George Simion a spart 14.000.000€. Un tovarăș îl acuză: I-a tocat pe propagandă și presa rusofilă

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.10.2024 - 09:58
George Simion a spart 14.000.000€. Un tovarăș îl acuză: I-a tocat pe propagandă și presa rusofilă - Foto: Profiedia images
George Simion a spart 14.000.000€. Un tovarăș îl acuză: I-a tocat pe propagandă și presa rusofilă - Foto: Profiedia images

George Simion a spart 14.000.000€. Fostul deputat AUR, Ringo Dămureanu, acuză conducerea partidului că a risipit 14 milioane de euro din subvenții, lăsând partidul fără fonduri în prag de alegeri și cu datorii uriașe.

SHARE

Într-o postare pe Facebook, Ringo Dămureanu a detaliat modul în care AUR a ajuns să aibă conturi goale și să acumuleze datorii uriașe în prag de alegeri.

George Simion a spart 14.000.000E. Un tovarăș îl acuză: I-a tocat pe propagandă și presa rusofilă

Problema a început odată cu alocarea subvenției de peste 14 milioane de euro către AUR, începând din 2021, bani destinați pentru organizarea activităților interne și campaniilor electorale.

Dămureanu susține că în primii doi ani, până în ianuarie 2023, partidul nu a utilizat fondurile primite de la bugetul de stat, liderii punând presiune pe organizațiile locale și pe parlamentari să acopere cheltuielile din propriile resurse.

"În primii 2 ani din acest interval, AUR nu a cheltuit niciun ban din aceste sume," a afirmat Dămureanu, subliniind că partidul se lăuda că nu folosește „banii poporului”.

Situația s-a schimbat însă, în februarie 2023, după ce George Simion a fost confirmat ca președinte al partidului, iar echipa sa de conducere a preluat controlul. Potrivit lui Dămureanu, în perioada februarie 2023 - august 2024, toată subvenția a fost cheltuită.

Citește și: Populism extrem: George Simion trimite pachete gratuit în diaspora. Reacție cetățean: Nu ne vindem!

Cheltuieli masive pe propagandă și media rusofilă din România

Una dintre cele mai mari acuzații aduse de fostul deputat se referă la sumele uriașe cheltuite pe propagandă și media. Conform lui Dămureanu, 4,2 milioane de euro, echivalentul a 220.000 de euro pe lună, au fost alocați pentru "cheltuieli pe presă și propagandă, plus spoturi publicitare".

Cu toate că George Simion declara frecvent că presa îi este ostilă, se pare că AUR a investit masiv în media, fără a recunoaște public acest aspect.

Citește și: EXCLUSIV George Simion promite case la 35.000€. Lulea, premierul propus de AUR, le vinde cu 200.000€

Fostul deputat sugerează că Simion și Marius Lulea ar fi beneficiarii reali ai acestor cheltuieli.

Alți 4,2 milioane de euro ar fi fost destinați pentru "investiții în bunuri mobile și imobile" și pentru funcționarea sediilor partidului, însă Dămureanu afirmă că AUR nu deține nicio clădire proprie.

Citește și: Simion, promisiuni de 5 ori mai gogonate ca Dan Diaconescu. Vrea să dea pomeni de 57.000.000.000€

"Cel mult 5-6 sedii închiriate, la nivelul regiunilor," a declarat acesta, precizând că o parte semnificativă a fondurilor ar fi fost risipită în acest fel.

Alte 3,6 milioane de euro ar fi fost cheltuite pe activități politice organizate de partid, iar 1,2 milioane de euro pe salariile personalului, echivalentul a 63.000 de euro pe lună pentru aproximativ 85 de angajați.

Citește și: 30 de contracte cu statul pentru firma la care George Simion a fost director. 10.000 € de la poliție

Pe lângă sumele cheltuite în mod controversat, Dămureanu mai susține că la sfârșitul lunii august 2024, AUR a cheltuit și bani în avans din fondurile ce urmau să fie primite de la buget, ceea ce a lăsat partidul într-o situație financiară dificilă.

Potrivit acestuia, partidul a acumulat și datorii suplimentare, după ce Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a refuzat să ramburseze 11 milioane de lei pentru campania europarlamentară din cauza neregulilor descoperite.

Scandalul „Bani contra candidaturi”

După izbucnirea scandalului „Bani contra candidaturi”, George Simion a fost nevoit să recunoască în cadrul unei conferințe de presă că toți candidații la alegerile parlamentare trebuie să contribuie la bugetul de campanie din fonduri proprii. "Așa este conceput sistemul electoral din România, candidații suportă aceste cheltuieli," a declarat Simion, justificând solicitarea adresată membrilor de partid.

Totodată, în urma scandalului, contabilul șef al AUR, Timotei Onoriu, a renunțat la colaborarea cu partidul, ceea ce a generat noi speculații despre gestionarea defectuoasă a finanțelor partidului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te