Noile taxe și impozite vor avea un impact considerabil asupra PFA-urilor, dar și asupra contractelor part-time, conform proiectului de modificare a Codului Fiscal publicat de Ministerul Finanțelor.
Citește și: VIDEO Chioru, Rogojină și Marian au furat un seif cu 300.000 de euro de la un arbitru de câin
Toate scenariile privind impactul noilor taxe și impozite propuse de Ministerul Economiei eu fost analizate la Newsweek Live.
Citește și: VIDEO Cum ne afectează veniturile și ne lasă fără beneficii noile taxe și impozite
Modificările propun revenirea la calculul contribuțiilor sociale pentru cel puțin salariul minim în cazul contractelor de muncă de tip parțial (cu excepții, ce-i drept).
Citește și: Cum a corupt-o interlopul oltean Rechinu pe frumoasa politiciană Laura Fernández
Prin urmare, vom asista la dispariția acestor tip de contracte, ceea ce este împotriva tendinței pieței privind creșterea flexibilității în relațiile de muncă.
O astfel de măsură va avea ca și consecință creșterea costurilor salariale pentru angajatorii care foloseau astfel de contracte și, foarte probabil, restructurarea forței de muncă, în sensul concedierii unor persoane, deci creșterea șomajului.
PFA-urile vor plăti dublu contribuțiile pentru asigurările sociale
Pentru aceste persoane (cele care obțin venituri independente din activități de producție, comerț, prestări de servicii, profesii liberale) s-a introdus un nou prag (de 24 salarii minime) pentru venitul impozabil anual peste care vor trebui să plătească contribuții sociale de două ori mai mari. Mai exact, dacă o astfel de persoană obține un venit impozabil care depășește 5.100 lei/luna, atunci ea va plăti o contribuție pentru asigurări sociale de 15.300 lei (în loc de 7.650 lei) și o contribuție pentru asigurări de sănătate de 6.120 lei (în loc de 3.060 lei).
În plus, în ceea ce privește contribuția pentru asigurări de sănătate, care acum este datorată doar de cei ce realizează venituri impozabile lunare de peste salariul minim pe economie (2.550 lei/luna), s-a modificat și pragul minim de la care se datorează contribuția la jumătate din salariul minim pe economie. Prin urmare, o persoană care realizează un venit impozabil mediu lunar între 1.275 și 2.550 lei/luna, care acum nu datorează această contribuție, ar trebui să plătească o contribuție de asigurări de sănătate de 1.530 lei/an, conform ultimelor modificări.
Facilități reduse pentru angajații din construcții, agricultură și alimentație
Așa cum știm, în prezent, salariații din aceste industrii sunt scutiți de plata impozitului pe salariu și a contribuției pentru sănătate și plătesc contribuția pentru pensie la o cota redusă cu 3.75%.
Am observat cu regret că, deși modificările afectează și această grupă de salariați, acestea nu au vizat decât creșterea sarcinii fiscale, nu și corectarea unor nedreptăți.
Mă refer la faptul că a rămas salariul minim de 3.000 lei pentru aplicarea acestei facilități,. Aceasta presupune ca un angajat din aceste industrii care are un salariu de 2.900 lei suportă impozit pe venit și contribuții sociale în valoare totală de 1.167 lei, deci va rămâne cu un salariu net de 1.733 lei, pe când un angajat care are un salariu de 3.000 lei suportă un impozit pe venit și contribuții sociale în valoare totală de 638 lei și va rămâne în mână cu 2.383 lei.
Apoi, modificările reduc plafonul salariului maxim pentru care se aplică aceste facilități de la 30.000 lei la 10.000 lei, ceea ce înseamnă cu cei care aveau venituri salariale între 10.000 și 30.000 lei (din aceste sectoare) nu vor mai beneficia de această facilitate.
Totuși, modificările propuse vor restrânge și numărul cu venituri în plafon cărora li se vor putea aplica aceste facilități din două motive:
-
Pentru că procentul minim de 80% din cifra de afaceri care trebuie să fie realizat în sectorul respectiv se va calcula folosinf cifra de afaceri obținută din sectorul respectiv din România. Prin urmare, angajații celor care desfășoară activități, în aceste sectoare, dar peste hotare, și care contribuie, deci la redresarea balanței de plăti externe, cel mai probabil nu vor mai beneficia de aceste facilități
-
În plus, acest procent este calculat folosind cifra de afaceri realizată în anul curent (și nu folosind cifra de afaceri totală realizată în anul anterior), prin urmare, este foarte probabil că tocmai în lunile de iarnă (cele mai grele), angajații din aceste sectoare să nu beneficieze de aceste facilități.