VIDEO Simion (AUR), despre legionari și Antonescu: Nu e rolul meu să mă exprim. Au și bune, și rele

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 08.12.2020 - 15:22
George Simion este co-președintele AUR. Foto pagina sa de Facebook

Co-președintele AUR, Claudiu Târziu, conduce o revistă, "Rost", și o editură în care publică numeroși autori care au avut legătură cu legionarii sau care manifestă simpatii legionare. Chiar și el și-a declarat public această aplecare spre Mișcarea Legionară. Ce spune Simion?

SHARE

Claudiu Târziu a fost unul dintre membrii Consiliului Național de Coordonare al Coaliției pentru Familie. I-a descris pe legionari ca având „puterea sufletească de jertfă, datorită credinţei în Hristos, iar cei care îndrăznesc să se afirme ca oameni de dreapta ar trebui să conștientizeze că a despărţi dreapta românească de istoria Mişcării Legionare (care a fost un fenomen irepetabil – nu vă temeţi, fraţi estropiaţi!) este imposibil.”

În septembrie 2017, a publicat un elogiu la adresa lui Corneliu Zelea Codreanu, „Căpitanul Mișcării Legionare.

 

George Simion, co-președintele AUR, nu consideră simpatiile politice ale colegului său de la conducerea Alianței pentru Unirea Românilor o problemă. 

„Claudiu Târziu este un jurnalist apreciat de cei cu care a lucrat. Este un om care are condei. A făcut o revistă și o editură excelente. A scris despre părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, a scris despre Radu Gyr, despre Mircea Vulcănescu.

Dacă te dezici de Iustin Pârvu și ți-e teamă că a avut unele opinii... Și Emil Cioran a avut unele opinii legionare și este foarte apreciat în Paris.

Suntem pentru libertatea de expresie, suntem pentru libertatea omului de a discerne cu mintea lui, e ce bine și ce e rău.

Nu putem ajunge la o uniformizare a opiniilor. E românul lui George Orwell, 1984, conceptul crimgândit.

Suntem acuzați pentru ce gândim”, a precizat George Simion, în interviul acordat Newsweek LIVE.

În România, din 2015, este interzis prin lege folosirea simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob, precum şi promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

Prin acestea se numără și legionarii, și mareșalul Ion Antonescu, care au pus în aplicare proiecte de „purificare etnică” a României, în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Citește și: AUR are și un Senat, la fel ca Mișcarea Legionară

Întrebat care este poziția sa față de Mișcarea Legionară, pe de o parte, și față de mareșalul Ion Antonescu, pe de altă parte, George Simion a evitat un răspuns tranșant.

„Eu am, prin prisma masteratului pe care l-am făcut la Alexandru Ioan Cuza din Iași și o formație apropiată de cea a unui istoric. Pot analiza din punct de vedere istoric anumite lucruri, cu bune și rele: personalitatea lui Corneliu Zelea Codreanu, personalitatea lui Horațiu Sima, personalitatea mareșalului Ion Antonescu, cu bune și rele.

Dar eu acum sunt un lider politic care conduce o mișcare înființată pe 1 decembrie 2019, lămurită doctrinar, și nu e rolul meu să mă exprim asupra unor personalități din istoria noastră recentă.

Rolul meu este să mă gândesc la viitorul acestei națiuni și să-i asigur dăinuirea.

Mă vor face extremist pentru că sunt partriot și îmi iubesc țara. O să fac totul pentru ca poporului meu să aibă bunăstare și viitor”, a răspuns George Simion.

Pentru faptele mele vreau să fiu judecat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te