VIDEO Iohannis, reacție la rasismul lui Orban: „Este inadmisibi! UDMR să vină cu clarificări”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.07.2022 - 13:08
Klaus Iohannis a avut prima reacție la afirmațiile lui Viktor Orban /Foto: RO2019EU/ Flickr

Președintele Klaus Iohannis consideră că este profund eronat ca un lider european să vină cu o teorie a raselor. El a reacționat la afirmațiile rasiste ale lui Viktor Orban de la Băile Tușnad și a cerut clarificări UDMR, a cărei conducere a aplaudat discursul lui Orban.

SHARE

„Nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse. Este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină cu un discurs construit pe teoria raselor. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un înalt demnitar să vină cu astfel de teorie. (...) Este eronat și inadmisibil, indiferent de scena de unde este susținut un astfel de discurs. Faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania este o problemă pentru noi", a spus șeful statului. 

Citește șiVIDEO Efectele noilor taxe: PFA-urile vor plăti contribuții duble. Contractele part-time, lovite

Președintele a mai spus că UDMR trebuie să vină cu clarificări publice, în condițiile în care conducerea și membrii partidului s-au aflat la evenimentul de la Băile Tușnad la care Viktor Orban a susținut discursul care a provocat criticile Occidentului.

„Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat sau daca nu l-au înțeles și au aplaudat generic. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe".

Iohannis a mai spus că va trebui să aibă loc o discuție clarificatoare și în coaliția de guvernare:

„Nu îşi doreşte nimeni să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne prefacem că acele lucruri spuse nu au fost aplaudate".

Premierul Ungariei a iscat un val de indignare prin recentele sale afirmații de la Școala de vară de la Băile Tușnad.

Citește și: VIDEO Oferta serviciilor secrete ucrainene pentru Moldova: Soldații ruși izgoniți din Transnistria

„Pentru că există o lume în care popoarele din Europa sunt amestecate cu cele din afara Europei. Aceasta este o lume de rasă mixtă. Și avem un amestec de popoare din interiorul Europei: se mută, lucrează, se mută. Deci, de exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem metisi… Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim rasă mixtă…”, a spus Orban.

Aflat joi în vizită în Austria, Orban și-a apărat discursul virulent pe care l-a susținut recent în România împotriva „amestecului de rase”, el motivând că a vorbit „dintr-un punct de vedere cultural”, potrivit AFP.

„Se întâmplă uneori să vorbesc de o manieră care poate fi prost înţeleasă, dar i-am cerut cancelarului (Karl Nehammer - n.r.) să plaseze informaţiile într-un context cultural.

În Ungaria, aceste expresii şi fraze reprezintă un punct de vedere cultural, civilizaţional", a punctat Orban.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te