Colegiul CNSAS, în pragul blocajului. Președintele instituției, acuzat de acțiuni ilegale

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 10.01.2019 - 16:01
Constantin Buchet

Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) se află în pragul unui blocaj după ce șase din cei 11 membri, inclusiv persoane numite de PSD, l-au acuzat pe președintele instituției că a încălcat legea.

SHARE

Cei șase i-au transmis o scrisoare lui Buchet prin care îi atrag atenția că, până nu clarifică în scris și în mod public situația în care a atras CNSAS prin acțiunile sale ilegale, instituția s-ar putea afla în blocaj. Scrisoarea a fost semnată de Alexandra Toader (numită de președintele Iohannis), Sulfina Barbu (numită de PNL), Germina Nagâț (numită de USR), Dinu Zamfirescu (numit de PNL), Ladislau Csendes (numit de UDMR) și Adrian Cioflâncă (numit de PSD), potrivit G4media.

Membrii colegiului CNSAS îi reproșează lui Constantin Buchet că adresa transmisă CSM pe 28 decembrie 2018, referitoare la situația verificării Adinei Florea și a altor patru persoane, ”ridică grave probleme de ordin legal”. Ei îl acuză pe președintele CNSAS că și-a depășit atribuțiile prevăzute de lege, substituindu-se Colegiului, prin faptul că, în nume personal, a dat verdictul cu privire la lipsa calității Adinei Florea și a altei persoane de colaborator / lucrător al Securității, potrivit G4 Media.

Cei șase îi atrag atenția lui Buchet asupra faptului că doar Colegiul, întrunit în ședință în prezența a cel puțin opt membri și cu votul majorității, poate stabili calitatea sau lipsa calității de colaborator / lucrător al Securității.

„V-ați antepronunțat cu privire la calitatea de colaborator / lucrător al Securității în privința a două persoane, ceea ce ridică probleme grave de legalitate. Acesta este un viciu de procedură, cauzat de precipitarea cu care ați gestionat situația, în condițiile în care, subliniem încă o dată, orice membru al Colegiului are dreptul să solicite verificări suplimentare. Mai mult, nu am fost lăsați să ne exercităm dreptul de a vota, dumneavoastră substituindu-vă Colegiului prin luarea unei decizii în nume propriu.

Prin urmare, până clarificați în scris și în mod public această situație fără precedent în care ați atras instituția, generând grave probleme de legalitate, noi, subsemnații, vă solicităm să nu includeți pe ordinea de zi a ședințelor Colegiului nota de constatare și avizul Direcției Juridice cu privire la doamna Adina Florea. Lipsa unei reacții din partea dumneavoastră ar putea conduce la un blocaj instituțional, lucru pe care niciunul dintre membrii Colegiului nu și-l dorește”, avertizează semnatarii scrisorii către Constantin Buchet.

Alexandra Toader, membră a Colegiului, i-a adresat președintelui o notă, pe data de 3 ianuarie. Aceasta a atras atenția că ședința din 21 decembrie 2018, în care trebuia să fie luată în discuție Nota de constatare referitoare la Florea, nu a mai avut loc și că documentul (avizul de necolaborare) a fost întocmit înainte de a primi răspunsurile de la toți deținătorii de arhivă, în cazul de față MApN.

Citește și Numirea Adinei Florea la șefia DNA, mai multe probleme de legalitate

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te