Cât de nesănătoasă este mâncarea vândută în cele mai populare restaurante? Experții, îngrijorați

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.08.2024 - 11:14
ât de nesănătoasă este mâncarea  vândută în cele mai populare restaurante? Experții, îngrijorați - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
ât de nesănătoasă este mâncarea vândută în cele mai populare restaurante? Experții, îngrijorați - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Cele mai bine vândute feluri de mâncare în cunoscute lanțuri de restaurante și fast-food sunt nesănătoase, arată un studiu realizat recent. Experții sunt alarmați.

SHARE

Un studiu realizat recent arată că mai mult de 75% dintre cele mai bine vândute feluri de mâncare, cum ar fi pizza și burgerii, comandate în marile lanțuri de fast-food și restaurante, sunt nesănătoase.

 Experții în alimentație spun că analiza „extrem de alarmantă” arată că sunt necesare mai multe măsuri pentru a proteja consumatorii.

Cât de nesănătoasă este mâncarea  vândută în cele mai populare restaurante? Experții, îngrijorați

Produsele populare precum pizza, burgeri, feluri de mâncare cu pui, cartofi prăjiți și sandvișuri conțin cantități periculos de mari de grăsimi, sare, zahăr sau calorii care pot dăuna sănătății, spun experții, conform The Guardian.

Ei numesc concluziile unui nou studiu „extrem de alarmante”, după ce au analizat conținutul nutrițional al celor 10 articole cel mai bine vândute cumpărate de la 19 dintre cele mai mari restaurante din Marea Britanie, inclusiv lanțuri precum Subway, Pizza Express, McDonald's, Greggs, Starbucks și Pret a Manger.

Citește și: Mâncarea tradițională românească i-a dat pe spate pe turiștii francezi veniți în Bucovina

Între 46% și 78% dintre cele 190 de feluri de mâncare examinate au fost considerate nesănătoase. Descoperirile au declanșat apeluri reînnoite către miniștri, de a forța industria alimentară să aibă produse mai sănătoase, deoarece dieta proastă este o cauză principală a cancerului, bolilor de inimă și a altor probleme grave de sănătate care pot ucide.

Dominanța alimentelor și băuturilor nesănătoase în sectorul alimentar este extrem de alarmantă. Deși există opțiuni mai sănătoase, acest mediu face mai greu ca oamenii să poată facă alegeri mai sănătoase”, a spus dr. Monique Tan, lector în nutriție de sănătate publică la Universitatea Queen Mary din Londra, care a condus cercetarea.

Natura nesănătoasă a atât de multe dintre cele mai populare produse de la lanțurile de sit-in și take-out este o preocupare deosebită, deoarece oamenii din Marea Britanie iau masa „în oraș” din ce în ce mai des. Se estimează că britanicii ajung la punctele de vânzare „în afara casei” de 2,4 miliarde de ori pe an.

Alimentele cumpărate în aceste magazine reprezintă până la 11% până la 25% din caloriile consumate de britanici, dintre care peste jumătate provin din lanțurile mai mari, au descoperit alte cercetări.

Ceea ce mâncăm când suntem în afara casei depinde complet de ceea ce este disponibil și ce este accesibil. Problema este că multe alimente nu sunt sănătoase”, a adăugat Tan.

Citește și: Vacanță pe Litoral? Shaormeria Băneasa și Corsarul, din Vamă, și alte unități, închise de ANPC

Oamenii obișnuiau să vadă mâncarea în oraș ca pe un răsfăț ocazional și nu mai este cazul. Ca națiune, mâncăm din ce în ce mai multă mâncare „în afara casei”. Având în vedere că majoritatea alimentelor disponibile „în afara casei” nu sunt sănătoase, este foarte probabil ca atunci când ieșiți să luați masa în oraș sau să luați mâncare la pachet, să consumați alimente dăunătoare sănătății”, a mai spus expertul în nutriție care a condus studiul

Tan a identificat cinci feluri de mâncare care s-au dovedit a fi nesănătoase. Au fost clasificate ca fiind nesănătoase din cauza „profilurilor nutritive dezechilibrate” – deoarece conțin cantități mari de calorii, zahăr, grăsimi saturate sau sare și cantități mici de fibre, proteine, fructe, legume și nuci la 100 g, a spus Tan.

Mâncare cu multă sare, zahăr, grăsimi sau calorii, fără avertismente

Porțiile mari pe care le oferă unele lanțuri conduc, de asemenea, la consumarea de multă sare, zahăr, grăsimi sau calorii, a adăugat echipa de cercetare într-un raport de 22 de pagini care detaliază descoperirile lor. Ei au inclus și experți de la grupurile de susținere a alimentelor Action on Sugar, Obesity Health Alliance și Bite Back, filială a organizației lui Jamie Oliver.

Unele mese la pachet conțin mai multe calorii într-o singură porție decât cantitatea recomandată – 2.000 pentru femei și 2.500 pentru bărbați – pe care ar trebui să o aibă cineva într-o zi întreagă, scrie Digi24.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te