MAE cere rechemarea lui Maior din postul de ambasador în SUA. Iohannis: Voi răspunde după summit

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 09.05.2019 - 10:23
George Maior va fi retras, cel mai probabil, din postul de ambasador. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Ministerul de Externe (MAE) a trimis la Cotroceni propunerea de rechemare a lui George Maior din postul de ambasdor în SUA. Anunţul a fost făcut de către ministrul de Externe Teodor Meleşcanu. Ultimul cuvânt privind rechemarea îl va avea preşedintele Klaus Iohannis.

SHARE

„În urma acestei solicitări am făcut analiza respectivă şi am trimis şi la preşedinţie propunerea de rechemare a ambasadorului George Maior şi numirea unui nou ambasador la Washington. Analiza noastră s-a bazat şi pe raportul Comisiei SRI legat de folosirea SRI în scopuri persoale de domnul Maior”, a declarat Teodor Meleşcanu.

Președintele Klaus Iohannis a spus că va lua o decizie privind solicitarea de rechemare a ambasadorului României în SUA, George Maior, după summit-ul UE de la Sibiu. „Am văzut această scrisoare şi, imediat după ce terminăm cu summitul, voi lua o decizie în această chestiune”, a declarat Klaus Iohannis.

George Maior a fost audiat în Comisia de Control SRI în anul 2018, cu privire la protocoalele secrete încheiate de Serviciul Secret de Informaţii în perioada în care a condus această instituţie, dar şi cu privire la relaţia pe care o avea acu Horia Georgescu şi cum a influenţat, prin SRI, dosarele pe integritate.

Raportul Comisiei de control, privind colaborarea dintre SRI şi ANI, arată că faptele fostului şef al Serviciului, George Maior, „se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratice, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă”.

Citește și EXCLUSIV Comisia SRI: Maior folosea dosarele ANI pentru a influența viața politică

”În mod cert și fără echivoc, domnul George Maior a mințit la audieri cu privire la relația instituțională și personală avută cu fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu”, se arată într-un raport al Comisiei de control SRI.

Raportul a fost anunțat marți de președintele acestui for, Claudiu Manda (PSD). Newsweek Romania a avut acces la document. Precizăm că varianta finală a raportului va fi publicată miercuri pe site-ul Comisiei, după cum a precizat Manda. Raportul a fost adoptat cu șase voturi la două, iar reprezentantul USR în Comisie, Lucian Stanciu- Viziteu a anunțat că va da publicității o opinie separată.

Comisia parlamentară de control SRI îl acuză pe fostul director al serviciului secret, George Maior de săvârșirea unor acte de poliție politică împotriva mai multor politicieni, printre care Klaus Iohannis și Eduard Hellvig.

„[George Cristian Maior, fost director SRI în perioada 2006- ianuarie 2015] a încălcat legislația care reglementează activitatea instituției pe care a condus-o și a angajat instituția în acțiuni reprobabile, care au lezat interesele partidelor politice, sau ale persoanelor fizice sau juridice. 

Citește și EXCLUSIV Comisia SRI: George Maior a făcut poliție politică. Iohannis - ținta principală

Aceste elemente se circumscriu unor acțiuni de poliție politică, menite să afecteze grav procese democratice, în beneficiul propriu și personal, pentru a obține influență politică nelegitimă, în vederea obținerii funcției de prim-ministru al României, în eventualitatea câștigării alegerilor prezidențiale de către Victor Ponta”, se arată în raportul Comisiei parlamentare de control a activității SRI. 

Potrivit Art 91 din Constituţie, ultimul cuvânt îl va avea Preşedintele, care „la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice".

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te