Arsene a ignorat deficitul de 350 de paturi al Spitalului Piatra Neamț, de care se știe din 2013

DE Petre Bădică | Actualizat: 17.11.2020 - 09:09
Spitalul din Piatra Neamț / impact.ro

Spitalul unde au ars, sâmbătă seara, zece bolnavi de COVID ar fi trebuit extins cu 350 de paturi până în 2020. Acest lucru nu s-a întâmplat, deși au existat toate premisele: banii erau la PSD, care a condus țara până în 2019, inclusiv, iar județul îl conduce și astăzi.

SHARE

În 2013 este elaborat documentul: „Plan de dezvoltare Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț”.

Toate cărțile (financiare) la PSD - Asene

Documentul arată că: „începând cu anul 2010 spitalul a trecut în subordinea CJ Neamț. Relația cu această instituție a evoluat de la acceptarea trecerii formale a spitalului în subordinea sa, la susținerea unor proiecte de infrastrucutură și, în momentul actual (2013 n.red.) la implicarea activă în realizarea unor programe de reabilitare și modernizare a unor departamente ale spitalului, înțelegând importanța socială a acestuia”.

În 2013, PSD era la guvernare. Avea să își conserve puterea până în 2019. În Parlament, are, în continuare, majoritate. Ionel Arsene era, în 2013, deputat de Neamț și președinte al PSD Neamț. Din 2016 va deveni chiar președintele Consiliului Județean Neamț, instituție prin intermediul căreia urma să se modernizeze spitalul.

Cinci ani pierduți

În anul 2013, Spitalul din Piatra Neamț avea un total de 883 de paturi după cum se vede din facsimilul de mai jos.

Pentru că spitalul avea numeroase probleme și era construit înainte de 1989, s-a întocmit un plan de „modernizare, reabilitare, extindere și restructurare.” Cel mai ambițios punct îl reprezenta „construirea unui corp nou cu o capacitate de 350 de paturi pentru spitalizare”. Vezi Facsimil jos

Prin 2016, se semnalează o intenție de „extindere semnificativă și binevenită a zonei UPU, o extindere în zona de intrare în spital care va mări spațiile utile pentru fiecare nivel”. (detalii AICI)

După alți 3 ani s-a semnat contractul de modernizare a unității de primiri urgențe a Spitalului de Urgență Piatra Neamț. Detalii AICI

Adevărul: numărul de paturi, la fel ca în 2014

Dar extinderea nu s-a mai realizat. În „Raportul de activitate pe anul 2019” scrie foarte clar că numărul de paturi existente în Spitalul Județean de Urgență este exact același ca în urmă cu 5 ani: 883. Documentul a fost întocmit în aprilie 2020. (vezi facsimilul de mai jos).

În seara tragediei, Spitalul din Piatra Neamț ar fi trebuit să aibă cu 40% mai multe paturi decât în urmă cu cinci ani. 

Context

Zece pacienţi au murit în urma unui incendiu care a izbucnit sâmbătă la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Alte şapte persoane, inclusiv medicul Ioan Cătălin Denciu, care a încercat să salveze bolnavii, au fost rănite. Doctorul a fost transferat la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te