PSD condamnă violențele lui Iliescu din '90 și vrea „punte sufletească” spre Ardeal

DE Petre Bădică | Actualizat: 12.03.2019 - 17:42

Pe pagina oficială a partidului de guvernământ apar două mesaje în care sunt recunoscute o serie de erori făcute de unii dintre oamenii importanți ai partidului.  

SHARE

Deși au promis să le îndrepte, liderii PSD nu au făcut nimic în această direcție.  

PSD este un partid care nu admite că a greșit. Mereu alții sunt de vină: străinii, multinaționalele, Soros, societatea civilă. Deși au condus țara în ultimii șapte ani, nu își asumă nicio vină pentru faptul că nu au făcut școli, autostrăzi, spitale. De aceea, paradoxal, pe pagina oficială www.psd.ro partidul se scuză că nu a condamnat comunismul și pentru violențele din anii 90 de care se simte responsabil. Partidul își pune cenușă în cap pentru că a lăsat Transilania în uitare. În mod concret, însă, PSD nu a făcut nimic pentru a îndrepta lucrurile.  

Cel mai probabil, aceste declarații au fost postate în 2016 când PSD se pregătea de alegeri. Ele apar la capitolul „viziune”.

 Mesaj: „PSD condamnă comunismul”

„Dreapta politică vrea să facă un capital politic din unele drame ale istoriei pentru care noi, cei de azi, nu suntem vinovaţi, dar care au produs tragedii și victime. Nu am avut curajul să condamnăm crimele dictaturii comuniste. Nu ne-am asumat unele greșeli făcute în primii ani de după Revoluţie, cum ar fi violenţele din Piaţa Universităţii, tratamentul politic aplicat unor supravieţuitori ai Rezistenţei Anticomuniste sau unor victime ale dictaturii poate nu a avut moderaţia, respectul și deferenţa cu care trebuiau trataţi acei oameni. Împăcarea naţională este un obiectiv pentru care merită să le cerem iertare, chiar dacă nu noi, cei care sunt astăzi aici, suntem vinovaţi. A cere iertare este un gest moral fundamental al despărţirii de un trecut care ne mai urmărește și astăzi. Să cerem iertare României și românilor pentru că nu am făcut acest gest până acum”.  

Urmarea: Totul a rămas la nivel declarativ. PSD tergiversează cât mai mult procesul Mineriadei, în care fostul său lider Ion Iliescu este vizat. PSD virează spre comunism prin tot felul de initiative extrem de controversate: înființarea aprozarelor, fond unic de investiții, dar și un discurs agresiv antieuropean. Victimele dictaturii nu sunt pe agenda de priorități a PSD care este preocupat să asigure pensii speciale.    

Mesaj: „Reîntoarcea în Transilvania”

„PSD a făcut greșeli politice, erori de strategie, de personal și de evaluare, chiar am făcut și gafe în relaţiile cu oameni și cu instituţii. PSD a pierdut electoratul Transilvaniei prin mesaje neinspirate, prin alianţe pripite cu partide etnice sau radicale. Nu a existat o strategie și o ofertă politică adaptată acestei regiuni. Transilvania este importantă pentru PSD. Pe lângă autostrada care să lege Transilvania de restul țării, construim și o punte politică și sufletească”.  

Urmarea: La doi ani de la acest mesaj, PSD se află la cel mai jos prag de încredere în Transilvania. Autostrada promisă nu există decât pe hârtie. Abia la începutul anului a fost anunțat primul constructor pentru o porțiune de 13 km.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te