Alegeri europarlamentare și locale, 9 iunie. Prezidențiale, în septembrie. Parlamentare, decembrie

DE Alin Crișan | Actualizat: 22.02.2024 - 09:15
Calendarul alegerilor în 2024, anunțat! Românii vor ieși de patru ori la vot, în acest an - Foto: INQUAM PHOTOS /
Calendarul alegerilor în 2024, anunțat! Românii vor ieși de patru ori la vot, în acest an - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Calendarul alegerilor în 2024, anunțat! Românii vor ieși de patru ori la vot, în acest an. Președinții PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au anunțat calendarul electoral oficial, stabilit în coaliție.

SHARE

Calendarul alegerilor din 2024, în România. Președinții PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au anunțat calendarul electoral oficial, stabilit în coaliție.

Calendarul alegerilor în 2024, anunțat! Românii vor ieși de patru ori la vot, în acest an

Calendarul alegerilor din 2024, în România. Alegerile locale și cele europarlamentare vor fi comasate, a anunțat Nicolae Ciucă, miercuri. Pentru europarlamentare va exista o listă comună a PSD și PNL, iar pentru locale liste separate.

"Suntem în fața dumneavoastră în această seară pentru a prezenta decizia finală a coaliției referitoare la modul în care se vor desfășura alegerile europarlamentare și locale și anume decizia coaliției este comasarea celor două runde de alegeri", a spus Ciucă.

Citește și: PSD și PNL, liste comune la europarlamentare, care vor fi comasate cu localele pe 9 iunie

Potrivit liderului liberal, decizia este rezultatul unui proces prin care fiecare a consultat birourile de conducere politică ale partidelor.

La alegerile locale, fiecare dintre cele două partide va candida cu forțe proprii, iar la alegerile europarlamentare va exista o listă comună.

Ciucă a menționat că decizia este bazată pe "dorința românilor de liniște".

Marcel Ciolacu: Nu am nicio reținere în cazul alegerilor comasate

Premierul Marcel Ciolacu spune, după decizia coaliției ca alegerile locale și cele europarlamentare să fie comasate, că nu are "nicio reținere". 

"În primul rând trebuie să facă politici publice pentru cetățeni, trebuie să îți asume lucruri în momente dificile și trebuie să faci mai puține calcule electorale", a precizat Ciolacu, adăugând că "aceasta este marea diferență între a fi om politic și a fi om de stat". 

"Am dovedit și noi din Partidul Social Democrat și colegii noștri din Partidul Național Liberal că putem să luăm decizii în momentele dificile. Nu ale noastre, personale, ci ca entități politice ale României", a adăugat Ciolacu.

O putere politică ca să fie credibilă trebuie să fie votată de cât mai mulți români: "știm cu toții că prezența cea mai mare la alegeri este prezența de la locale, care prezintă interesul cel mai mare al cetățeanului fiindcă își alege primul gospodar".

Citește și: Ciucă și Ciolacu au anunțat când vor merge românii la vot. Când alegem președintele?

Alegerile locale și cele europarlamentare vor fi comasate. Pentru europarlamentare va exista o listă comună a PSD și PNL, iar pentru locale liste separate.

După întrunirea liderilor coaliției de guvernare s-a stabilit ca alegerile pentru Președinție să fie în septembrie, însă va mai rămâne de stabilit când anume. Cele generale vor fi în decembrie, probabil pe 8. 

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat miercuri seara, după discuțiile privind comasarea alegerilor cu principalul partener din coaliția de guvernare, PNL, că alegerile pentru funcția de președinte vor fi în septembrie, într-o perioadă care urmează să fie stabilită. 

Pe de altă parte, 8 decembrie ar fi data pentru alegerile generale, a mai arătat Ciolacu.

”Am hotărât ca în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidențiale, primele date sunt, nu este foarte greu, 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii septembrie.

Una dintre aceste trei variante va fi aleasă. Consider că cea de mijloc, pentru că pe 15 septembrie încep școlile și să nu încurcăm desfășurarea activității copiilor, 8-22 ar fi cea mai potrivită și data de 8 decembrie pentru alegerile generale”, a spus Marcel Ciolacu.

Calendarul alegerilor din 2024, în România:

Alegeri europarlamentare în România - 9 iunie 2024

Alegeri locale în România - 9 iunie 2024 (comasate cu cele europarlamentare)

Alegeri prezidențiale în România - turul 1 - 8 septembrie 2024, turul 2 - 22 septembrie 2024 (varianta preferată de premier)

Alegeri parlamentare în România - 8 decembrie 2024

”Am hotărât ca în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidențiale, primele date sunt, nu este foarte greu, 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii septembrie. Una dintre aceste trei variante va fi aleasă.

Consider că cea de mijloc, pentru că pe 15 septembrie încep școlile și să nu încurcăm desfășurarea activității copiilor, 8-22 ar fi cea mai potrivită”, a spus Marcel Ciolacu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te