Cine ar urma să o înlocuiască pe Renate Weber: doi profesori de drept, susținuți de PNL și UDMR

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 16.06.2021 - 13:03
Cine ar urma să o înlocuiască pe Renate Weber: doi profesori de drept, susținuți de PNL și UDMR

Avocatul Poporului, Renate Weber, este acuzată de coaliția de guvernare că a încălcat Constituția și legile țării, în timpul mandatului său. Marți, Parlamentul a respins rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului.

SHARE

Renate Weber este acuzată de PNL și USR PLUS că, de la preluarea mandatului de Avocat al Poporului, a întreprins numeroase acțiuni și a avut mai multe declarații menite să destabilizeze activitatea altor instituții ale statului român.

Concret, coaliția de guvernare îi reproșează, printre altele, că a îngreunat, în mod repetat, combaterea pandemiei COVID-19 prin diverse sesizări la CCR, a atacat la CCR proiectele de lege adoptate de Parlament care vizau desființarea unor pensii speciale, respectiv impozitarea substanțială a acestora și că a încercat, în mod premeditat, să îngreuneze lupta anticorupție.

De asemenea, Renate Weber este acuzată că a dovedit că nu cunoaște în totalitate legislația în vigoare când a declarat public că nu ar exista baza legală pentru ca polițiștii să poată acționa și îmbrăcați în civil.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Coordonatorul tehnic al PNRR a plecat în concediu, în ciuda interdicției puse de premier

Cine sunt cei doi posibili înlocuitori

Dacă Renate Weber va fi demisă din funcția de Avocat al Poporului, coaliția de guvernare este pregătită să vină în Parlament cu două nominalizări. 

Este vorba despre Flavius Baias, susținut de PNL, fost decan al Facultății de Drept din cadrul Universității București. Acesta a fost secretar de stat în Ministerul Justiției sub conducerea lui Valeriu Stoica, între 199 și 2000. 

A doua nominalizare ar urma să fie Gyula Fabian, susținut de UDMR, profesor de Drept la Universitatea Babeș-Bolyai. Acesta a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

USR PLUS nu are nici o nominalizare pentru această funcție.

Flavius Baias a fost judecător la CEDO. La finalul mandatului său de la Ministerul Justiției, în 2000, a fost decorat cu „Steaua României” în grad de Comandor.

Titular al cursurilor de Drept civil, Drepturile reale, Drept civil, Teoria obligaţiilor și Dreptul familiei la Facultatea de Drept din București, el este și cadru didactic asociat la Colegiul juridic franco-român al Universității din București și a fost profesor invitat la Facultatea de Drept, Universitatea Paris I "Panthéon-Sorbonne" (1996), la Universitatea din Poitiers (2010), la Universitatea Bordeaux IV "Montesquieu" (2010) și la Facultatea de Drept, Universitatea Sao Paulo din Brazilia (2011).

Fabian Gyula, fost procuror al Parchetul Curții de Apel Cluj, Fabian Gyula este absolvent al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și doctor în Drept Internațional, bursier Herder al Universității din Viena și al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te