Ambasada Rusiei mistifică istoria: Soldații sovietici n-au comis atrocități în România. Reacția MAE

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.12.2018 - 21:30
Marcă poştală emisă în timpul ocupației pe care scrie „Trăiască frăția de arme Româno-Sovietică”. Sursa: WIKIPEDIA

Ambasada Rusiei la București a publicat un comunicat în care susține că se perpetuează „mituri despre atrocitățile soldaților sovietici”, susținându-și afirmațiile cu un ordin dat de Stalin.

SHARE

UPDATE 19.30: Ministerul Afacerilor Externe a transmis că invită Ambasada Federației Ruse „să actualizeze informațiile istorice pe care le folosește”. 

Citește și: Mărturiile românilor despre atrocitățile comise de soldații sovietici

Redăm reacția MAE:

„În spiritul unor relații pe care ni le dorim pragmatice și predictibile cu Federația Rusă este indicat ca aspectele istorice să fie un domeniu de dezbatere pentru istorici și mediul academic în general. Postarea Ambasadei Federației Ruse nu are rigoarea pe care o poate avea o dezbatere academică, iar informațiile diseminate în spațiul public prin această postare nu sunt complete. Regretăm că Ambasada Federatiei Ruse continuă seria «episoadelor istorice».

Trecutul relațiilor dintre România și Federația Rusă nu trebuie să facă loc unor speculații si opinii nefundamentate, care pot dăuna relațiilor bilaterale. Amintim si pe această cale existența unei Comisii comune româno-ruse de istorici, care este în măsură și are ca obiectiv să analizeze istoria comună a relațiilor dintre România și Federația Rusă.

Ministerul Afacerilor Externe a evocat constant importanța acestei Comisii comune de istorici, inclusiv ca răspuns la «incursiunile istorice» ale Ambasadei Federației Ruse în România. Invităm Ambasada Federației Ruse să actualizeze informațiile istorice pe care le folosește, prin intermediul unor viitoare lucrări ale Comisiei comune.“

UPDATE 18.30: USR a cerut Ministerului de Externe să reacționeze oficial la afirmațiile Ambasadei Federației Ruse legate de așa-zisa “aniversare” a 75 de ani de la “eliberarea” României de către Armata Roșie. 

„A face apologia dictatorului Stalin într-o țară care a trăit pentru aproape jumătate de secol trauma regimului comunist impus cu tancurile, așa cum s-a petrecut și în celelalte țări “eliberate” de Armata Sovietică, înseamnă a disprețui memoria tuturor victimelor comunismului. Uniunea Salvați România nu va accepta să participe la nicio manifestare care să aniverseze un moment istoric care a însemnat, odată cu sfârșitul regimului nazist, începutul totalitarismului comunist”, notează USR, într-un comunicat de presă. 

---

În replică, ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, a condamnat comunicatul Ambasadei Rusiei, atrăgând atenția că mulți români „păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu "eliberarea". 

„Mda...aţi cam dat cu bâta în baltă, cum se zece la Români, stimaţi colegi de la Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti. Nu ştiu cum faceţi, dar periodic reuşiţi să-i iritaţi pe Români, făcând trimitere la istoria comună recentă, complicată. Cum puteţi încerca să ştergeţi din memoria acestui popor evidenţele, fie ele petrecute în urma cu 75 de ani??? Ca diplomaţi la Bucureşti ar trebui să cunoaşteţi că mulţi Români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu "eliberarea"...Este regretabilă postarea, mai bine vă abţineaţi...Lăsaţi-o baltă!”, a scris pe contul său de Facebook Vasile Soare, comentând postarea de pe Facebook a Ambasadei Rusiei. 

 

În istoria și literatura română sunt consemnate numeroase mărturii privind atrocitățile Armatei Roșii asupra populației: crime, violuri, jafuri, după ce sovieticii au ocupat România, începând cu sfârșitul lui 1943 și masiv după 23 august 1944. Retragerea trupelor sovietice din România s-a făcut abia în 1958. O expresie celebră în epocă era „Davai ceas, davai palton”, adică „dă ceasul, dă haina”, care îi aparținea actorului Constantin Tănase, care îi satiriza astfel pe soldații sovietici. Și scriitorul Mihail Sebastian a descris, în „Jurnal”, atmosfera Bucureștiului din timpul ocupației ruse: „Sălbăticie, teamă, neîncredere. Soldații ruși violează femeile (după cum îmi povestea Dina Cocea ieri). Soldații opresc mașinile, scot afară șoferul și pasagerii, se urcă la volan și demarează. Magazine jefuite. În după-amiaza aceasta, la Zaharia, trei dintre ei au spart magazinul și au furat ceasuri”. 

Redăm comunicatul Ambasadei Rusiei la București: 

„Pe parcursul unei lungi perioade de timp, în presa occidentală și cea românească apar periodic diverse publicații menite să-i denigreze pe ostașii Armatei Roșii, care au eliberat de fascism țările Europei de Est și Europei Centrale. În cadrul acestei perpetue campanii de propagandă, ostilii critici anti-sovietici și anti-ruși încearcă însistent să-i convingă pe oameni că Armata Roșie era o adunătură de tâlhari și violatori care nu știau de nicio milă față de populația civilă. Astăzi asistăm la o revitalizare a acestei campanii. Inițial, miturile de acest gen au apărut datorită eforturilor ministrului nazist al propagandei, J. Goebbels, iar ulterior, în timpul Războiului Rece, au fost multiplicate și replicate de foștii aliați ai URSS. (...) Este relevant să cităm textul ordinului comandantului suprem I.V. Stalin "Cu privire la inadmisibilitatea atitudinii dure față de populație": "Ofițerii și ostași ai Armatei Roșii! Ne îndreptăm spre țara inamicului. Fiecare trebuie să-și păstreze stăpânirea de sine, fiecare trebuie să fie curajos... Populația rămasă în zonele cucerite, indiferent dacă este vorba de germani, cehi sau polonezi, nu trebuie să fie supusă abuzului. Vinovații vor fi pedepsiți în conformitate cu legea marțială. În teritoriul cucerit, relațiile sexuale cu sexul feminin nu sunt permise. Cei vinovați de violență și de viol vor fi împușcați." O pedeapsă atât de severă, care în caz de necesitate era executată de instanțele curților marțiale, oferă fiecărei persoane rezonabile un motiv pentru a reflecta asupra veridicității tuturor presupuselor atrocități în masă care sunt adesea atribuite soldaților sovietici de către experții occidentali. România nu face excepție în acest caz. Mitul creat de cei cu atitudinea antirusă, cu acel "Davai ceas, davai palton" (tradus din "Dă ceasul, dă haina"), conform căruia trupele sovietice au jefuit masiv populația românească în 1944, are prea puțin de a face cu realitatea. Chiar dacă renunțăm la aspectul moral și etic al problemei și reducem totul la o logică primitivă, nici atunci un ceas de mână sau o haină nu merită ca cineva de dragul lor să-și riste viața”, susține Ambasada Rusiei la București, într-un comunicat postat pe site-ul oficial și pe pagina de Facebook. 

Ambasada Rusiei mai susține și că românilor le este insuflată rusofobia, în contextul „ aniversării celor 75 de ani de la eliberarea României de către Armata Roșie”. 

Istoricul Mădălin Hodor, cercetător la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), a atras atenția, pe contul său de Facebook, că postarea Ambasadei Rusiei este o mistificare. Similar, și istoricul Vadim Guzun, care a publicat mai multe cărți despre politicile de sovietizare și relațiile româno-sovietice, a scris că „URSS a ocupat, dezmembrat și sovietizat România. Atrocitățile armatei roșii nu pot fi spălate prin comunicate ofensatoare, în dezacord cu adevărul”. 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.