EXCLUSIV Primarul pro-rus din Chișinău își finanțează proiectele din banii bucureștenilor

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.04.2022 - 11:20
Ion Ceban, primarul Chișinăului, este un politician pro-rus și pro-Putin/FOTO: TVR Moldova

Primăria sectorului 2 al Capitalei a donat Primăriei Chișinău aproximativ 1 milion de lei (circa 200.000 de euro) pentru renovarea unui imobil destinat Centrului Municipal pentru Tineret.

SHARE

Inițiativa ar fi lăudabilă dacă Ion Ceban, actualul primar al Chișinăului, nu ar fi un politician pro-rus, care „a uitat” să taxeze public invadarea Ucrainei de către forțele militare ale Moscovei. 

Ceban a fost ales primar din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), o unealtă politică a Rusiei peste Prut, care l-a susținut pe Igor Dodon la prezidențiale, împotriva Maiei Sandu.

Această anomalie a fost semnalată pe Facebook de către consultantul politic, Cristian Hrițuc, bun cunoscător al realităților politice din Republica Moldova.

„Primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, s-a gândit să finanțeze primăria pro-rusului Ion Ceban cu 1 milion de lei, circa 200.000 euro. Informația privind suma o am din Chișinău. În România, pe site-ul primăriei nu am găsit suma care se alocă Chișinăului.

Primarul USR probabil habar nu are în ce scop va folosi banii Ceban. El știe că banii vor fi folosiți pentru Centrul de Tineret. Doar că, mai exact, banii se vor duce la Centrul de Tineret unde se strâng tinerii din PSRM să socializeze.

Nu știu câte centre de tineret sunt în Sectorul 2, cât a finanțat primarul Mihaiu activitatea de acest gen în București, dar știu sigur că, pe banii contribuabililor români, este ajutat un primar pro-rus, care nu a scos un cuvânt împotriva agresiunii ruse din Ucraina și care are sforile la Moscova.

Ion Ceban poate să își mai treacă în palmares un <<primar român fraierit>>, iar atunci când va candida la președinția R. Moldova, să scoată toate aceste informații și să se prezinte drept omul acceptat de România.

Ion Ceban este <<noua cale>> aleasă de Moscova în R. Moldova, după ce rușii s-au prins că nu mai merge cu vechea strategie. Poate înțelege asta si primarul USR și mai ales poate înțelege că, în plan extern, el reprezintă și Statul român.

Citește și: Ministerul rus al apărării: Kievul a angajat 6.824 de mercenari străini. 1.500 sunt din România

Dacă nu înțelegi Republica Moldova, nu înțelegeți politica de acolo, măcar întrebați si voi la MAE, întrebați ONG-urile care lucrează în zona aia, ziariștii care se pricep. Nu uitați că USR are un acord cu PAS. Puneți mâna pe telefon și sunați-vă partenerii politici de acolo”, a scris Hrițuc pe Facebook.

Radu Mihaiu, primarul USR al Sectorului 2

Contactat în urmă cu câteva zile de Newsweek România, primarul Radu Mihaiu a negat orice colaborare cu Primăria Chișinăului sau primarul Ion Ceban.

Turneu în România

În februarie anul acesta, Ion Ceban, a avut un turneu punctat de întâlniri cu lideri de prim rang în România. Promotor al politicii patentate de fostul președinte moldovean Vladimir Voronin, denumită generic în Moldova „vițelul cu două mame” ce sugerează dualitate politică, Ceban a făcut un tur de forță în zona administrațiilor locale, unde vrea să atragă parteneriate cu Chișinăul, dar și la nivel central, a scris G4 Media.

Lista întâlnirilor lui Ceban în România, potrivit postărilor de pe pagina sa de Facebook:

Marcel Ciolacu (președintele PSD), miniștrii Cseke Attila (Dezvoltare) și Alexandru Rafila (Sănătate), senatorul PSD Paul Stănescu, Hubert Thuma (președintele CJ Ilfov), Ionel Arsene (șeful CJ Neamț), Petre Neagu (președintele Consiliului Județean Buzău). Emil Boc (primar Cluj), Mihai Chirica (primar Iași), Radu Mihaiu (primarul Sectorului 2), Robert Negoiță (primarul Sectorului 3), Daniel Băluță (primarul Sectorului 4), Cristian Piedone (primarul Sectorului 5), Soós Zoltán (primarul Târgul Mureș). Gabriel Pleșa (Primarul municipiului Alba Iulia), Tiberiu Iacob-Ridzi (Primarul municipiului Petroşani), Laurențiu Nistor (Președintele Consiliului Județean Hunedoara), Florin Oancea (primarul Municipiului Deva).

Legături cu Rusia

În decembrie 2020, Ion Ceban a fost inclus în delegația PSRM care s-a întâlnit cu Dmitri Kozak (demnitar de la Kremlin care, la indicația lui Putin, se va ocupa de ”reglementarea problemei transnistrene”), dar și cu persoane-cheie de la vârful FSB care răspund de Republica Moldova. „Vizita aceasta la Kremlin, consultanța rusească oferită în cxampania electorală, logistica de care se bucură și susținerea sa în creștere pe linie de PSRM sunt semne evidente ale importanței lui Ceban în jocurile Moscovei de dincolo de Prut”, a scris Podul.ro.

Citește și: Rusia plănuiește să bombardeze Kherson cu sisteme Grad și să acuze armata ucraineană

În același an, în mandatul de Primar General al Gabriela Firea, Bucureștiul s-a înfrățit cu Chișinăul condus de Ion Ceban. Acesta este înrudit prin alianță cu fostul primar PSD al Sectorului 6, Gabriel Mutu, căruia i-a botezat copilul. 

În 2021, Ceban a fost introdus de vechii săi prieteni din PSD la lucrările Asociației Municipiilor din România, unde s-a pozat cu o puzderie de primari social-democrați și liberali, făcându-și publicitate și lărgindu-și lista de relații și „proiecte” în România. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te