Șeful CNSAS, acuzat de abuz în legătură cu avizul emis în cazul Adinei Florea

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 14.01.2019 - 18:38

Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a depus luni, la DIICOT, o plângere penală împotriva președintelui Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Constantin Buchet, acuzat că ar fi comis mai multe infracțiuni în cazul avizului Adinei Florea.

SHARE

Potrivit documentului obținut de G4Media.ro, Asociația îl acuză pe Buchet de abuz în serviciu, uzurpare de funcţii, fals intelectual, uz de fals şi comunicare de informaţii false. În plângere se arată că președintele CNSAS ar fi eliberat ilegal adeverința de necolaborare.

Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), organismul care stabilește calitatea sau lipsa calității de colaborator / lucrător al Securității, se află în pragul unui blocaj total, după ce șase din cei 11 membri ai colegiului, inclusiv persoane numite de PSD și UDMR, l-au acuzat pe Buchet că a încălcat de mai multe ori legea, luând singur decizii care nu sunt valabile fără un vot în plenul instituției.

Cei șase i-au transmis o scrisoare lui Buchet prin care îi atrag atenția că, până nu clarifică în scris și în mod public situația în care a atras CNSAS prin acțiunile sale ilegale, instituția s-ar putea afla în blocaj.

Scrisoarea a fost semnată de Alexandra Toader (numită de președintele Iohannis), Sulfina Barbu (numită de PNL), Germina Nagâț (numită de USR), Dinu Zamfirescu (numit de PNL), Ladislau Csendes (numit de UDMR) și Adrian Cioflâncă (numit de PSD).

Citește și: Colegiul CNSAS, în pragul blocajului. Președintele instituției, acuzat de acțiuni ilegale

Membrii colegiului CNSAS îi reproșează lui Constantin Buchet că adresa transmisă CSM pe 28 decembrie 2018, referitoare la situația verificării Adinei Florea și a altor patru persoane, ”ridică grave probleme de ordin legal”. Ei îl acuză pe președintele CNSAS că și-a depășit atribuțiile prevăzute de lege, substituindu-se Colegiului, prin faptul că, în nume personal, a dat verdictul cu privire la lipsa calității Adinei Florea și a altei persoane de colaborator / lucrător al Securității.

„V-ați antepronunțat cu privire la calitatea de colaborator / lucrător al Securității în privința a două persoane, ceea ce ridică probleme grave de legalitate. Acesta este un viciu de procedură, cauzat de precipitarea cu care ați gestionat situația, în condițiile în care, subliniem încă o dată, orice membru al Colegiului are dreptul să solicite verificări suplimentare. Mai mult, nu am fost lăsați să ne exercităm dreptul de a vota, dumneavoastră substituindu-vă Colegiului prin luarea unei decizii în nume propriu”, precizează semnatarii scrisorii către Constantin Buchet.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te