Ministrul Sorin Cîmpeanu: Educaţia sexuală este extrem de importantă şi trebuie să fie făcută

DE Valentin Mirică | Actualizat: 22.06.2021 - 23:07

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marţi, că educaţie sexuală este extrem de importantă şi trebuie făcută în şcoli, menţionând că toţi elevii sunt înscrişi în mod automat, dar părinţii au posibilitatea retragerii în cazul în care nu sunt de acord.

SHARE

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat, marti, într-o conferinţă de presă, dacă ar permite ca ministru al Educaţiei susţinerea orelor de educaţie sexuală în şcoli. 

„Cu siguranţă, da, pentru că nivelul de informare pe acest subiect este foarte scăzut. Cu siguranţă da pentru că numărul mamelor foarte tinere este foarte mare”, a răspuns ministrul, citat de news.ro.

El consideră că educaţia sexuală este extrem de importantă şi trebuie făcută. 

Citește și: DIICOT recunoaște că plângerea lui Băluță împotriva Newsweek și Libertatea nu conținea nimic concret

“Punctul meu de vedere este extrem de clar. Educaţie sexuală este extrem de importantă şi trebuie să fie făcută. Acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă, va fi propunerea Ministerului Educaţiei, toţi elevii se înscriu la o disciplină care să conţină elementele de educaţie sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinţii nu sunt de acord. Este acelaşi principiu aplicat în anul 2015 la ora de religie”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

El a menţionat că educaţia sexuală trebuie predată de profesori de biologie şi eventual de cadre didactice. 

“Educaţia sexuală este integrată în momentul de faţă în programa de educaţie sanitară, un curs opţional, o disciplină opţională care se face cu foarte puţini elevi, în funcţie de ani între 6 şi 9%. Această programul este foarte judicios construită, pleacă de la clasa a cincea cu cele mai simple noţiuni şi merge crescendo până la clasa a XII-a până la cele mai complexe şi complicate noţiuni de educaţie sexuală. Este o programă foarte bine gândită care trebuie predată de profesori de biologie şi de cadre medicale eventual. Nu cred că este o programă care trebuie să fie privită la fel ca programa de matematică, de fizică, de chimie, de geografie, de istorie. Nu este o disciplină care să poată fi predată din clasa a V-a până în clasa a XII-a în fiecare săptămână, câte o oră pe săptămână pentru că numărul minim de ore de ore pe săptămână este o oră pe săptămână”, a explicat Cîmpeanu.

El propune ca această disciplină să fie integrată într-un modul care să mai cuprindă, printre altele, educaţie juridică, financiară sau de educaţie rutieră. 

Citește și: După epurarea din Guvern, pensionarul Toader a vândut rablele și și-a tras mașină de șmecher cu bani

“Propunerea Ministerului Educaţiei este aceea de a fi integrată această disciplină printr-o repartizare a noţiunilor treptată corelată cu vârsta elevilor, alături de disciplina de educaţie sanitară, de educaţie pentru alimentaţie sănătoasă, de educaţie juridică, de educaţie financiară, de educaţie rutieră, de toate celelalte educaţii pe care am putea să le prindem într-un sistem modular sub conceptul educaţie pentru viaţă care să fie într-adevăr o oră obligatorie pe fiecare săptămână de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, dar pe module”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.