VIDEO Mașini luate de ape, străzi blocate de ploaie la Craiova. Olguta: Nici Parisul nu rezista

DE Bianca Iosef | Actualizat: 03.07.2022 - 18:26
Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu-Foto: INQUAM PHOTOS

Primarul municipiului Craiova, Olguţa Vasilescu, afirmă că debitul precipitaţiilor căzute sâmbătă în oraş este mai mult decât dublul capacităţii pe care canalizarea oricărui oraş o are de a prelua apele pluviale.

SHARE

Edilul susţine că, în condiţiile în care este a treia astfel de furtună în decurs de doar doi ani, autorităţile locale vor solicita sprijin financiar Guvernului pentru implementarea unor proiecte care să permită deversarea canalizării din Craiova în mai multe canale, pentru a evita inundaţiile precum cele de sâmbătă, când autoturisme au fost luate de viiturile venite pe străzi.

„A fost o ploaie de peste 60 de litri pe metrul pătrat, în condiţiile în care toate conductele de canalizare din Europa, nu doar din România sunt dimensionate să preia 25 de litri pe metrul pătrat. Deci era clar că nicio conductă de canalizare, indiferent din ce ţară, nu ar fi făcut faţă torentelor care au fost ieri (sâmbătă - n.r.) pe străzile Craiovei, pentru că efectiv, când m-am uitat la imagini, mi-am dat seama că este exact ca şi cum ar veni de pe versanţii munţilor, aşa curgea apa în unele străzi care erau mai în vale faţă de celelalte. E o situaţie foarte complicată, cu care ne confruntăm deja a doua oară anul acesta şi a treia oară în ultimii doi ani de zile”, a afirmat Olguţa Vasilescu, duminică.

Citește și: Predoiu: Munca pentru modernizarea şi perfecţionarea Justiţiei e un fel de "maraton fără sfârşit"
 
Ea a precizat că autorităţile locale lucrează, încă de anul trecut, după prima ploaie puternică, la proiecte care să permită deversarea canalizării din Craiova în mai multe canale de deversare şi nu doar în Canalul Râului, care nu mai face faţă. 
 
„O să solicităm şi fonduri de urgenţă de la Guvernul României, pentru că nu putem să ducem aceste investiţii în perioada următoare şi ele trebuie făcute foarte rapid. Ieşi am avut Cod roşu, peste Cod roşu nu mai există nimic”, a adăugat Vasilescu.
 
Edilul a precizat că „practic toate cartierele" au fost afectate de furtuna de sâmbătă după amiază, că pe timpul nopţii au fost semnalate foarte multe pene de curent în oraş, iar duminică parcurile din municipiu sunt închise.
 
„Au fost acoperişuri smulse de vânt şi aruncate pe marile bulevarde. (...)  În parcul Nicolae Romanescu, de exemplu, cred că sunt sute de arbori căzuţi”, a afirmat primarul.
 
Peste 80 de apeluri la 112 prin care se anunţau situaţii de urgenţă cauzate de furtuna abătută asupra oraşului Craiova şi a altor localităţi ale judeţului Dolj au fost primite, până sâmbătă seară. ISU Dolj a intervenit cu toate forţele în cazurile semnalate. Zona s-a aflat sub Cod roşu de vijelii şi ploi torenţiale. Muzeul de Artă din Craiova, un cămin al unui liceu din oraş, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, dar şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova se numără printre obiectivele afectate de furtună.

Citește și: Ciucă: Să aducem mai aproape perspectiva finalizării procesului de monitorizare a României prin MCV

Potrivit celui mai recent bilanţ - transmis de ISU Dolj sâmbătă seară, s-a intervenit pentru degajarea de acoperişuri - 7 misiuni, degajarea de copaci - 8 misiuni, 4 misiuni autoturisme blocate pe straziile inundate, de unde au fost salvate 5 persoane şi au fost afectate 11 autoturisme; o misiune pentru deblocarea a două persoane aflate într-o farmacie; o  misiune pentru evacuarea apei din arhiva Parchetului de pe lângă Judecatoria Craiova; 8 misiuni de evacuare a apei din locuinte; o misiune de evacuare a apei de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova; 3 misiuni de degajare stalpi de iluminat;  o misiune de evacuare a apei de la un operator economic si evacuarea autoturismelor din parcare; o misiune evacuare a apei de la un camin al unui liceu din Craiova; o misiune de evacuare a apei din Muzeul de Arta din Craiova; o misiune de evacuare a apei din Muzeul Olteniei, o misiune de degajare a unui copac cazut pe conducta de gaze naturale.
 
Conform datelor de la acea oră, au fost inundate 60 de străzi, iar acoperişurile luate de vânt şi copacii căzuti au avariat în total 25 de autoturisme, conform News.ro.
 
În sprijinul pompierilor din Dolj au venit colegi de la ISU Olt, ISU Mehedinţi şi ISU Vâlcea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te