EXCLUSIV Meritocrație la USRPLUS Iași: au câștigat doar oamenii apropiați de Cosette Chichirău

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 29.06.2021 - 11:34
Meritocrație la USR PLUS Iași. Au câștigat doar oamenii apropiați de Cosette Chichirău. Foto Facebook

Alegerile organizate la Iași pentru structura de conducere a noului partid rezultat din fuziunea dintre USR și PLUS s-au încheiat cu victoria categorică a oamenilor care au lucrat sau care sunt controlați de Cosette Chichirău.

SHARE

Deputata Cosette Chichirău, președinte al filialei județene a USR, nu a candidat pentru a obține aceeași poziție în cadrul noii structuri formate prin fuziunea dintre USR și PLUS.

Explicația e una care amintește de o manevră realizată de liderul rus Vladimir Putin: statului noului partid prevede că un membru poate fi președinte doar două mandate, indiferent dacă acestea au fost înainte sau după fuziune. 

Actualul mandat, pentru care s-au făcut alegeri în weekendul care a trecut, este de doar doi ani și abia următorul este complet, pentru patru ani. Dacă ar fi candidat acum și ar fi câștigat, Cosette Chichirău nu ar mai fi avut dreptul să mai candideze și în 2023. 

Iar postul de președinte de filială este mult mai important atunci, pentru că persoana care deține funcția are control asupra candidaturilor pentru alegeriile locale și parlamentare din 2024, au explicat pentru Newsweek România surse din USR PLUS.

Așa încât, noua formațiune este controlată la Iași doar de oamenii lui Cosette Chichirău, care e doar vicepreședinte al filialei județene. 

Președinția județeană a fost câștigată de Ștefan Tănasă. Acesta a fost singurul candidat. Din partea PLUS nu s-a înscris nimeni în cursă, nici măcar fostul președinte Monica Berescu.

Ștefan Tanasă a intrat în politică imediat după ce a terminat școala, fiind manager de proiect la USR, potrivit propriului CV. În 2020, a devenit consilier județean și în 2021 a fost desemnat subprefect al Iașului din partea USR PLUS.

Președinte al filialei municipale Iași a devenit deputatul Filip Havârneanu (26 de ani), al cărui primă slujbă serioasă a fost la cabinetul parlamentar al lui Cosette Chichirău, între aprilie 2018 și mai 2019. 

Ulterior, a devenit chiar el deputat. 

„Meritocrația” a funcționat și în alegerile pentru desemnarea membrilor Biroului Județean al USR PLUS Iași.

Dintre cei 15 membri, doar doi sunt de la PLUS. În rest, au intrat în forul local de conducere al formațiunii un „conducător auto mașină mare tonaj”, după cum singur s-a prezentat (Adrian Gociu), un reprezentant de vânzări (Costel Parfene) sau un inspector de asigurări (Camelia Bicsabi).

De asemenea, încă o persoană al cărui prim serviciu din viață a fost de consilier la Parlamentul României (Codrin Dănilă).

În fine, în Biroul Județean a intrat și fratele geamăn al noului președinte al filialei, Nicolae Tanasă. Acesta a fost între 2012 și 2016 președintele Asociației Sportive Popricani, apoi a devenit consilier local în comună. 

Interesant este că nici unul dintre cei trei primari pe care i-a câștigat USR PLUS în alegerile locale din 27 septembrie nu au prins un loc în Biroul Județean al partidului de la Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te