A scăzut media de vârstă a pacienților COVID cu forme severe. Mahler: Pacienți de 35 de ani la ATI

DE Miruna Moldoveanu | 16.03.2021 - 16:04
Media de vârstă a pacienților bolnavi de COVID a scăzut/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală susține că media de vârstă a pacienților bolnavi de COVID care ajung în stare gravă la spital a scăzut comparativ cu toamna anului trecut, conform HotNews.

SHARE

„Am avut și pacienți de 35 de ani în Terapie Intensivă, și de 40 de ani și de 44 sau 47 de ani. Și când ai așa, jumătate dintre ei sub 50 de ani, te cam doare sufletul. Când îi vezi că nu pot să respire și că sunt în această stare. Este dificil să îi vezi atât de tineri și suferinzi pe patul de spital", mărturisește Beatrice Mahler.

Citește și: Coordonatorul vaccinului Ebola: De ce e complet neindicat să vaccinezi în masă în plină pandemie

La Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, secția de Terapie Intensivă este plină încă de acum o săptămână: "La noi în 2-3 zile a fost plin. La sfârșitul săptămânii trecute aveam paturi suplimentare în secție. Este exact situația din luna noiembrie, de la sfârșitul lunii noiembrie (vârful pandemiei în România, când în unele zile se înregistrau peste 10.000 de cazuri pe zi - n.red.). Noi, la Institutul Marius Nasta, suntem exact în același moment, de la sfârșitul lunii noiembrie, când am avut 7 paturi suplimentare puse pe oriunde am găsit un loc pentru a pune un pat, pentru a putea avea grijă de oameni", spune managerul spitalului.

A scăzut media de vârstă în cazul pacienților bolnavi de COVID cu forme severe

Beatrice Mahler subliniază că spitalul pe care îl conduce nu poate crește peste noapte numărul paturilor de Terapie Intensivă și explică și de ce: "Noi nu putem crește numărul de paturi de Terapie Intensivă. Acolo e nevoie de un alt tip de dotare a plintei de oxigen, spre exemplu ar trebui două plinte de oxigen pentru a putea crește numărul de locuri, lucrurile sunt un pic mai complicate."

Citește și: Pentru vârstnici nu există locuri la vaccinare de peste o lună, deși a început și etapa a III-a

La Institutul Marius Nasta va fi creată, în schimb, o zonă de terapie intermediară, "o zonă în care în acest moment sunt pacienți COVID, dar vor fi pacienți COVID care vor beneficia de o ventilație non-invazivă, cu aparatură care din punct de vedere tehnic nu este la fel de performantă precum aparatele din Terapie Intensivă, dar sunt aparate bune. Ele pot fi folosite până la un anumit nivel de gravitate al stării pacientului. Este o zonă care nu se adresează pacienților care au nevoie să fie intubați sau celor care au nevoie de ventilatoare foarte puternice pentru a li se asigura ventilație non-invazivă, însă pot fi ventilați pacienții care au o formă severă, însă răspund la tratament și care nu au nevoie de cele mai puternice aparate. Fiecare aparat are nivelul său de performanță. În Terapie Intensivă se lucrează cu aparate de înaltă performanță, dincoace sunt aparate care nu duc o presiune ventilatorie foarte înaltă, care poate să fie suficientă pentru un anumit tip de pacient, dar nu pentru toți. Și atunci, încercăm să găsim soluții, pentru că presiunea pe Terapie Intensivă este foarte mare."

La „Nasta” a fost creată o zonă de terapie intermediară

Beatrice Mahler subliniază că în acest moment nu mai vin la spital pacienți cu forme ușoare ale bolii, ci "vin pacienți care au nevoie de oxigen, pacienți în formă extrem de severă, care nu pot mânca, nu se pot îngriji, nu pot să bea o gură de apă. Iar noi avem personal ca pentru o secție normală. Dacă ai o asistentă la 15 paturi este una și o asistentă la 30 de paturi este altceva, automat nu poate intra la toți, mai ales când toți au nevoie de ajutor.", scrie HotNews.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te