VIDEO Iohannis: Militarii români, elemente-cheie în menţinerea descurajării şi apărării NATO

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.10.2023 - 12:27
Iohannis: Militarii români, elemente-cheie - Foto: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis spune că "Armata României participă activ la efortul colectiv de descurajare și apărare în cadrul NATO, precum și la misiunile și operațiunile Uniunii Europene, ale OSCE și la cele sub egida Organizației Națiunilor Unite.

SHARE

Preşedintele Klaus Iohannis spune că "Armata României participă activ la efortul colectiv de descurajare și apărare în cadrul NATO, precum și la misiunile și operațiile UE, ale OSCE și la cele sub egida Organizației Națiunilor Unite.

"Traversăm însă o perioadă foarte complicată, în care pacea și întregul climat de securitate la nivel global sunt amenințate de conflicte regionale cu potențial de agravare", spune Iohannis.

Iohannis: Militarii români, elemente-cheie

Mai jos, alocaţiunea integrală a preşedintelui Klaus Iohannis, de la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Armatei României, la Monumentul „Mormântul Ostașului Necunoscut”, din Parcul Carol I, București, conform Administraţiei Prezidenţiale:

"Mă bucur să sărbătorim împreună Ziua Armatei României și să ne manifestăm întreaga recunoștință și apreciere față de militarii noștri, activi, în rezervă și în retragere, precum și față de personalul civil care își desfășoară activitatea în cadrul organismului militar.

Această zi le este dedicată și ostașilor români care, cu hotărâre, devotament și spirit de sacrificiu, au luptat și s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru independența României, în 1877, precum și în timpul celor două războaie mondiale.

Citeşte şi: Rareş Bogdan: Klaus Iohannis ar fi un excepţional înalt reprezentant pentru politică externă al UE

Totodată, Ziua Armatei României este prilejul potrivit pentru a onora veteranii de război, precum și pe cei care au făcut sacrificiul suprem sau au fost răniți în teatrele de operații unde Armata României, alături de aliați și parteneri, a participat la lupta împotriva terorismului și la operațiile umanitare sau la cele de menținere a păcii.

Doamnelor și domnilor,

În arhitectura constituțională, Armata României are rolul esențial de a garanta independența, suveranitatea, unitatea statului și integritatea teritorială a țării.

Cu devotament și profesionalism, militarii noștri continuă să facă din Armată un autentic ambasador al țării noastre pe plan internațional, contribuind din plin la consolidarea relevanței strategice și a profilului României la nivel global.

Citeşte şi: În timp ce Iohannis e în Ungaria, Orban anunță o întâlnire cu Putin în China. Declară „război” UE

Armata României participă activ la efortul colectiv de descurajare și apărare în cadrul NATO, precum și la misiunile și operațiile Uniunii Europene, ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și la cele desfășurate sub egida Organizației Națiunilor Unite.

Traversăm însă o perioadă foarte complicată, în care pacea și întregul climat de securitate la nivel global sunt amenințate de conflicte regionale cu potențial de agravare.

Europa se confruntă cu o criză fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a agresiunii militare brutale și ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în timp ce atacul terorist șocant și reprobabil din 7 octombrie împotriva Statului Israel riscă să destabilizeze complet Orientul Mijlociu pe termen lung.

Descurajare

În acest context dificil, este cu atât mai relevant rolul Armatei României în asigurarea securității naționale și a apărării colective pe Flancul Estic al NATO. Militarii români, alături de aliații prezenți pe teritoriul țării noastre, cărora le mulțumesc și cu acest prilej, sunt elemente-cheie în menținerea posturii de descurajare și apărare a NATO în regiunea Mării Negre, o zonă de importanță strategică pentru spațiul euroatlantic.

Astăzi, prin apartenența la NATO și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie.

La rândul nostru, suntem hotărâți să apărăm valorile democrației și suntem pe deplin angajați în eforturile de consolidare a securității și a stabilității regionale, europene și euroatlantice.

Partener credibil şi predictibil

Vom continua să fim un partener credibil și predictibil în cadrul NATO și al Uniunii Europene, un pilon de stabilitate în Estul Europei și un important furnizor de securitate în regiunea Mării Negre.

Dragi militari,

Faceți parte dintr-o instituție fundamentală a României, apreciată pentru calitățile pe care fiecare dintre dumneavoastră le demonstrați pe timpul misiunilor la care participați. Profesionalismul, atașamentul față de simbolurile naționale și valorile democratice, responsabilitatea, onoarea, curajul și spiritul de sacrificiu sunt doar câteva dintre trăsăturile care vă caracterizează activitatea.

Astăzi, Armata României este o instituție modernă, deplin integrată și interoperabilă cu structurile NATO. Comandamentele și celelalte structuri Aliate dislocate pe teritoriul țării noastre, precum și exercițiile comune desfășurate cu partenerii noștri contribuie la menținerea unui nivel ridicat al pregătirii pentru luptă a Armatei noastre.

Înzestrare

Vom continua să acordăm o atenție deosebită și înzestrării cu echipamente de luptă și de protecție moderne. Începând cu acest an, alocăm 2,5% din PIB Apărării, iar cel puțin 20% din acest buget va fi destinat în continuare înzestrării forțelor armate.

Această bază solidă ne va permite să derulăm o serie de programe de modernizare a echipamentelor existente și de înzestrare cu altele moderne, printre care: avioane multi-rol, sisteme și echipamente moderne defensive, sisteme radar, precum și echipamente de protecție individuală și colectivă.

Acestea, alături de un nivel de pregătire ridicat, vor asigura o capacitate de apărare credibilă, puternică și adaptată noilor cerințe de securitate. Trebuie să fim permanent în măsură să răspundem prompt și eficient provocărilor din ce în ce mai diverse cu care ne confruntăm.

Onoare şi prestigiu

Dragi militari,

Națiunea română se bazează pe curajul și devotamentul dumneavoastră pentru garantarea securității naționale și protejarea valorilor democratice ale societății noastre. Vă îndemn să vă instruiți în continuare cu perseverență și să acționați hotărât pentru a îndeplini cu succes misiunile primite, aducând astfel onoare și prestigiu Armatei României.

Vă felicit pentru modul exemplar în care vă desfășurați activitatea și vă mulțumesc pentru dăruirea și spiritul de sacrificiu de care dați dovadă în fiecare zi pentru apărarea țării!

De asemenea, felicit tinerii studenți militari care au depus astăzi, aici, jurământul militar, precum și personalul Statului Major al Apărării, al cărui drapel de luptă l-am decorat. Vă urez multă sănătate și succes în nobila misiune pe care v-ați asumat-o prin jurământul de credință față de patrie.

La mulți ani Armatei României!"

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te