Rețeta Fenechiu: soțul, condamnat la pușcărie și dator la stat, soția, contracte publice de milioane

DE Stelian Negrea | Actualizat: 10.08.2022 - 14:09
Relu Fenechiu - FOTO: INQUAM PHOTO, Octava Ganea

O companie controlată de soția fostului ministru liberal, Relu Fenechiu, câștigă de un deceniu contracte de consultanță cu primăriile din județele Moldovei.

SHARE

Citește și: VIDEO Cum încarci mașina electrică când faci „pana prostului”: Nici să o scoți din viteză nu poți

Contracte multe, dese și pe sume mici

Zeci de primării din Moldova și-au găsit un SRL favorit cu care încheie contracte de consultanță pentru diferite achiziții pe care vor să le facă.

Primăriile atribuie prin achiziție directă aceste contracte unei singure companii - Integra Business Consulting SRL, controlată de Mariana-Daniela Fenechiu, soția politicianului liberal.

Citește și: VIDEO Coloană imensă de HIMARS la Focșani. România, protejată de arma care-i dă fiori reci lui Putin

Toate cele 340 de contracte câștigate de compania familiei Fenechiu au fost atribuite prin achiziție directă.

Sumele sunt mici, între 20.000 și 135.000 de lei, fiind sub pragul de la care e necesară o procedură competitivă pentru câștigarea contractelor.

Pragul maxim conform vechii legislații a achizițiilor publice pentru care autoritățile contractante nu erau obligate să facă proceduri transparente de achiziții era chiar de 135.000 lei.

Când adunăm toate aceste contracte obținem o valoare totală de 12,5 milioane de lei. Este suma pe care compania familiei Fenechiu a obținut-o de la primării din 2012 până în prezent.    

FOTO FENECHIU

Relu Fenechiu a fost condamnat la închisoare în 2013, când era ministru. A fost trimis la închisoare  tocmai pentru că trucase o serie de licitații publice în favoarea companiilor sale.

Doar în 2021, firma soției sale a obținut 125 de contracte, cu o valoare de 5,1 milioane lei. A fost cel mai important an pentru companie.  

Datele arată că Integra Business Consulting SRL face profit doar din contractele cu autoritățile locale.

Soție cu lipici la contractele publice

Pe rețelele de socializare, Mariana Fenechiu se afișează încă măritată. Nu își  afișează numele soțului dar nici nu există informații că s-ar fi recăsătorit.

Au existat speculații conform cărora divorțul pus în scenă de cei doi soți începând cu 2016 a fost unul de fațadă menit să inducă în eroare autoritățile statului care aveau de recuperat 5,7 milioane de lei de la Relu Fenechiu și ceilalți condamnați din dosarul Transformatorul.

La momentul actual, pe rolul instanțelor de judecată există încă un proces în care compania Servicii Energetice Moldova SA, chiar compania păgubită din dosarul Transformatorul aflată acum în lichidare, încearcă să recupereze o sumă de bani de la cei doi soți.

Compania a făcut apel la o sentință a Judecătoriei Iași nr. 1879/21.02.2020 privind partajul bunurilor comune ale celor doi soți Fenechiu.

Deși sunt încă urmăriți și acum în instanțe pentru a le fi recuperate prejudiciul de 5,7 milioane de lei la aproape 10 ani de la sentința din dosarul Transformatorul, Mariana Fenechiu unicul asociat al companiei Integra Business Solutions, câștigă în forță contracte cu primăriile din Moldova.

Mariana Fenechiu a mai fost asociată în compania La Rocca SRL. A cumpărat aici și participațiile lui Relu Fenechiu, rămând în afacere doar cu fiul lor. La Rocca este anual afacerea care aduce cele mai mari cu venituri totale raportate de la Fisc de 3-6 milioane de lei anual și cu profituri de 3-800.000 lei.

Inițial, primii asociați ai acestui SRL au fost Relu Fenechiu și fratele acestuia, Lucian Fenechiu, condamnat alături de fratele său în dosarul Transformatorul.

Deși procesul de partaj dintre cei doi a fost demarat în 2016, cei doi soți figurau în 2017 în acționariatul companiei Engineering and General Constructing (Engeko) SA în care, la acest moment, cei doi asociați sunt Relu și Lucian Fenechiu.

Fiul lui Fenechiu, Alex se ocupă de afaceri, fie pe cont propriu fiind asociat unic într-o firmă de IT, Next Generation Technologies SRL, fie alături de Țugui Vasilică, un fost consilier de-al lui Relu Fenechiu de la Transporturi, într-o altă companie: C.I.S.I.F. Centrul de Idei si Solutii Financiare SRL.  

Cum a ajuns Fenechiu în spatele gratiilor

Relu Fenechiu a fost condamnat în 2013 la cinci ani de închisoare cu executare însă tribunalul Vaslui i-a acordat clemență și a decis să-l elibereze condiționat în 2017.

Era primul demnitar condamnat în timp ce era în funcție, fiind la acel moment ministrul Transporturilor.

Conform procurorilor DNA, în perioada 2002-2005, SISEE Moldova a realizat achiziţii de la companiile deținute de Fenechiu sau familia sa - FENE Grup SA, La Rocca SRL Iaşi, SC Tehnorom SRL Iaşi - fără să respecte prevederile legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, în condiţii de favorizare a acestor firme de la care s-au cumpărat, la preţuri de produse noi, transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970-1980.

Cea mai mare parte din aceste produse au rămas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind, în final, achiziţii de produse vechi, folosite, fără justificare economică, inutile şi cauzatoare de prejudicii bugetului societăţii, făcute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

În iunie 2012, DNA i-a trimis în judecată pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002-2004, pentru abuz în serviciu, Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004-2005, pentru abuz în serviciu şi abuz în serviciu contra intereselor publice, Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, pentru abuz în serviciu şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

În acest dosar au fost trimişi în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu şi la abuz în serviciu contra intereselor publice Relu Fenechiu, care la data comiterii faptelor avea calitatea de acţionar şi/sau administrator la firmele SC FENE Grup SA, SC La Rocca SRL Iaşi, SC Tehnorom SRL Iaşi, Lucian Fenechiu, în calitate de acţionar şi/sau administrator la aceleaşi firme, şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la SC Europlus SRL Iaşi şi acţionar al SC FENE Grup SA.    

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te