Care sunt riscurile pentru sănătate ale consumului de lapte? Când te ajută, când îți face rău?

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.03.2024 - 17:18
Care sunt riscurile pentru sănătate ale consumului de lapte? Când te ajută, când îți face rău? - Foto: Freepik
Care sunt riscurile pentru sănătate ale consumului de lapte? Când te ajută, când îți face rău? - Foto: Freepik

Care sunt riscurile pentru sănătate ale consumului de lapte? Când te ajută, când îți face rău? sunt îngtrebpări la care medicina a încercat să ofere răspunsuri.

SHARE

Laptele de vacă poate furniza proteine, calciu și vitaminele B-12 și A, printre alte beneficii. Acesta poate fi o parte nutritivă a unei diete variate.

Citește și: Ce alimente trebuie mâncate după ora 6 seara pentru a avea o viață sănătoasă. Dieta severă nu ajută

Laptele de vacă este un aliment de bază zilnic pentru mulți oameni și a fost așa de milenii. Deși este încă un aliment popular, studii recente sugerează că laptele ar putea avea efecte nocive asupra organismului. Cu toate acestea, alte cercetări evidențiază beneficiile pentru sănătate ale produselor lactate.

Care sunt riscurile pentru sănătate ale consumului de lapte? Când te ajută, când îți face rău?

Așadar, care este adevărul? Citiți mai departe pentru a afla care sunt avantajele și dezavantajele laptelui, precum și câteva alternative pe care ați putea dori să le luați în considerare dacă nu tolerați laptele sau alegeți să nu-l beți, scrie healthline

Laptele este considerat un aliment integral. Acesta furnizează 18 din 22.

Citește și: Cât de periculoasă pentru organism este vata de zahăr, desertul colorat iubit de toți copiii?

De asemenea, laptele oferă:

fier

seleniu

vitamina B-6

vitamina E

vitamina K

niacină

tiamină

riboflavină

Conținutul de grăsimi variază. Laptele integral conține mai multe grăsimiSursa sigură decât alte tipuri:

grăsimi saturate: 4,5 grame

grăsimi nesaturate: 1,9 grame

colesterol: 24 miligrame (mg)

Citește și: Cât de nesănătoasă e pâinea prăjită? Care este alternativă bună pentru organismul uman

Beneficiile laptelui

Controlul apetitului

Consumul de lapte nu a fost legat de creșterea în greutate sau de obezitate și poate ajuta la reducerea poftei de mâncare. Un studiu mai vechi de 49 de persoaneSursa de încredere a arătat că lactatele i-au ajutat pe oameni să se simtă mai sătui și au redus cantitatea de grăsimi pe care au mâncat-o în general.

Unele studiiSursa de încredere au arătat că aportul de lactate integrale nu este asociat cu o greutate corporală mai mică. Iar unele au arătatSursa de încredere că aportul de lactate, în general, poate preveni creșterea în greutate.

Dezvoltarea oaselor

Laptele poate contribui la îmbunătățirea greutății și a densității osoase la copii, potrivit unui studiu din 2015. De asemenea, reduce riscul de fracturi în copilărie.

Cercetări mai vechiSursa de încredere arată că femeile însărcinate care au avut o dietă sănătoasă care includea multe alimente bogate în lactate și calciu au avut copii cu o creștere și o masă osoasă mai bune, în comparație cu femeile care au urmat diete mai puțin sănătoase.

Laptele furnizează, de asemenea, proteine care sunt necesare pentru a construi și menține oase, dinți și mușchi sănătoși. O ceașcă de lapte furnizează aproximativ 7-8 grameSursă sigură de proteine din cazeină și zer.

Sănătatea oaselor și a dinților

O ceașcă de lapte conține aproape 30 la sută din sursa sigură din necesarul zilnic de calciu pentru adulți. Laptele conține, de asemenea, potasiu și magneziu. Aceste minerale sunt importante pentru sănătatea oaselor și a dinților.

Majoritatea laptelui are adaos de vitamina D. O ceașcă de lapte îmbogățit conține aproximativ 21 la sutăSursă sigură din cantitatea zilnică recomandată. Vitamina D este o vitamină importantă care joacă multe roluri în organism, inclusiv promovarea absorbției calciului și a mineralizării oaselor.

Prevenirea diabetului

Diabetul de tip 2 este o boală caracterizată prin niveluri ridicate de zahăr în sânge. Diabetul vă poate crește riscul de:

boli de inimă

accident vascular cerebral

boli de rinichi.

Efecte secundare negative ale laptelui

Acnee: Un studiu din 2016 a constatat că adolescenții cu acnee au consumat cantități mai mari de lapte degresat sau degresat. Lactatele cu conținut scăzut de grăsimi pot declanșa, de asemenea, acneea la adulți. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a explora legătura dintre dietă și acnee.

Alte afecțiuni ale pielii

Unele alimente pot agrava eczema, inclusiv laptele și produsele lactate, potrivit unei analize cliniceSursa de încredere.

Cu toate acestea, un studiu din 2018 a constatat că femeile însărcinate și cele care alăptează și care au adăugat un probiotic în dieta lor au redus riscul copilului lor de eczemă și alte reacții alergice legate de alimente.

Lactatele pot fi, de asemenea, un aliment declanșator pentru unii adulți cu rozacee. Pe de altă parte, un studiu recentSursa de încredere sugerează că lactatele pot avea de fapt un efect pozitiv asupra rozaceei.

Alergii

Până la 7,5 la sută dintre copii au o alergie la lapte, estimează unii experți. Aceasta poate provoca reacții cutanate, cum ar fi eczeme, și simptome intestinale, cum ar fi: colici, constipație diaree

Alte reacții grave includ:

respirație șuierătoare

dificultăți de respirație

scaun cu sânge

Copiii pot trece de o alergie la lapte. Adulții pot dezvolta, de asemenea, o alergie la lapte.

Cancer

Excesul de calciu din lapte și din alte alimente poate crește riscul de cancer de prostată. Zaharurile din lapte pot fi legate de un risc ușor mai mare de cancer ovarian.

Intoleranța la lactoză

Laptele de vacă are o cantitate mai mare de lactoză decât laptele de la alte animale. O analiză din 2017Sursa de încredere estimează că 65 până la 70% din populația lumii are o anumită formă de intoleranță la lactoză. Majoritatea persoanelor cu această afecțiune pot adăuga în siguranță cantități mici de lactate în dieta lor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te