DOCUMENT Jandarmeria vrea să interzică acoperirea feței la mitinguri, precum și „defăimarea țării“

DE Mircea Marian | Actualizat: 02.06.2020 - 15:27
10 august 2018 Foto: Inquam/ Adriana Neagoe

Jandarmeria a inițiat un proiect de lege privind manifestările publice care conține prevederi dure și interpretabile, precum interzicerea mitingurilor care ar urmări “defăimarea țării și a națiunii“.

SHARE

În martie 2018, și Liviu Dragnea dorea să sancționeze penal defăimarea țării.

„Atacul asupra propriei țări e o insultă la adresă tuturor românilor și trebuie să înceteze“, spunea fostul lider PSD, aflat acum în închisoare.

Ce propune acum Jandarmeria Română, prin proiectul de lege privind manifestările publice: „Art. 5 – (1) Sunt interzise manifestările publice prin care: c) se urmărește defăimarea ţării şi a naţiunii, afectarea caracterului național, suveran și independent, unitar și indivizibil al statului român, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri“. 

Prevederea aceasta figurează într-un așa numit „Proiect FINAL 27 05 2020/ora 18.00 - După propunerile Grup Lucru din Jandarmeria Română“, document obținut de Newsweek România. 

O altă prevedere interpretabilă este că, pe parcursul mitingurilor, este interzisă acoperirea feței: “IV. art. 6 – Pe timpul desfăşurării manifestărilor publice, sunt interzise: h) ascunderea feţei cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii, cu intenţia de a împiedica identificarea“.

În plus, Jandarmeria mai dorește să interzică orice manifestație prin care “se perturbă activitatea normală a instituțiilor publice sau private“. 

În prezent, adunările publice sunt reglementate de o lege din 1991, din perioada regimului FSN/ Ion Iliescu, care însă are prevederi mai puțin limitative decât cele dorite, acum, de Jandarmerie. 

Nici un vinovat pentru 10 august

Până acum, nici un jandarm nu a fost trimis în judecată pentru violențele din 10 august 2018. Actualul ministru de Interne a schimbat conducerea Jandarmeriei, în decembrie 2019, și l-a trimis în rezervă pe Sebastian Cocoș, unul dintre cei care au coordonat intervenția brutală din 10 august 2018.

Marcel Vela a desecretizat convorbirile radio din 10 august 2018, dintre jandarmi, dar dosarul, aflat la DIICOT, nu pare să fi progresat. Pe de altă parte, agresorii unei jandarmerițe aflată în dispozitiv la 10 august 2018 au fost deja condamnați penal. 

În schimb, colonelul de jandarmerie Cătălin Paraschiv, supranumit „dirijorul în alb“, filmat în timp ce conducea o represiune violentă, figurează acum ca șef al Brigăzii Mobile a Jandarmeriei, pe site-ul acestei unități. Și adjunctul său, colonelul Gabriel-Bogdan Ștefan este în aceeași funcție ca în august 2018. Locotenent-colonelul Laurențiu Cazan, de la Jandarmeria București, este ușor retras într-o funcție de adjunct al acestei unități. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te