Inspectorii de la protecția consumatorilor au descins sâmbătă, 13 iulie, la mai multe restaurante, fast-food-uri și alte unități de alimentație publică din stațiunile de pe litoralul românesc și au costatat o serie de nereguli grave.
În cazul a două unități verificate, echipele de control au fost nevoite să ceară ajutorul poliției, reprezentații acestora fiind agresivi cu inspectorii.
”Este inadmisibil nivelul la care a ajuns inconștiența unor operatori economici, care expun consumatorii unor pericole foarte mari, prestând ilegal servicii și comercializând produse, în locații, fără a deține autorizații de construire și funcționare”, a declarat Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.
Citește și: Vacanță pe Litoral: Plajele îngropate de alge, apa mării „supă de alge”. Pute! Ce spun Apele Române
Vacanță pe Litoral? Shaormeria Băneasa și Corsarul, din Vamă, și alte unități, închise de ANPC
„În data de 13.07.2024, s-a desfășurat o acțiune operativă a comisarilor din cadrul Comandamentului Litoral 2024 – structură special creată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pentru monitorizarea zonei litoralului Mării Negre, în sezonul estival - la următorii operatori economici:
- SC Vama Veche 4You Resort SRL – Shaormeria Băneasa și Restaurantul Corsarul
- SC Serviciu Alimentație Colectivă SRL
- SC Brissemar Gold SRL
- SC Simigeria Matei Patiserie SRL
- SC Dumitru Hori Litoral SRL
- SC Pura Vida Sky Bar SRL.
În urma abaterilor de la legislația în domeniu, cea mai constatate de comisarii ANPC, au fost aplicate următoarele sancțiuni:
- amenzi contravenționale în valoare totală de 67.000 lei
- oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme
- oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor constatate, pentru toți operatorii economici controlați, dat fiind că toți își desfășurau activitatea fără autorizații de funcționare și, cel mai grav, fără autorizații de construcție, pentru spațiile folosite, punând, astfel în pericol sănătatea și chiar viața consumatorilor.
Citește și: Ești în vacanță pe Litoral? Ai grijă unde mănânci! Sute de restaurante, amendate cu 400.000 lei
Subliniem că acest aspect este specificat clar în Art. 26. - (1) din Orodonața Guvernului nr. 21/1992 rep2:
”Comercializarea produselor şi prestarea serviciilor se fac în locuri şi în spaţii autorizate, conform reglementărilor legale în vigoare.”
Cele mai importante nereguli au fost:
- nerespectarea condițiilor igienico-sanitare
- lipsa autorizațiilor de funcționare și construcție pentru toți operatorii economici controlați
- lipsa verificării metrologice a aparatelor de măsură folosite
- nerespectarea condițiilor de depozitare a produselor.
Menționăm că, în cazul a două unități verificate, reprezentanții acestora au manifestat agresivitate față de echipele de control, astfel încât a fost necesară solicitarea sprijinului Inspectoratului Județean de Poliție”, informează ANPC, printr-un comunicat.