100 medici ATI, audiați la poliție în urma plângerilor depuse de rudele unor decedați de COVID

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.11.2021 - 14:13
100 medici ATI, audiați la poliție în urma plângerilor depuse de rudele unor decedați de COVID  / NPR

Rudele unor persoane decedate în urma infectării cu coronavirus au depus plângeri la poliție pe numele medicilor din secțiile de terapie intensivă.

SHARE

Medicii de la terapie intensivă și personalul care lucrează în aceste secții se află, de 20 de luni, în prima linie a luptei împotriva coronavirus. România se pregătește, în acest moment, de cel de-al cincilea val care se anunță mai agresiv decât precedentele.

Valul al patrulea de COVID a început la final de august și se stinge în aceste zile. El a consemnat recorduri nedorite: 600 de morți de COVID într-o zi, 20.000 de infecții/ zi. Zile în șir, la terapie intensivă nu au fost locuri.

Citește și: EXCLUSIV Trei parlamentari, în dosare ale Parchetului General pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Medicii se confruntă, zilele acestea, cu încă o problemă.

Ei sunt chemați la poliție pentru a fi audiați, în urma unor plângeri făcute de rudele unor pacienți COVID care nu au supraviețuit tratamentelor din spital. Medicii se plâng că nu pot fi audiați online, fiind nevoiți să meargă personal la secția de poliție. Din informațiile Newsweek România, peste 100 de medici ATI au fost citați sau au fost audiați în urma plângerilor depuse de rudele unor persoane decedate de COVID. Este vorba de 10% din totalul medicilor de terapie intensivă din țară.

Citește și: Sub zece medici de terapie intensivă pe județ în 20 de județe. Bihor: doi doctori la 65 bolnavi  

 

Medicii hărțuiți de rudele persoanelor decedate de COVID

Avocatul Doru Costea a depus, în numele medicilor ATI, un memoriu către Avocatul Poporului. În document a fost prezentată procedura de citare a medicilor care au tratat pacienti infectați cu COVID. Aceste proceduri devin „adevarate forme de hărțuire”.

„Ne confruntam in ultima perioada, cu o multitudine de  reclamatii facute de persoane fizice, ce se constituie ca parti vatamate, privind asa-zise infractiuni de vatamare sau ucidere din culpa, de care, se sustine, ne-am face vinovati.

Drept consecinţă suntem citati telefonic cu obligatia de a ne prezenta la sediul Politiei, din circumscriptia competentă teritorial. Nu credem ca este nevoie sa evocam faptul că:

a) Suntem, prin natura profesiei, suprasolicitati si nu putem parasi locul de munca ;

b) In contextul actual al pandemiei, deplasarea noastra, ca si audierea in prezenta fizica, in conditii de cele mai multe improprii, maresc evident riscul contaminarii atat pentru noi, cat si pentru personalul implicat in audiere;

c) Suprasolicitarea psihica este potenţată din motive lesne de inteles. Am fost si in situatia de a fi amenintati ca, in ipoteza neprezentarii, vom fi citati cu mandate de aducere de acasa sau de la spital. Facem de la bun inceput precizarea ca nu solicitam imunitate. Dar, in contextul generalizat al pandemiei, modalităţile procedurale de audiere, – chiar legale fiind – exced capacităţile noastre fizice si psihice de a răspunde, astfel încât vă solicitam să analizaţi şi să evocaţi problema în faţa instituţiilor competente, respectiv aceea a posibilităţii audierii noastre online, si numai in cazuri cu totul exceptionale, ea sa se realizeze fizic, însă cu respectarea conditiilor de igiena si distantare, astfel incat riscul contaminării noastre sau de catre noi sa fie eliminat….

 … Va rugam sa initiati demersurile la care prerogativele dvs. va îndrituiesc, astfel incât, prin modificari legislative punctuale si in regim de urgenţă, audierile în aceste cazuri sa aiba loc fie online, fie în locuri special amenajate la sediul locului de munca al medicului, astfel incat sa poata fi asigurate conditiile care sa elimine, pe cat posibil, cauzele care duc la suprasolicitarea noastra, ca şi cauzele care duc la raspandirea infectiilor cu SARS–COV2, avand in vedere, mai ales, contextul special in care ne aflam...”, se arată în memoriu.

„Recomandăm o conduită mai flexibilă în privința audierilor”

Avocatul Poporului a admis că a fost sesizat de mai mulți medici din secții ATI despre procedurile de audiere a lor în urma unor reclamații formulate de persoane fizice, care se constituie părţi vătămate, privind infracțiunea de ucidere din culpă, în contextul spitalizării rudelor decedate. Instituția arată că medicii ATI sunt citați telefonic cu obligația de a se prezenta la sediul secțiilor de poliție pentru a da declarații, fiind amenințați că în situația neprezentării vor fi citați cu mandate de aducere de acasă sau de la spital. Și face o recomandare:

„Fără a interveni în procedurile judiciare specifice, recomandăm o conduită mai flexibilă în ceea ce privește procedura de citare în fața organelor de urmărire penală, dar și posibilitatea audierii cadrelor medicale fie online, dacă infrastructura permite acest lucru, fie în spații special amenajate la locul de muncă al acestora, astfel încât calitatea actului medical să nu aibă de suferit, și numai în cazuri cu totul excepționale, ea să se realizeze fizic, cu respectarea condițiilor de igienă și distanțare, astfel încât riscul contaminării cadrelor medicale sau de către acestea să fie eliminat”, arată Avocatul Poporului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te