Cum pot fi învinși filorușii din R. Moldova. Maia Sandu vine la Newsweek LIVE

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 09.07.2020 - 16:59

Scena politică din Republica Moldova a fost aruncată în aer la finalul lunii iunie.

SHARE

Un deputat socialist a vrut să-și dea demisia din PSRM, formațiunea controlată de președintele filorus al țării, Igor Dodon, și să treacă la Partidul Pro Moldova, șubrezind astfel și mai mult susținerea parlamentară a Guvernului Ion Chicu.

Pentru a evita o astfel de situație, colegii lui Ștefan Gațcan l-au urmărit în trafic, l-au șicanat, l-au dus la sediul partidului și l-au pus să renunțe la mandatul de deputat, pentru ca un fidel al lui Dodon să-i ia locul. El a denunțat aceste abuzuri la Procuratura Generală și în cele din urmă, Gațcan a fost nevoit să părăsească R. Moldova, așa cum el însuși a precizat într-o serie de mesaje video postate pe pagina sa de Facebook.

Deși Guvernul Chicu nu mai are majoritate parlamentară la Chișinău, pentru că este susținut de doar 50 de deputați din totalul de 101, el rezistă în funcție pentru că opoziția pro-democratică ezită să depună o moțiune de cenzură.

Miza este foarte mare, pentru că, cu un guvern fidel, actualul președinte Igor Dodon are prima șansă să-și reînnoiască mandatul, în alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Căderea guvernului depinde, din păcate, de voturile Pro Moldova și Partidului Șor, controlate de Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, ambii puși sub acuzare în dosarul „Furtul miliardului”.

Am invitat-o la Newsweek LIVE pe Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pro-european, pentru a discuta despre criza politică din R. Moldova, dar și despre criza sanitară și financiară.

Care sunt implicațiile cazului Gațcan în politica internă din R. Moldova?

Cui îi este teamă de moțiunea de cenzură?

Ce vrea electoratul pro-european?

Cât de încredere mai este Vlad Plahotniuc?

Pot fi depășite tensiunile dintre liderii partidelor pro-europene, Maia Sandu și Andrei Năstase?

Ce șanse mai au alegerile parlamentare anticipate?

Este finanțarea Republicii Moldova în pericol?

La toate aceste întrebări va răspunde fostul premier al R. Moldova Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pro-european, invitata specială a emisiunii Newsweek LIVE.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.