Piedone, tun de 1.000.000.000 din bani publici ca să cumpere panseluțe și să amenajeze spațiul verde

DE Stelian Negrea | Actualizat: 12.03.2024 - 20:02
Piedone, tun de 1.000.000.000 lei, bani publici să cumpere panseluțe și să amenajeze spațiul verde - Foto: INQUAM PHOTOS / Sabin Cîrstoveanu

Primăria sectorului 5 condusă de Cristian Popescu Piedone a lansat recent o mega licitație de 1 miliard lei pentru amenajarea spațiilor verzi din acest sector. Predecesorul acestuia atribuise, în plină pandemie de covid 19, un contract similar de 880 milioane lei.

SHARE

Piedone, tun de 1.000.000.000 lei, bani publici să cumpere panseluțe și să amenajeze spațiul verde. Piedone se pregătește să candideze la primăria București.

Citește și: Averea ascunsă a lui Piedone. Se plimbă cu motoscuterul, deși are în garaj mașini de lux și de epocă

Primăria sectorului 5 a pregătit 1.011.846.774,28 lei fără TVA (aproximativ 200 milioane Euro)  pentru un contract pe doi ani pentru amenajarea, întreținerea și modernizarea spațiilor verzi aparținând domeniului public al Sectorului 5.

Piedone, tun de 1.000.000.000 lei, bani publici să cumpere panseluțe și să amenajeze spațiul verde

Mega licitația i-a fost deja contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) de către o companie nemulțumită de modul cum a decurs procedura de atribuire pe care o doresc suspendată.

Citește și: Schema "mătușa": Domeniul primarului Piedone, ascuns pe numele unei pensionare de 87 de ani

Piedone și-a anunțat dorința de a candida la Primăria Capitalei, fiind într-o puternică ofensivă mediatică pentru acest post.

În paralel, a negociat cu PSD o poziție eligibilă pentru fiica sa și un upgrade pentru fiul său, de la deputat la senator PSD. Dacă nu reușește să-I lase moștenire primăria sectorului 5, așa cum a scris recent Newsweek România despre această situație.

Cea mai mare licitație din sectorul 5

Conform datelor de pe pagina de internet seap.ro, unde sunt publicate toate anunțurile privind procedurile de atribuire pe bani publici, acesta este de departe cel mai mare contract atribuit vreodată de Primăria sectorului 5.

Și cel mai mare contract de acest tip atribuit vreodată de o autoritate locală sau centrală. 

“Sectorul 5 al Muncipiului București, în calitate de Autoritatea Contractantă, dorește să încheie un acord cadru, pe o perioadă de 48 luni, cu maximum 10 operatori economici, având ca obiect "Amenajarea, întretinerea și modernizarea spațiilor verzi aparținând domeniului public al Sectorului 5 al Municipiului Bucuresti". se arată în anunțul de participare publicat pe pagina de internet seap.ro. 

Citește și: SURSE Piedone a negociat un loc de europarlamentar pentru fiica sa. Fiul, împins să ajungă senator

Procedura a fost lansată pe 31 ianuarie 2024 iar deschidere ofertelor era așteptată pentru 7 martie. Principalele servicii se referă la achiziția de mobilier urban, echipamente pentru piscine, echipamente pentru parcuri și terneuri de joacă, servicii de reparare și de întreținere a echipamentului de distribuție electrică, servicii sanitare și de siguranță, servicii de amenjare peisagistică, produse de pepinieră etc.

Responsabilul pentru acest contract este administratorul primăriei sectorului 5, Cârlogea Iulian, unul dintre oamenii de casă ai lui Piedone despre care Newsweek România a scris aici. 

El este si nepotul lui Piedone.

Ofertanții cer suspendarea procedurii lui Piedone

Una din companiile care au dorit să participe la licitația de spații verzi a lui Piedone a depus contestație la CNSC.

“Prin contestația nr. 261/12.02.2024 înregistrată la CNSC formulată de (….) împotriva documentației de atribuire emisă de către Sector 5 în calitate de autoritate contractantă , îmn cadrul procedurii de licitație deschisă, “Amenajarea, întreținerea și modernizarea spațiilor verzi aparținând domeniului public al sectorului 5“ se solicită în principal anularea procedurii de atribuire pentru încălcarea dispozițiilor art. 2 alin. (2), art. 18 alin (3), art. 50 alin (1) din Legea nr. 98/2016, încât să corespundă dispozițiilor legale aplicabile obiectului contractului (...)“, se arată în contestația depusă la CNSC.

Conform informațiilor Newsweek România numele companiei care a depus această contestație este Maksan Techno Grup SRL deținută de un om de afaceri turc. 

Această companie a câștigat contracte cu statul român în valoare de 230 milioane lei din care cel mai mare a avut o valoare de 117 milioane de lei și prin care a furnizat în 2020 echipamente pentru locurile de joacă din Sectorul 2. 

CNSC i-a respins solicitarea suspendării licitației însă încă analizează pe fond cererea acestuia de a analiza documentația de atribuire a acestei proceduri de la Primăria sectorului 5. 

Deși termenul de depunere a ofertelor era de 7 martie 2024, nu este clar de pe site-ul spend.ro dacă au fost depuse oferte, dacă acestea au fost acceptate de primăria lui Piedone și dacă a și fost semnat contractul de atribuire. 

Conform informațiilor Newsweek România, o decizie din partea CNSC este așteptată în circa două săptămâni. 

Și fostul primar a avut un contract uriaș pe spații verzi

Daniel Florea, fostul primar al sectorului 5, care a trecut în barca AUR, după ce a intrat în conflict deschis cu Piedone, a lansat, la rândul său, un contract uriaș pentru același obiect de activitate, amenajarea spațiilor verzi. 

Conform datelor publice, Florea încheiase în plină pandemie de covid 19, în iunie 2020, un contract tot de tip acord cadru în valoare de 880 milioane lei (185 milioane Euro) cu compania turcească Esta İnşaat Sanayi Lojistik Ve Diş Ticaret Anonim Şirketi. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te