Cât de nesănătoasă e pâinea prăjită? Care este alternativă bună pentru organismul uman

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 29.02.2024 - 15:20
Cât de nesănătoasă e pâinea prăjită? Care este alternativă bună pentru organismul uman Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

De multe ori pâinea prăjită a fost prezentată ca o alternativă sănătoasă însă specialiștii spun că ea trebuie consumată în cantități mici.

SHARE

Pâinea prăjită - în special cea albă cu unt - are foarte puțin de oferit în ceea ce privește valoarea nutritivă și este considerată nesănătoasă. Există însă și alte tipuri de pâine prăjită.

Citește și: Cât de periculoasă pentru organism este vata de zahăr, desertul colorat iubit de toți copiii?

În marea majoritate a cazurilor, pâinea prăjită este produsă industrial, ceea ce face din ea un produs foarte procesat, considerat nesănătos și care, de obicei, este alcătuit 100% din făină albă.

Dar este oare versiunea integrală sau din făină de spelta poate mai sănătoasă decât pâinea prăjită cu unt? Și cât de problematică este de fapt pâinea prăjită?

Cât de nesănătoasă e pâinea prăjită? Care este alternativă bună pentru organismul uman

Aceste valori nutriționale sunt conținute în două felii de pâine prăjită (aproximativ 60 de grame):

4,9 grame de proteine

28 grame de carbohidrați

3 grame de grăsimi (din care 1,5 grame de grăsimi saturate)

2,2 grame de fibre

160 kilocalorii


Pâinea prăjită nu este potrivită ca sursă de fibre (se recomandă aprox. 30 de grame pe zi). Așa se explică de ce aproape nimeni nu se satură din două felii.

Patru sau chiar mai multe sunt consumate rapid, astfel încât, cu garnituri, se adună destul de multe calorii. Deoarece nici indicele glicemic al produselor din făină albă pură nu este deosebit de bun, foamea revine după scurt timp.

Citește și: Care este cea mai bună brânză din lume? Pe ce loc se află cea din România?

Nu este surprinzător că zahărul se află pe lista de ingrediente, dar există și un regulator de aciditate numit acetat de sodiu.

Deși acest aditiv este inofensiv pentru sănătate, este de fapt un conservant. Pe scurt: Pâinea prăjită poate fi delicioasă și nu este dăunătoare atunci când este consumată cu moderație - dar este prea nesănătoasă pentru a fi un aliment de bază.

Este mai sănătoasă pâinea prăjită din făină integrală sau din spelta?

În ceea ce privește proteinele, grăsimile și carbohidrații și, prin urmare, caloriile, pâinea prăjită integrală nu diferă prea mult de pâinea prăjită cu unt. La urma urmei, două felii au puțin mai puțin de patru grame de fibre.

Citește și: Brânzeturi unice
din întreaga lume. Lista celor pe care trebuie să le guști măcat o dată în viață

Cu toate acestea, doar aproximativ jumătate din făină este înlocuită de versiunea integrală. Conținutul de zahăr adăugat și de aditivi rămâne, de asemenea, similar.

Același lucru este valabil și pentru pâinea prăjită din spelta. Cu toate acestea, spelta este oarecum mai sănătoasă decât grâul. Acest lucru se datorează faptului că conține toți cei opt aminoacizi esențiali și este bogat în magneziu și fier.

Pâinea integrală prăjită este cea mai bună alegere, cu pâinea integrală prăjită cu spelta, făcută din făină de spelta 100% (important, citiți lista de ingrediente!), persoanele preocupate de sănătate sunt și mai bine sfătuite. Ideal ar fi să o cumpărați proaspătă de la brutărie sau să o coaceți singuri acasă.

Atunci știți ce conține și puteți renunța și la zahăr. Cu toate acestea, pâinea prăjită nu poate fi niciodată la fel de hrănitoare și nutritivă ca pâinea integrală făcută din aluat natural.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te