Care tulpină e mai rea: britanică, braziliană, sud-africană și indiană

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 30.04.2021 - 15:06
Care tulpină e mai  rea: britanică, braziliană, sud-africană și indiană. Foto Inquam Photos/Octav Ganea
Care tulpină e mai rea: britanică, braziliană, sud-africană și indiană. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Variantele engleză, sud-africană, braziliană şi acum indiană... Despre unele tulpini știm că sunt cu mult mai contagioase, despre altele că vulnerabilizează vaccinurile anti-covid.

SHARE

icepreședintele Societății Naționale de Epidemiologie, medicul Emilian Popovici, a explicat la RFI dacă este sau nu mai periculoasă tulpina indiană, acum identificată și în România.

O variantă indiană a coronavirusului, alta decât cea care ar fi dus la criza sanitară din India, a fost identificată într-un focar din județul Brașov. Cinci persoane sosite din India au fost depistate pozitiv. Este vorba de muncitori care lucrează în construcții, în colonia Bod. Laboratorul din Sfântu Gheorghe, care a depistat tulpina indiană, a solicitat, la rândul său, alte teste pentru o nouă confirmare, pentru a se stabili 100% existența acestei variante a SARS-CoV-2.

Citește și: Obligaţia carantinei pentru persoanele vaccinate sau cu un test PCR negativ, eliminată în Cipru

Vicepreședintele Societății Naționale de Epidemiologie, medicul Emilian Popovici, explică la RFI de ce sunt îngrijorătoare noile variante și în ce măsură scad acestea eficacitatea vaccinurilor anti-covid.

Un lucru e cert, spune specialistul, chiar și în cazul unei eficacități diminuate, majoritatea celor vaccinați care se infectează vor dezvolta forme ușoare sau asimptomatice.

Variantele sud-africană, braziliană și varianta britanică, Kent, au adus niște probleme suplimentare: una prin posibilitatea de a reduce eficacitatea vaccinurilor, alta prin transmisibilitate. Ultima variantă despre care se discută, respectiv așa-numita variantă indiană are 2 mutații dintre care una este comună cu varianta sud-africană și cu varianta braziliană însă nu este considerată ca fiind o variantă "de îngrijorare" ci o variantă "de interes", conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Citește și: Senator american: Putin, responsabil de „roiurile de OZN-uri” de deasupra navelor de război ale SUA

Practic, ea a fost descoperită în luna octombrie a anului trecut și faptul că au trecut atât de multe luni, aproximativ 7 luni, până când a generat aceste probleme în New Delhi, în India, și în alte zone de acolo, arată că transmisibilitatea ei este mai mică decât cea a variantei Kent, deci nu este atât de mare.

Practic, ceea ce s-a întâmplat în New Delhi nu se datorează transmisibilității acestei variante, cât se datorează condițiilor specifice de acolo, respectiv supra-aglomerare, foarte numeroase și mari adunări publice și nerespectarea măsurilor. Ca dovadă că dacă în New Delhi se întâmplă ceea ce se întâmplă, în Mumbai, tot în India, unde s-au respectat măsurile, nu sunt probleme deosebite și lucrurile sunt ținute sub control. (Audio aici)

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te