CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII: Kakistocrație

DE Cristian Preda | Actualizat: 21.01.2019 - 14:07

Zilele trecute a apărut pe Facebook un cuvânt pe care nu l-am mai întâlnit până acum în mediul virtual românesc: „kakistocrație“.

SHARE

Etimologic vorbind, provine din grecește, mai exact din „kakistos“ (superlativul de la „rău“) și „kratos“ (care înseamnă „autoritate“ sau, cum se zice în vremurile noastre, „guvernare“). Ar fi, deci, vorba despre „regimul neghiobilor“. La noi, l-a făcut cunoscut publicistul Dorin Tudoran, întrucât și-a intitulat așa o carte publicată în 1998. Termenul e însă mult mai vechi, fiind inventat în engleză – sub forma „kakistocracy“ – în secolul al XVII-lea și preluat în franceză, două veacuri mai târziu. În Statele Unite îl folosește tabăra democraților în critica la adresa administrației Donald Trump.

Inspirați poate de America, internauții noștri l-au chemat în ajutor ca să descrie ce se petrece în coaliția de la București. Le-a sugerat asta cumva chiar președintele, atunci când a vorbit despre „rotirea“ unor pesediști în funcții de miniștri: considerați slabi într-un post, ei sunt trimiși să ocupe altul după câteva luni. S-a vorbit apoi despre kakistocrație în primele zile din 2019, când cu înlocuirea șefului ANAF. Ministrul Teodorovici – cel care va rămâne în istoria noastră ca demnitarul care a impozitat bacșișul – l-a schimbat din funcție pe un anume Mișa.

Decizia a fost o surpriză totală. Dar nu pentru că numele propus – Mihaela Triculescu – era absolut necunoscut. În fond, și Sevil Shhaideh, și Viorica Dăncilă aveau notorietate sub 1% atunci când au fost susținute la șefia Guvernului. Mulți miniștri din ultimii doi ani s-au aflat în aceeași situație, una jenantă din perspectiva democrației, întrucât regimul acesta impune în general în fruntea instituțiilor oameni care s-au distins deja într-un fel, nu niște anonimi. De data asta, absența notorietății a trecut în plan secund.

Ceea ce era cu adevărat nou a fost faptul că, înainte de a fi numită, Triculescu a pierdut de cinci ori examene organizate chiar de ANAF pentru diverse poziții. Închipuiți-vă situația în care lucrați, să zicem, într-o școală, un profesor pică de cinci ori examenul de titularizare, apoi e numit de inspector directorul instituției cu pricina. Și vi se mai spune și că respectivul va „reforma“ lucrurile, tocmai fiindcă „nu e din sistem“, cum a zis ministrul Teodorovici. Cam asta e kakistocrația. E regimul în care incompetenții conduc. E domnia repetenților asupra dascălilor.

Cum s-a ajuns aici? Unul dintre motive e acela că partidele care dețin majoritatea caută oameni servili, nu competenți. Vioricăi Dăncilă i se spune Docila. Scria asta și într-un articol din presa franceză despre președinția română a Consiliului UE. Kakistocrația noastră irigă Europa. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -