A apărut ”Pirola”, o nouă variantă de COVID. Cercetător: ”Ne aștepăm la o creștere a spitalizărilor”

DE Valeria Cupă | Actualizat: 04.09.2023 - 21:54
Mai mulți oameni vor ajunge la spital din cauza noii variante Covid. Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie și epidemiologie teoretică, Universitatea Oxford Foto: Facebook / Ștefan Dascălu

Tot mai multe infectări cu SARS-CoV-2 se înregistrează în ultima perioadă la nivel global. Și în România a crescut ușor numărul îmbolnăvirilor. Experții spun că este vorba despre o nouă variantă, BA.2.86, care este acum în monitorizare din cauza procesului de mutație rapidă.

SHARE

O nouă variantă de coronavirus, BA.2.86, poreclită ”Pirola”, stârnește îngrijorări în rândul experților în sănătate publică. Însă oamenii de știință se feresc încă să dea verdicte. 

Are peste 30 de mutații ale proteinei spike - pe care virusul le folosește pentru a se atașa și a infecta celulele -și experții consideră că aceasta ar putea contribui la creșterea numărului de spitalizări COVID.

A apărut o nouă variantă de COVID. Cercetător: Ne putem aştepta la creşterea numărului de infectări

Dr. Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie și epidemiologie teoretică la Universitatea Oxford din Marea Britanie, a explicat, într-un interviu acordat Newsweek ce se întâmplă acum cu această mutație a coronavirusului.

Dr. Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie și epidemiologie teoretică, Universitatea Oxford Foto: Facebook/ Ștefan Dascălu

”O nouă variantă, BA.2.86 este monitorizată la momentul de față deoarece este caracterizată de mutații care o fac rezistentă răspunsului imunitar dezvoltat în urma infecțiilor anterioare şi vaccinării.

Citește și: Tot mai multe cazuri de Covid-19, înregistrate în România. Medicii avertizează aspura unui risc

Cazurile cu această nouă tulpină sunt în uşoară creştere la nivel global, dar nu prezintă semne clare că ar înlocui variantele aflate în circulație la momentul de față.

Din păcate procesul de mutație rapidă a virusului SARS-CoV-2 precum şi propagarea sa continuă nu s-au stabilizat astfel încât să observăm o sezonalitate cum este în cazul virusului gripal.

Astfel, "valurile" epidemice nu sunt fixe, iar numărul cazurilor prezintă fluctuații respectiv de sezonul rece sau alte particularități ale virusurilor sezoniere cu care ne confruntăm în mod normal. 

Ne putem aştepta la o creştere a numărului de infectări în următoarea perioadă şi din păcate şi al numărului de spitalizări al pacienților COVID-19, dar deocamdată acestea nu prezintă un motiv de îngrijorare ridicat”, a explicat cercetătorul Ștefan Dascălu.

Citește și: Focar de Covid-19 la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, din judeţul Buzău

BA.2.86 a fost tulpina detectată pentru prima dată în Danemarca pe 24 iulie a acestui an, apoi Israel, urmată de Michigan în august. De atunci, a fost raportat în Canada, Anglia, Franța, Portugalia și Africa de Sud. 

Și în România a crescut numărul de infectări, în ultima perioadă. Conform celei mai recente raportări a Ministerului Sănătății, în intervalul 21 - 27 august 2023 au fost înregistrate 3326 cazuri noi de persoane 2 (COVID – 19).

973 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, mai mare de 90 de zile după prima infectare.

De unde vine porecla ”Pirola”și ce știm despre aceasta

Această variantă, care a fost poreclită în mod neoficial „Pirola”, este o combinație a literelor grecești Pi și Rho,  coronavirusul pătrunde în celulele umane.

BA.2.86 este o variantă nou desemnată a Omicron, care este în sine o variantă a SARS-CoV-2 și are mutații suplimentare în comparație cu subvariantele Omicron detectate anterior. Mai precis, este derivat din BA.2, o subvariantă Omicron care a circulat cu mai bine de un an în urmă.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) , testele existente pentru a detecta infecția cu SARS-Cov-2 și medicamentele utilizate pentru a trata COVID-19 (cum ar fi Paxlovid , Veklury și Lagevrio) par a fi eficiente pentru tratamentul infecției cu BA.2.86. 

Citeşte şi: „Covid lung”. Ce face boala din cel infectat. Cercetătorii încearcă să afle care sunt remediile

Cu toate acestea, deoarece BA.2.86 are atât de multe mutații care o fac diferită de alte tulpini de coronavirus, mulți experți medicali se întreabă dacă are potențialul de a ocoli apărarea imunitară atât de la infecția naturală, cât și de la vaccinarea anterioară.

Oamenii de știință dau și o veste bună. Iat aceea este că, datorită gradului mai mare de imunitate de turmă la infecție și vaccinare, lumea nu mai este la fel de vulnerabilă la boli severe sau la infecția cu SARS- Cov-2 precum a fost în 2020.

Când a început pandemia de Covid-19

Pandemia Covid-19 a fost cauzată de răspândirea Coronavirusului. Acest virus a apărut în data de 17 noiembrie 2019 în Wuhan, China și s-a răspândit rapid, virusul fiind transmis de la om-om prin intermediul picăturilor Flugge expulzate de

către o persoană bolnavă prin intermediul tusei, strănutului sau prin simpla expirație. Virusul are o perioadă de incubație în general de 2-10 zile, cu o medie de 3-5 zile, deși sunt raportate cazuri cu o perioada de incubație de până la 24 de zile.

Citeşte şi: Raport declasificat al serviciilor secrete americane. Unde a izbucnit, de fapt, pandemia de Covid-19

La nivel mondial, începutul pandemiei a fost declarat oficial pe data de 30 ianuarie 2019, până în prezent fiind înregistrate 694.527.298 de îmbolnaviri și 6.911.188 decese, cu o mortalitate de 1,02%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te