VIDEO Ciucă: „Nu îmi depun mandatul până la rezolvarea crizelor”. Ciolacu: „Este decizia corectă”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.05.2023 - 13:07
Premierul Nicolae Ciuca și Marcel Ciolacu - Foto: Facebook/ Guvernul României

Premierul Nicolae Ciuca a declarat, vineri, într-o conferință de presă, alături de Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, că nu își va depune mandatul până nu se vor rezolva crizele din societate.

SHARE

„Astăzi ar fi trebuit să-mi depun mandatul, în condiţii de echilibru. După discuţiile la nivelul Coaliţiei, şi aseară, şi în această dimineaţă, am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din Învăţământ, şi să facem în aşa fel încât, pe baza înţelegerii şi raţiunii, să găsim soluţii.

Ciucă rămâne premier până la rezolvarea crizelor din educație

Doar că acestea nu se pot rezolva pe loc, ci în timp. Sunt probleme care s-au acumulat în 30 de ani. Am alocat sume considerabile, faţă de ceea ce au fost până de curând doar vorbă: suplimentar, de la buget, 8 miliarde de lei şi 3,8 miliarde de euro, de la PNRR, pentru pregătirea cadrelor didactice.

Nu ajung banii, trebuie să avem cadre didactice pregătite, a spus Ciucă. Nu ne putem asuma ca, printr-o măsură unidirecţională, să destabilizăm bugetul de stat.

Vom continua dialogul cu sindicatele. Le-am pus în faţă toate datele şi sperăm că, pe măsura încrederii obişnuite în urma acestui dialog, să ajungem la o soluţie.

Citește și: Rotativa guvernamentată s-ar putea amâna. Iohannis: „Nu cred că se face în timpul unor negocieri”

Măsurile pe care le-am luat nu au fost îndreptate decât în a demonstra că facem ceea ce ne asumăm.

Am început prin a vorbi despre crizele succesive şi suprapuse prin care a trecut Coaliţia.

Am căzut cu toţii de acord că singura şansă este să realizăm o coaliţie politică stabilă, prin care am putut să gestionăm şi criza energetică, şi consecinţele războiului din Ucraina, şi efectele inflaţiei şi, există premise ca până la sfârşitul anului, să avem o scădere a inflaţiei sub 2 cifre, toate aceste măsuri asigurându-ne şi creşterea economică”.

Citește și: VIDEO Ciolacu, huiduit la Buzău de sindicaliştii din Educaţie: "Hoții!, Demnitate, Grevă generală"

„Am avut discuții până noaptea trecută, târziu, ne-am revăzut în această dimineață și am convenit ca, până la soluționarea acestor probleme (din educație, n.red.), să nu îmi depun mandatul și să îmi asum, în continuare, responsabilitatea funcției de premier.

În felul acesta, sper să fie create condițiile astfel încât, într-o perioadă de timp cât mai scurtă, să putem să punem în aplicare planul de rocadă la nivelul coaliției”, a declarat Nicolae Ciucă. 

Ce spune Marcel Ciolacu despre rotația premierilor

Consider că decizia luată de noi trei e una corectă, ne-o asumăm împreună, împreună vom continua să soluționăm cât mai repede această problemă categoric legitimă.

Trebuie să avem echilibrul de a găsi momentele cele mai prielnice și împreună ne-am asumat că prioritatea nr.1 sunt profesorii și sistemul de sănătate.

Cred că este decizia corectă. Tot împreună vom găsi calendarul cel mai bun pentru rocada guvernamentală.

Ce a spus Iohannis de rotația premierilor?

Joi, la Sibiu, președintele Iohannis a afirmat că procedurile pentru rotația guvernamentală ar trebui să înceapă vineri, dar numai în cazul în care greva din domeniul Educației se va încheia.

Șeful statului a subliniat că nu crede că rotația guvernamentală va avea loc în timpul negocierilor.

„Ultima ofertă” a Guvernului, declinată de sindicaliști

Joi seara, Guvernul a propus sindicatelor din educație o creștere medie a veniturilor personalului nedidactic cu 9%, precum și acordarea a două prime în valoare de 500 de lei fiecare, în lunile iunie și octombrie, pentru un număr de 55.000 de angajați, conform purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

De asemenea, pentru personalul didactic și didactic auxiliar, au fost prevăzute prime în valoare de 1.000 de lei în luna iunie și respectiv 1.500 de lei în luna octombrie.

Cărbunaru a prezentat și alte drepturi pe care noile Legi ale Educației, care urmează să intre în vigoare începând cu 1 septembrie, le vor aduce angajaților din învățământul preuniversitar și universitar.

Liderul sindical Simion Hăncescu a reacționat negativ la propunerea Guvernului, afirmând că este o ofertă complet neinspirată. El a declarat că ceea ce a fost oferit de către Guvern în această seară este același lucru ca și în seara precedentă, diferența constând doar în denumirea de primă în loc de voucher. Hăncescu consideră că suma oferită este departe de ceea ce au solicitat sindicatele.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te