MApN vrea să cumpere submarine, dragoare de mine și să modernizeze navele purtătoare de rachete

DE Alexandru Pop | Actualizat: 13.04.2023 - 09:58
Submarinul de atac american din Clasa Virginia - Foto: Flickr/DVIDSHUB

Ministerul Apărării cere Parlamentului să aprobe noi achiziții militare majore pentru înzetrsraea militară, în contextul războiului din Ucraina. Armata vrea să cumpere submarine militare, noi nave vânătoare de mine și să modernizeze purtătoarele de rachete.

SHARE

MApN cere aprobarea Parlamentului, pentru inițierea procedurilor de atribuire aferente programelor de înzestrare.

MApN vrea noi achiziţii pe înzestrare militară

„Creșterea bugetului Ministerului Apărării Naționale începând cu anul 2023, la 2,5 % din PIB, a creat condițiile pentru inițierea unor programe de înzestrare strict necesare pentru accelerarea modernizării Armatei României”, se arată în solicitarea semnată de Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, adresată Birourilor Permanente ale Parlamentului, conform Mediafax.

Programul de înzestrare „Vânătorul de mine”.

Programul de înzestrare consta în realizarea capabilității de lupta contra minelor marine prin înzestrarea Forțelor Navale Romane cu nave de tip vânător de mine în scopul obținerii unor capabilități eficiente de detecție, clasificare, identificare și distrugere/neutralizare a minelor marine.

Programul de înzestrare „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice”.

Programul de înzestrare constă în realizarea capabilității de luptă, împotriva navelor de suprafață și antisubmarin, prin înzestrarea Forțelor Navale Romane cu submarine.

Scopul este obținerea unor capabilități eficiente, în cercetarea pentru recunoaștere și culegere de informații la nivel operativ–strategic, concomitent cu executarea acțiunilor de luptă, împotriva navelor de suprafață și submarinelor inamice, pentru distrugerea / neutralizarea / descurajarea fortelor navale inamice.

Citeşte şi: MAE şi MApN organizează Conferinţa de securitate a Mării Negre (Platforma Internaţională Crimeea)

Aceasta se va realiza independent sau în cooperare cu alte forţe, în apele teritoriale, cat și în cele internaționale sau în zone litorale ostile, în zone cu un grad ridicat de risc, departe de bazele navale proprii.

Programul de înzestrare „Modernizare nave purtătoare de rachete”.

Programul acesta de înzestrare este destinat pentru modernizarea sistemelor de luptă principale și actualizarea capabilităților operaționale, corespunzător nivelului tehnologic actual.

De asemenea, MApN urmăreşte și asigurarea unui grad ridicat de interoperabilitate cu alte unități de luptă proprii și ale altor state membre NATO, pentru navele purtătoare de rachete, din Clasa Tarantul, din înzestrarea Forțelor Navale.

Citeşte şi: MApN cere Parlamentului aprobarea pentru achiziţia de sisteme de arme, obuziere sau rachete aer-aer

Potrivit OUG 114/2011, autoritatea contractantă are obligația de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului, pentru inițierea procedurii de atribuire a contractului de achiziție, în cazul în care valoarea estimată este egală sau mai mare ca echivalentul a 100 de milioane de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te