ultraprocesate (UPF) sunt direct legate de 32 de efecte nocive pentru sănătate, inclusiv un risc mai mare de boli de inimă, cancer, diabet de tip 2, sănătate mintală negativă și deces prematur, potrivit celei mai mari analize de acest gen din lume.

Citește și: Cele mai bune 250 de spitale din lume. Care este cel mai aproape de România

Constatările din prima analiză globală cuprinzătoare a dovezilor vin pe fondul creșterii rapide a consumului global de FUP, cum ar fi cerealele, batoanele proteice, băuturile carbogazoase, mâncărurile gata preparate și mâncarea rapidă.

Care sunt alimente la fel de nocive pentru sănătate ca tutunul? Duc la infarct, cancer și diabet

În Regatul Unit și în SUA, mai mult de jumătate din dieta medie constă acum în alimente ultraprocesate. Pentru unii, în special pentru persoanele mai tinere, mai sărace sau care provin din zone defavorizate, o dietă care cuprinde până la 80% UPF este tipică.

Citește și: Ce experiențe au avut românii din Danemarca cu medicii de acolo. ”Unii caută pe Google simptomele”

Constatările publicate în BMJ sugerează că dietele bogate în UPF pot fi dăunătoare pentru multe elemente de sănătate. Rezultatele analizei la care au participat aproape 10 milioane de persoane au subliniat necesitatea unor măsuri care să vizeze și să reducă expunerea la UPF, au declarat cercetătorii.

La analiză au participat experți de la o serie de instituții de top, printre care Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din SUA, Universitatea din Sydney și Universitatea Sorbona din Franța.

Aceștia au concluzionat în revista BMJ: "În general, au fost găsite asocieri directe între expunerea la alimente ultraprocesate și 32 de parametri de sănătate care cuprind mortalitatea, cancerul și rezultatele privind sănătatea mentală, respiratorie, cardiovasculară, gastrointestinală și metabolică".

Aceștia au adăugat: "O expunere mai mare la alimente ultraprocesate a fost asociată cu un risc mai mare de rezultate negative pentru sănătate, în special rezultate cardiometabolice, tulburări mentale comune și mortalitate.

"Aceste constatări oferă o justificare pentru dezvoltarea și evaluarea eficacității utilizării măsurilor bazate pe populație și pe sănătatea publică pentru a viza și a reduce expunerea alimentară la alimente ultraprocesate pentru îmbunătățirea sănătății umane."

Supuse unor procese multiple

Alimentele ultraprocesate, inclusiv produsele de patiserie și gustările ambalate, băuturile carbogazoase, cerealele zaharoase și mâncărurile gata preparate sau gata preparate, sunt supuse unor procese industriale multiple și conțin adesea coloranți, emulgatori, arome și alți aditivi. Aceste produse tind, de asemenea, să aibă un conținut ridicat de zahăr, grăsimi și/sau sare adăugate, dar sunt sărace în vitamine și fibre.

Studii anterioare au asociat FUP cu o stare de sănătate precară, dar nicio analiză cuprinzătoare nu a oferit până acum o evaluare amplă a dovezilor din acest domeniu.

Pentru a acoperi acest decalaj, cercetătorii au efectuat o analiză umbrelă - un rezumat al dovezilor de nivel înalt - a 45 de meta-analize distincte reunite din 14 articole de analiză care asociază UPF cu rezultate negative pentru sănătate, scrie Guardian

10 milioane de subiecți

Toate articolele de analiză au fost publicate în ultimii trei ani și au implicat 9,9 milioane de persoane. Niciunul nu a fost finanțat de companii implicate în producția de UPF.

Estimările expunerii la alimentele ultraprocesate au fost obținute dintr-o combinație de chestionare de frecvență alimentară, reamintiri alimentare de 24 de ore și istoricul alimentar și au fost măsurate ca un consum mai mare față de un consum mai mic, porții suplimentare pe zi sau o creștere de 10%.

Cercetătorii au clasificat dovezile ca fiind convingătoare, foarte sugestive, sugestive, slabe sau fără dovezi. De asemenea, au evaluat calitatea dovezilor ca fiind ridicată, moderată, scăzută sau foarte scăzută.

În general, rezultatele arată că o expunere mai mare la UPF a fost asociată în mod constant cu un risc mai mare de 32 de rezultate adverse pentru sănătate, a relatat The BMJ.

Dovezile convingătoare au arătat că o expunere mai mare la UPF a fost asociată cu un risc cu aproximativ 50% mai mare de deces legat de bolile cardiovasculare, cu un risc cu 48 până la 53% mai mare de anxietate și de tulburări mentale comune și cu un risc cu 12% mai mare de diabet de tip 2.

Dovezile extrem de sugestive au indicat, de asemenea, că un aport mai mare de PF a fost asociat cu un risc cu 21% mai mare de deces din orice cauză, cu un risc cu 40 până la 66% mai mare de deces legat de boli cardiovasculare, obezitate, diabet de tip 2 și probleme de somn și cu un risc cu 22% mai mare de depresie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te