A bea 2 litri de apă zilnic, un mit despre sănătate. De cât lichid avem nevoie pe zi, de fapt?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 26.01.2025 - 17:46
A bea 2 litri de apă zilnic, un mit despre sănătate - Foto: Pexels/Anna Shvets (cu rol ilustrativ)
A bea 2 litri de apă zilnic, un mit despre sănătate - Foto: Pexels/Anna Shvets (cu rol ilustrativ)
A bea 2 litri de apă zilnic, un mit despre sănătate
A bea 2 litri de apă zilnic, un mit despre sănătate

Băutul a 2 litri de apă zilnic este, se pare, un mit în ceea ce privește beneficiile aduse sănătății de consumul acestei cantități. De fapt, specialiștii atrag atenția că un consum prea ridicat de lichide poate avea efecte negative asupra organismului.

SHARE

A bea 2 litri de apă zilnic ar putea fi un mit despre sănătate. Fie că ați fost obosiți sau v-ați pomenit cu pielea uscată, probabil vi s-a spus să beți mai multă apă ca remediu. Dar experții spun că obsesia noastră de a purta sticle de apă pe oriunde am merge ne-ar putea determina să bem mai multă apă decât are nevoie organismul nostru.

A bea 2 litri de apă zilnic, un mit despre sănătate. De cât lichid avem nevoie pe zi, de fapt?

La începutul secolului al XIX-lea, oamenii trebuiau să fie aproape de moarte înainte de a se îndura să bea apă.

Potrivit lui Vincent Priessnitz, fondatorul hidropatiei, cunoscută și sub numele de „cura cu apă”, doar cei „reduși la ultimul stadiu al sărăciei își satisfăceau setea cu apă”.

Mulți oameni, a adăugat el, nu au băut niciodată mai mult de o jumătate de litru de apă plată într-o singură „ședință de hidratare”.

Citește și: Câtă apă trebuie să bei pe zi și în ce cantitate. Beneficiile dezvăluite de nutriționiști

Dar vremurile s-au schimbat enorm. În prezent, adulții din majoritatea țărilor civilizate consumă mai multă apă decât în ultimii ani, iar în unele vânzările de apă îmbuteliată au depășit chiar și vânzările de sucuri.

De multă vreme suntem bombardați cu mesaje publicitare ori sfaturi medicale care ne spun că a bea 2 litri de apă în fiecare zi este secretul pentru o sănătate bună, mai multă energie și o piele frumoasă.

De asemenea, suntem asigurați că un consum zilnic al respectivei cantități de apă ne va face să pierdem în greutate și chiar să evităm cancerul.

Cei care călătoresc des sunt încurajați să ia sticle de apă în metrou sau tren, elevii sunt sfătuiți să aducă apă la lecții și puține ședințe de la job sau alte evenimente pot începe fără o cană uriașă de apă așezată pe masă,

Acest apetit pentru apă este alimentat de „regula 8x8”: sfatul neoficial care ne recomandă să bem „opt pahare de opt uncii” (adică circa 240 ml) de apă pe zi, totalizând puțin sub doi litri, pe lângă orice alte băuturi, scrie BBC.

Cantitatea de apă băută zilnic trebuie să țină cont de mai mulți factori - Foto: Pexels/Arnie Watkins (cu rol ilustrativ)

Cu toate acestea, această „regulă” nu este susținută de rezultate științifice și nici dispozițiile oficiale din Uniunea Europeană nu spun că ar trebui să bem atât de multă apă.

Conform celor mai recente cercetări, a bea opt pahare de apă pe zi - sau aproximativ doi litri - este de fapt mai mult decât are nevoie organismul nostru pentru a rămâne hidratat.

În schimb, ar trebui să bem între 1,5 și 1,8 litri de apă pe zi. În loc să urmăm regula 8x8 - să bem opt pahare de apă în fiecare zi - ar trebui să ne personalizăm consumul de apă în funcție de temperatură și de nivelul nostru de activitate.

Ce este regula 8x8 a băutului de apă?

Cei care trăiesc în medii calde și umede ori la altitudini mari, precum și sportivii și femeile însărcinate sau care alăptează, trebuie să bea mai multă apă decât ceilalți, spun experții.

Totuși, de ce există atât de multe informații neclare cu privire la cantitatea de apă care trebuie consumată? Cel mai probabil, se pare, din cauza interpretării greșite a două ghiduri - ambele din urmă cu zeci de ani.

În 1945, US Food and Nutrition Board of the National Research Council (Comitetul pentru Nutriție și Alimente al Consiliului de Cercetări Naționale al SUA) a sfătuit adulții să consume un mililitru de lichid pentru fiecare calorie recomandată din alimente.

Aceasta echivalează cu doi litri de lichide pentru femeile care urmează o dietă de 2 000 de calorii și doi litri și jumătate pentru bărbații care consumă 2 500 de calorii.

Nu doar apă, ci și majoritatea tipurilor de băuturi - precum și fructe și legume, care pot conține până la 98% apă. 

Citește și: Misterul lacului creat de natură sub forma hărții României. De ce nimeni nu vrea să intre în apă

Între timp, în 1974, cartea „Nutrition for Good Health” („Alimentație pentru o sănătate bună”), scrisă, în colaborare, de nutriționiștii Margaret McWilliams și Frederick Stare, recomanda ca adultul mediu să consume între șase și opt pahare de apă pe zi.

Dar, scriau autorii, aceasta poate include fructe și legume, băuturi cofeinizate și răcoritoare, chiar și bere, nu doar apă.

Apa este, desigur, importantă. Reprezentând aproximativ două treimi din greutatea noastră corporală, apa transportă substanțele nutritive și deșeurile prin corpul nostru, ne reglează temperatura, acționează ca lubrifiant și amortizor în articulații și joacă un rol în majoritatea reacțiilor chimice care au loc în interiorul nostru.

Pierdem constant apă prin transpirație, urinare și respirație. A ne asigura că avem suficientă apă este un echilibru fin și este esențial pentru a evita deshidratarea.

Simptomele deshidratării pot deveni detectabile atunci când pierdem între 1-2% din apa din organism și continuăm s-o pierdem până când ne alimentăm din nou cu lichide. În cazuri rare, o astfel de deshidratare poate fi fatală.

Ani de zile, afirmațiile nefondate din jurul regulii 8x8 ne-au făcut să credem că senzația de sete înseamnă că suntem deja periculos de deshidratați.

Dar experții sunt în mare parte de acord că nu avem nevoie de mai mult lichid decât cantitatea pe care corpul nostru o solicită, atunci când o solicită.

„Controlul hidratării este unul dintre cele mai sofisticate lucruri pe care le-am dezvoltat în evoluție, încă de când strămoșii s-au târât din mare pe uscat.

Avem un număr foarte mare de tehnici sofisticate pe care le folosim pentru a menține o hidratare adecvată”, spune Irwin Rosenburg, cercetător principal la Laboratorul de neuroștiințe și îmbătrânire de la Universitatea Tufts din Massachusetts.

Câtă apă trebuie să bei pe zi?

Într-un organism sănătos, creierul detectează când corpul devine deshidratat și declanșează setea pentru a stimula consumul de apă. De asemenea, el eliberează un hormon care semnalează rinichilor să conserve apa prin concentrarea urinei.

„Dacă îți asculți corpul, acesta îți va spune când îi este sete”, a declarat și Courtney Kipps, profesoară de medicină sportivă și a exercițiului fizic la Institute of Sport, Exercise and Health (ISEH) și directoare medicală al Blenheim și London Triathlons. 

„Mitul conform căruia este prea târziu când îți este sete se bazează pe presupunerea că setea este un indicator imperfect al unui deficit de lichide, dar de ce ar trebui ca toate celelalte lucruri din organism să fie perfecte și setea să fie imperfectă? A funcționat foarte bine timp de mii de ani de evoluție umană”, a adăugat Kipps.

În timp ce apa este cea mai sănătoasă opțiune - deoarece nu are calorii - și alte băuturi ne hidratează, inclusiv ceaiul și cafeaua.

Deși cofeina are și un ușor efect diuretic, cercetările indică faptul că ceaiul și cafeaua contribuie totuși la hidratare - la fel și unele băuturi alcoolice. 

Cei dintre noi care își propun să bea opt pahare de apă pe zi nu își fac niciun rău. Dar credința că trebuie să bem mai multă apă decât ne indică organismul poate deveni uneori periculoasă. 

Consumul prea mare de lichide poate deveni grav atunci când provoacă o diluare a sodiului în sânge. Acest lucru creează o umflare a creierului și a plămânilor, deoarece lichidul se deplasează pentru a încerca să echilibreze nivelul de sodiu din sânge. 

În ultimul deceniu, profesoara Courtney Kipps a fost la curent cu cel puțin 15 cazuri de sportivi care au murit din cauza suprahidratarii în timpul unor evenimente sportive.

Citește și: Alimentul denumit și „aurul alb” care te scapă pe veci de riduri și conferă fermitate pielii

Ea bănuiește că aceste cazuri se datorează în parte faptului că am devenit neîncrezători în propriul nostru mecanism al setei și că credem că trebuie să bem mai mult decât ne cere corpul pentru a evita deshidratarea.

„Asistentele medicale și medicii din spitale vor vedea pacienți sever deshidratați care suferă de afecțiuni medicale grave sau care nu au putut bea zile întregi, dar aceste cazuri sunt foarte diferite de deshidratarea de care oamenii își fac griji în timpul maratoanelor”, spune ea.  

Ideea că trebuie să fim hidratați în permanență înseamnă că mulți oameni cară apă cu ei oriunde merg și beau mai mult decât au nevoie corpurile lor.  

„Cantitatea maximă pe care o poate transpira o persoană în mijlocul deșertului, pe cea mai mare căldură posibilă, este de doi litri într-o oră, dar acest lucru este foarte greu”, spune Hugh Montgomery, director de cercetare la Institute for Sport, Exercise and Health din Londra.

De asemenea, este important să ne amintim că mecanismele noastre de sete își pierd din sensibilitate odată ce depășim vârsta de 60 de ani Cercetătorii au publicat rezultatele unui studiu, în 2022, care arată că simptomele deshidratării pot fi adesea trecute cu vederea. 

„Pe măsură ce îmbătrânim, mecanismul nostru natural al setei devine mai puțin sensibil și devenim mai predispuși la deshidratare decât persoanele mai tinere”, a spus și Brenda Davy, profesoară la Universitatea din Colorado.

Majoritatea experților sunt de acord că necesarul nostru de lichide variază în funcție de vârsta, mărimea corpului, sex, mediu și nivelul de activitate fizică al unei persoane.

„Ideea de a căra 500 ml de apă pentru o călătorie de 20 de minute cu metroul e absurdă. Niciodată nu te vei încălzi suficient de tare încât să transpiri în acest ritm, chiar dacă ești leoarcă de sudoare”.

Pentru cei care se simt mai confortabil să se bazeze mai degrabă pe recomandările oficiale decât pe sete, Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Regatul Unit recomandă să se bea între șase și opt pahare de lichide pe zi, inclusiv lapte cu conținut scăzut de grăsimi și băuturi fără zahăr, inclusiv ceai și cafea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te