VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis: Virusul nu are culoare politică. Nu dispare prin negarea lui

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.07.2020 - 13:21

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va susține joi, 9 iulie a.c., ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.

SHARE

Declarații Iohannis

„Fac apel la parlament să adopte urgente cadrul de care e nevoie pentru ca autoritățile să acționeze pentru protejarea sănătății oamenilor”.

„Datele statistice de la nivel mondial şi european relevă faptul că, deşi nu dispune nici pe departe de mijloacele altor state membre, România a gestionat eficient această criză sanitară, în timpul stării de urgenţă.  Paşii făcuţi în direcţia unei digitalizări trebuie gestionaţi în continuare”.

„Întregul cadru normativ al măsurilor excepționale trebuie regândfit să să cuprinsă instrumente suficiente pentru o acțiune promptă a autorităților”.

„Fac apel la colaborare loială între instituțiile statului, nu e momentul orgoliilor. Politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălțimea funcțiilor deținute”.

”Am transmis azi Parlamentului, informarea privind starea de urgenţă instituită pe întreg teritoriu al României, prin decretele din 16 martie şi 14 aprilie. Documentul prezintă în mod sintetic şi transparent acţiunile pe care le-am avut pentru a atinge obiectivele. Documentul propune şi o serie de măsuri menite să îmbunătăţească în viitor capacitatea de răspuns a statului în faţa unor provocări similare. Ne aflăm astăzi la aproape jumătate de an de la momentul în care, pe 30 ianuarie, OMS recunoştea riscurile majore reprezentate de epidemia cu noul coronavirus, determinând o situaţie de urgenţă, SARS-COV-2 fiind atipic. Noul coronavirus a schimbat radical vieţile tuturor şi a pus la încercare sistemele de protecţie socială de pe întregul mapamond. Realitatea ne arată că pericolul unei răspândiri masive a virusului a putut fi evitat doar prin adoptare de măsuri ferme. România a acţionat la timp şi eficient. Pe 16 martie am semnat decretul privind instituirea stării de urgenţă, în urma evaluărilor, a discuţiilor din CSAT, a consultării memnbrilor Guvernului”

”În evaluarea situaţiei, am luat în considerare una dintre caracteristicile esenţiale care diferenţiază România de statele

”Evoluţia a scos la iveală caranţe, în special în sistemul medical. Mai mult, pandemia a scos la iveală o serie de fragilităţi sistemice, precum o economie naţională puternic dezechilibrată, lipsa investiţiilor şi o capacitate administrativă redusă. Criza de coronavirus a pus o presiune uriaşă pe instituţiile publice, care au fost ani la rând slab finanţate. Diletantismul a avut un impact negativ asupra capacităţii statului de a răspunde unor asemenea provocări. În pofida acestor condiţii deosebite, instituţiile implicate direct în managementul crizei, au reuşit, prin implementarea unor măsuri dure, să diminueze efectele create de COVID-19. Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul şi dedicarea cadrelor medicale”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te